کد خبر 1393370
تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۴۰۱ - ۰۱:۵۵
وزیر علوم: کنکور حذف شدنی نیست

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: تا زمانی که امکان تحصیل در رشته مورد نظر هر داوطلب که شرایط پذیرش را دارد مقدور نباشد، کنکور باقی می‌ماند و حذف شدنی نیست.

به گزارش مشرق، محمد علی زلفی گل افزود: تا زمانی که چشم انداز آینده شغلی، پرستیز اجتماعی و درآمد برابر همه رشته های دانشگاهی یکسان نیست و بیشتر داوطلبان در پی انتخاب چند رشته خاص هستند، راهی به جز آزمون سراسری یا کنکور برای گزینش بهترین متقاضیان وجود ندارد.

وی چهارشنبه شب در گفت وگوی تلویزیونی در پاسخ به این سوال که با تداوم برگزاری آزمون سراسری معضلاتی مثل مافیای کنکور همچنان باقی می ماند، اظهار داشت: حذف کنکور به  این منظور است که هر داوطلب بتواند در هر رشته ای که مایل است و شرایط استاندارد آن را نیز دارد تحصیل کند اما چون هنوز آینده شغلی یکسانی برای همه رشته ها دیده نمی شود ناچار باید از طریق کنکور بهترین ها را گزینش کرد.

زلفی گل ادامه داد: تعداد زیادی داوطلب هستند که معدل های خیلی خوب حتی ۲۰ دارند و همه متقاضی چند رشته خاص هستند برای اینکه مشخص چه کسانی برای ظرفیت محدود این رشته های خاص پذیرفته شود راهی جز برگزاری یک آزمون سراسری وجود ندارد اما شیوه های برگزاری آن تغییر می کند.

زلفی گل به تجربه پذیرش دانشجویان دکتری توسط هر دانشگاه و حذف کنکور دکتری اشاره کرد و افزود: این طرح چند سال گذشته اجرا اما بعد از چند دوره متوقف شد و گزینش دانشجوی دکتری باز به آزمون سراسری واگذار شد زیرا محاسن و معایب آن سنجیده و معلوم شد که برگزاری آزمون سراسری همچنان بهترین راه است.

به گفته وی، مراجع تصمیم ساز و تصمیم گیر با استفاده از مستندات برگزاری کنکور دکتری و شیوه گزینش از سوی هر دانشگاه به این نتیجه رسیدند که کنکور دکتری مجددا به روال قبل و به صورت سراسری برگزار شود که این نیز یک تجربه برای حذف یا باقی ماندن کنکور در مقاطع دیگر بود.

وزیر علوم تصریح کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی شیوه جدید برگزاری کنکور تدوین کرده اما هنوز به ما ابلاغ نشده، و در صورت ابلاغ، ما (سازمان سنجش آموزش کشور وابسته به وزارت علوم) به عنوان مجری شیوه نامه جدید به بهترین نحو آن را اجرا می کنیم.

زلفی گل گفت: در شیوه جدید مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، معدل سوابق تحصیلی به شکل قطعی و با نفوذ ۴۰ درصد و رتبه کنکور داوطلب با نفوذ ۶۰ درصد محاسبه خواهد شد.

وی تاکید کرد: کنکور ۱۴۰۱ که این روزها در جریان برگزاری آن هستیم سوابق تحصیلی یعنی معدل آزمون نهایی سراسری که در ۱۰ رشته برای دانش آموزان سال دوازدهم برگزار می شود تنها تاثیر مثبت در نتیجه کنکور داوطلبان دارد و لحاظ کردن تاثیر قطعی امسال اجرا نمی شود.

زلفی گل افزود: تاثیر مثبت به  این معنی است که اگر داوطلبی رتبه پایینی در کنکور کسب کرد اما معدل سال دوازدهم دبیرستان او بالا مثلا ۲۰ باشد رتبه نهایی او در کنکور نیز بالا می رود. میزان این افزایش بسته به نسبت معدل این داوطلب با سایر رقبا دارد اما به هر حال تاثر افزایشی دارد.

وی گفت:‌ همچنین تاثیر مثبت اینگونه است که اگر همین داوطلب در کنکور رتبه بالایی کسب کرد ولی معدل تحصیلی پایین تری داشت این معدل در کاهش رتبه کنکور او اثری ندارد.

به گفته وزیر علوم برای رسیدن به برابری در آینده شغلی و وضعیت مطلوب نیاز است که دستگاه‌های ذی ربط تعیین کنند که در کل کشور چه نیازهایی وجود دارد و دانشگاه‌ها بر اساس این اعلام نیاز چه نیروهایی را پرورش دهند که این خود نیاز به فراهم کردن بستر مهارت‌محور برای دانشگاه‌ها دارد نظیر آنچه در وزارت بهداشت انجام می‌شود.

زلفی گل افزود: بیمارستان‌ها در اختیار دانشگاه های علوم پزشکی است و دانشجوهای این رشته‌ها در بیمارستان‌ها مهارت می‌آموزند و نتیجه آن نیز نیروهای آموزش دیده و بامهارت است که وارد بازار کار می‌شوند. اما این امکان برای دانشجویان وزارت علوم وجود ندارد. ما نمی‌بینیم که وزارتخانه‌های مختلف مثلا جهاد کشاورزی، صنعت، معدن تجارت و سایرین دانشجوها را برای مهارت آموزی نمی‌پذیرند و امکانات رفاهی و مجوز حضور استاد کنار دانشجو در صنایع را فراهم نمی‌کنند.

وی تاکید کرد: رسیدن به شرایط مطلوب و حذف کنکور نیاز به یک عزم ملی و فرابخشی دارد تا بستری ایجاد شود که دانشجویان رشته‌های مختلف مستقیما با آن صنعت یا رشته‌ای که در آن تحصیل می‌کنند به طور عملی کسب تجربه کنند. به همین دلیل آموزش‌های دانشگاه‌های وزارت علوم جنبه مهارت محوری پایینی دارند.  

وزیر علوم از سامانه نظام ایده‌ها و نیازها به عنوان گامی در مسیر مهارت محور کردن تحصیلات دانشگاهی نام برد و گفت: این سامانه با سرواژه "نان" به مثابه سکویی است که نیاز همه صنایع خصوصی و دولتی رشته‌های مختلف را دسته بندی می‌کند و در معرض دید دانشمندان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی قرار می‌دهد و به دنبال آن، هر صنعت یا شرکت در این سامانه عنوان می‌کند که برای رفع هر کدام از نیازها حاضر است چقدر سرمایه گذاری کند. سپس این فرصت برای دانشمندان و دانشگاهیان فراهم می‌آید تا بر اساس تخصص و علاقه خود موضوع را انتخاب کرده، طرح ارایه دهند و بهترین طرح از سوی صنعت یا شرکت مزبور انتخاب می‌شود که در نتیجه بخش قابل توجهی از پژوهش‌ها در راستای نیازهای جامعه قرار می‌گیرد.  

زلفی گل تصریح کرد: سامانه "نان" از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده و در بودجه ۱۴۰۱ هم به عنوان قانون لحاظ شد و برای اینکه همه دستگاه‌های اجرایی بتوانند از یک‌درصد بودجه پژوهشی خود استفاده کنند موظفند تمام نیازها و اولویت‌های تحقیقاتی  خود را در سامانه نان ثبت کنند.

به گفته وی در بخش دیگر سامانه، هر صنعت می‌تواند اعلام کند که چه نیاز آموزشی برای کارکنان خود دارد و دانشگاه‌ها برای آن صنعت دوره آموزشی مورد نظر را طراحی و اجرا می‌کنند.

وزیر علوم اضافه کرد: بخش دیگری نیز در حال طراحی است که جستجوی آزمایشگاه‌های مرجع با سرواژه "جام" نام دارد به این شکل که اگر یک محقق یا یک صنعت نیاز به آنالیز آزمایشگاهی داشته باشد می‌تواند در این سامانه جستجو کند و بهترین و خلوت‌ترین آزمایشگاه را پیدا کند.

زلفی گل از جریان اقتصادی نوین با سرواژه "جان" به عنوان خدمتی دیگر یاد کرد که در آن شرکت‌های دانش بنیان توانمندی‌ها و محصولات خود را در سامانه "جان" عرضه می‌کنند و هر صنعتی لازم داشت از آنها استفاده می‌کند.

وی گفت: این سامانه‌ها را در پایگاه استنادی جهان اسلام که در شیراز مستقر است قرار دادیم تا بر این اساس که هر دانشگاه به میزان تحقیقات نیازمحوری که انجام می‌دهد در رتبه بندی دانشگاهی اش لحاظ شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 12
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • IR ۰۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
    10 3
    نون و اب توش است اقای پرفسور
    • IR ۱۰:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
      4 2
      فکر کن حتی سنجش و آموزش کشور ما مافیا داره
    • IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
      0 0
      کاربر 00:55 اگر کنکور رو بردارن مطمئن باش آقازاده ها به خاطر ژن خوبشون میرن بهترین دانشگاهها و دست منو تو که به هیچ جا وصل نیستیم 100 درصد از این دانشگاهها قطع میشه . به نظر من کنکور با تمام ایراداتش در حال حاضر بهترین راه برای ورود به دانشگاههای برتر کشوره
  • مهدی IR ۰۴:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
    2 1
    تمنا میکنیم از اقای رئیسی این مصوبه تاثیر قطعی 40درصدی معدل رو اعمال نکنن حداقل برای امسال بخدا تمام ارزوهامون سوخت میشه همه رویاهامون نابود میشه 1ماهه که برای 1402شروع به خوندن کردم ولی 1شب خواب آروم نداشتم همش شده استرس و پریشانی توروخدا این مصوبه ناعادلانه رو لغو کنید
  • حمیـد IR ۰۶:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
    4 2
    آره خب اینهمه آدم دارن توی موسسات مختلف.... نون میخورن، اگر کنکور تعطیل بشه اونا چبکار کنن؟!
  • IR ۰۷:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
    5 2
    یکی از عوامل استعداد کشی و نابودی استعداد جوانان در کشور ما کنکور هست. حتی حاضر نیستن چند مرحله ایش کنن. کل اینده یه جوون در 4 ساعت باشد مشخص بشه!! حالا اگر اون روز حالش بد بشه دیگه واویلا!! استرس هایی که تو سالهای منتهی به کنکور به نوجوانان وارد میشه و آثار مخربش که بماند
  • IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
    5 0
    و. ايضا مافياي آن!!!
  • IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
    0 4
    اولا موسسات کنکور مگر چه کار میکنن ؟ برای یک آزمون منطقی ، دروسی رو که قاعدتا باید آموزش و پروش درست درس میداد رو درس میدن. اینهمه عزیزان میفرمایند موسسات کنکوری ، لااقل بدونن که اونها دلال مسکن و خودرو نیستند. برای علم این مملکت کار میکنن و زحمت میکشن. ثانیا اشتغالی که موسسات کنکور ایجاد میکنند کم نیست. عزیزان بفرمایند شغلی شریف تر از تدریس سراغ دارند ؟ برای جوان معلم ها ، چه راهی به جز تدریس کنکور میتونه باعث گذران زندگی بشه ؟ یک جوری میگید مافیای کنکور انگار اونها برای کنکور ثبت نام کردند ! تمام مشکل موسسات کنکور این هست که باید مالیات بپردازند. خلاص. تدریس ، شغل شریفی هم هست اتفاقا. برای هر چیزی تقاضا باشه باید آزمون برگزار بشه. چون در دنیا منابع نامحدود وجود خارجی نداره. ضمن اینکه کیفیت آموزش هم باید رعایت بشه. شما ببینید چه بر سر مهندسی آمد. درس بگیرید. کشور به مهندس نیاز داره اما اقبال نیست بهش. حالا شما میتونی به بقیه رشته ها ایراد بگیری و هزار دلیل چرت بیاری که فلانی انحصار ایجاد کرده ، اما در حقیقت ملت از سیاست ها در قبال رشته های مهندسی فراری هستند! حاضرن هنر بخونن اما مهندسی نخونن. این ربطی به انسانی و پزشکی و وکالت و هنر و فلسفه نداره آقایان. ربط فقط و فقط به سیاست های اشتباه پذیرش بدون ظرفیت طی ده سال قبل داره. امروز اگر میتونید همون فارغ التحصیلها رو استخدام کنید. تازه اگر کیفیت داشته باشند! که بسیاری از اونها ندارند. رسوایی پایان نامه های دزدی ، گواه این ماجراس.
    • IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
      0 0
      حواستون هست دارید توجیه می‌کنید یا نیست؟! طولانی جواب نمیدم و به یک مورد بسنده می‌کنم. در مورد شغل شریف معلمی که فرمودید. قرار بود در مدارس، همین شغل شریف کفایت کنه و دوستان دیگه به مشاغل شریف دیگه بپردازن. در وضعیت فعلی، حداقل یکی از بین مدارس و مؤسسات کنکور، بی‌خاصیت تشریف دارن. بی‌خاصیتی شریفه؟! خب کدام یک اصل است؟ مدرسه و آموزش‌های بنیادینش یا مؤسسات کنکور و آموزش‌های فست‌فودی و پیچوندی‌اش؟! البته وقتی سؤالات کنکور مریض‌گونه طراحی شود، باید آموزش‌ها هم پیچوندی شود حرفی نیست. اما راه حل بهتر یعنی اصلاح سؤالات کنکور و حذف مدارس دوم یعنی مؤسسات کنکور، عاقلانه‌تر نیست؟! یا حق
    • IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
      0 0
      حواستون هست دارید توجیه می‌کنید یا نیست؟! طولانی جواب نمیدم و به یک مورد بسنده می‌کنم. در مورد شغل شریف معلمی که فرمودید. قرار بود در مدارس، همین شغل شریف کفایت کنه و دوستان دیگه به مشاغل شریف دیگه بپردازن. در وضعیت فعلی، حداقل یکی از بین مدارس و مؤسسات کنکور، بی‌خاصیت تشریف دارن. بی‌خاصیتی شریفه؟! خب کدام یک اصل است؟ مدرسه و آموزش‌های بنیادینش یا مؤسسات کنکور و آموزش‌های فست‌فودی و پیچوندی‌اش؟! البته وقتی سؤالات کنکور مریض‌گونه طراحی شود، باید آموزش‌ها هم پیچوندی شود حرفی نیست. اما راه حل بهتر یعنی اصلاح سؤالات کنکور و حذف مدارس دوم یعنی مؤسسات کنکور، عاقلانه‌تر نیست؟! یا حق
  • IR ۱۵:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
    5 1
    رهبرفرمود بایددردوران تحصیل سنجیده شود نه باتکنیک میانبری تست زنی وبایدباکلاسهای کنکوری برخوردشود
  • IR ۲۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۹
    0 0
    چون بلد نیستی . فکر می کنی نمی شود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس