در این مطلب نگاهی داریم به تعدادی از غذاهای سنتی کشورهای مختلف که در ماه رمضان از آن ها استفاده می کنند:
اندونزی
از معروفترین غذاهای رمضانی اندونزیمی توان از "ابهم” که نوعی شیرینی شبیه کیک است یاد کرد. از خوردنیهای مطلوب آنها میتوان به غذاهای دریایی، برنج و سبزیجات نیز اشاره کرد. کباب مرغ هم برای افطار در بازار رمضان رونق دارد و در بیشتر رستوران های این کشور می توان آن را دید.
سوریه
فول
فول (باقلا) از غذاهای اساسی سفرههای افطاری است که به دو روش تهیه میشود. یک روش تهیه آن با آب لیمو ترش، تکه های گوجهفرنگی، سیر و روغن زیتون و روش دوم با ماست، آرد، لیمو ترش، سیر و روغن است.
متبل
متبل نوع دیگر غذای سوری است که به دو روش با کباب بادمجان تهیه میشود. یک روش متبل با ماست، آرد، سیر و روغن و روش دیگر آن با نمک، فلفل، سیر، روغن و دانههای انار است که بابغنوج نامیده میشود..
ترکیه
مسلمانان تركیه در این ماه با حضور در بازارها به خرید مواد غذایی برای سفرههای افطار می پردازند و زنان نیز در منازل خود شیرینی های مخصوص این ماه همچون ' كانفه ' و ' باقلوا ' تهیه می كنند.
در ماه مبارك رمضان نانواها نوعی نان به نام ' پیده ' می پزند كه مردم ساعتی قبل از افطار برای خرید پیده تازه مقابل نانواهایی ها به صف می ایستند. مشهورترین شیرینی ماه رمضان در تركیه كه در خانه ها با آرد و نشاسته و شیر تهیه می شود، ' گلاچ ' نام دارد
عراق
از مهمترین خوراکیهای خاص مردم عراق در ماه رمضان، "باقلوا" و "زولبیا" است که مردم دراین ماه تناول میکنند. سوپ در افطاری هم طرفدار زیادی دارد که اغلب قبل از صرف غذا مصرف میشود. خرما نیز از غذاهایی است که حتما باید در سفره وجود داشته باشد.
افغانستان
در افغانستان هم مانند ایران مردم از غذاهای خاصی در سفره های افطار استفاده میکنند، سفرهها در ماه رمضان اندکی رنگینتر از سابق میشود، چاشنی سفره حتی در خانوادههای فقیر در این ماه ترک نمیشود و استفاده از ترشی خاص افغانی که "چتنی ” نام دارد بسیار مرسوم است، خرما بهدلیل ارزش غذایی بالا و زولبیا که مردم افغانستان به آن "جلبی ” می گویند طرفداران زیادی در این ماه دارد.
تاجیکستان
معمولا مردم با آب، خرما و نمک روزهشان را افطار میکنند، مردم تاجیک مانند سایر مردم منطقه در تزیین سفره افطار و سحر از خود سلیقه زیادی به خرج میدهند و کدبانوهای خانوادهها سفرههای افطاری که پس از نماز گسترده میشود با انواع غذاهای سنتی از جمله "آش پلو”، انواع "اتاله” (یک نوع سوپ)، "شوربا”، "قروتآب”(غذایی با استفاده از کشک)، ، "شکرآب” ( با استفاده از پیاز، گوجه فرنگی و سبزی و گاهی کمی روغن گیاهی) ، "سمبوسه” و "منتو” تزیینمیکنند.
هنگام سحر نیز غذاهای ویژهای در سفره قرار میگیرد که تاجیکها به آنها "دسترخان” میگویند که "شیرچای”، "نشالا” و "شیربرنج” از آن جمله هستند.به طور کلی انواع غذاها و شیرینیها در هر نقطه و مکان در این کشور دیده میشود و تنوع غذایی در سفره افطاری خانواده تاجیک به حدی است که هر تازه واردی به شدت تحت تأثیر میهمان نوازی تاجیکان قرار می گیرد.
ایران
در کشور ما ایران نیز شیرینی ها و غذاهای محلی متفاوتی مخصوص ماه مبارک رمضان طبخ می شود که درادامه به برخی از ان ها نیز اشاره داریم.
رشته خوشکار:
رشته خوشکار شیرینی مخصوص گیلان است که معمولاً آن را با چای می خورند. چرب و خیلی شیرین است. مغازه هایی که رشته خوشکار می فروشند آن را پیش رویتان تهیه و سرخ می کنند و داغ و برشته تحویلتان می دهند. این شیرینی بیشتر در ماه مبارک رمضان پخته می شود و آن را می توانید از برخی مغازه های خاص در سطح شهر تهران نیز تهیه کنید.
آش عباسعلی و خوراک چنگال
شايد برايتان جالب باشد اگر بدانيد كه آش عباسعلي تاريخچخه اي به اندازه 200 سال دارد! در آن زمان آشپز متدين و ماهري به نام عباس علي نذر مي كند كه هر شب در مسجد به مردم آشي ويژه بدهد تا آنها روزه خود را با آن آش افطار كنند. در اين اين آش از گوشت، نخود، لوبيا، عدس، پوره گندم، سبزيجات معطر، روغن كرمانشاهي و ادويه جات استفاده شده بود كه مزه اي منحصر به فرد به آن مي دادند.
سال ها بعد، اين آش پرملات به نام آشپز آن يعني عباسعلي در كرمانشاه معروف مي شود و به يكي از غذاهاي مورد علاقه مردم تبديل مي شود. حالا، بعد از 200 سال، ياد عباس علي متدين در هر ماه رمضان بر سر سفره هاي افطاري مردم زنده مي شود و مردم با اين عقيده كه چنين آشي متبرك و خوش يمن است، آن را نذري مي دهند.
خوراك چنگال هم يكي ديگر از خوردني هاي پرطرفداري كرمانشاهي است كه نوعي شيريني محسوب مي شود. اين خوراك مخلوطي است از نان و روغن كرمانشاهي و شكر كه به عقيده كرمانشاهي ها، روزه دار را تا افطار نگه مي دارد.
شله مشهدی
شله مشهدی که در مشهد فقط با نام شله شناخته میشود، غذایی از خانواده آشها است. این غذا عموما در پایان مراسم مذهبی، یا سوگواری بین مردم توزیع میشود. مردم مشهد به ندرت این غذا را در خانه میپزند. مواد اصلی این غذا گوشت، حبوبات و ادویهٔ فراوان میباشد. این غذا یکی از محبوب ترین طعام ها در طول ماه مبارک رمضان برای مردمان خراسان است.
در شهرهای دیگر ایران نیز می توانید غذاهای محلی بسیاری یافت کنید. شما کاربران می توانید غذاهای محلی شهر های خودتان را در قسمت نظرات یادداشت کنید.