به گزارش مشرق به نقل از ايبنا، اين اثر يکي از مباحث اعتقادي مطرح شده در آثار علامه عسکري است که به صورت فشرده و با قلمي روان بازنويسي شده است.
موسسه علمي ـ فرهنگي علامه عسکري در بهار سال 1384 در حيات علامه سيدمرتضي عسکري به همت آن بزرگوار و جمعي از شاگردان و علاقهمندان وي تاسيس شد.
يکي از اهداف متعالي موسسه علمي ـ فرهنگي علامه عسکري، معرفي آن دسته از انديشههاي ناب علامه است که از ابتکارات علمي و نظريات خلاقانه او محسوب ميشوند؛ آرا و افکاري که از ذهن مبتکر و انديشه سيال آن دانشمند، جوشيدن گرفتهاند و در نهايت، به سرچشمه زلال و پاک اهلبيت(ع) ميرسند.
از جمله راهکارهاي ارايه موضوعات بديع مطرح شده در آثار علامه عسکري براي نسل جوان، تهيه «بهگزيده»هايي از آرا و ديدگاههاي وي در قالب مجموعههايي کوچک، با نگارش روان و سليس است، به طوري که خواننده، با تعاليم والاي مکتب اسلامي، به گونهاي سريع و سزاوار آشنا شود.
اين اثر، نخستين مجموعه تهيه شده از اين دست و گزيده يکي از مباحث مطرح در کتاب بر گستره کتاب و سنت، با عنوان «توسل و تبرک» است. مرحوم علامه ذيل اين عنوان، به برخي پرسشها و ترديدهايي که در کتب «مکتب خلفا» بهويژه از سوي ابنتيميه و پيروانش مطرح شده، بدون اشاره مستقيم به افراد، به گونهاي جامع و درخور پاسخ داده است.
مستندات نوستار علامه عسکري، اغلب منابع اهل سنت (مکتب خلفا) بوده است تا اين برادران بدانند مطالبي که ميان شيعه رايج است، متکي به منابع ديني و در کتابهاي اهل سنت هم آمده است.
بناي نوشتار حاضر بر اختصار بوده است. از اينرو، از ميان منابع فراوان و مستندات متعددي که علامه عسکري براي هريک از موضوعات در پاورقي کتاب خود آورده، تنها به يک يا دو منبع، اشاره شده است.
اقدام به بازنويسي مباحث مطرح شده در آثار علامه عسکري به صورت کتابچهها و جزوات کوچک و پي در پي، براي بهرهگيري عامتر اهل مطالعه، به ويژه جوانان عزيز از آثار قلمي و پژوهشهاي علمي آن زندهياد است.
علامه عسکري درباره موضوع توسل و تبرک مينويسد: «توسل، يعني پيامبران، امامان و اولياي الهي را در پيشگاه خدا، "وسيله" قرار دادن براي درخواست حاجتي از خدا، از آن جا که پيامبران و ائمه(ع) نزد خداوند، محبوب و مقرباند، آنان را وسيله قرار ميدهيم تا از خدا حاجتي را بطلبيم يا براي گناهانمان، آمرزش بخواهيم.
"تبرک" نيز به معناي برکت جستن از چيزي يا شخصي است. به دليل قداست و حرمت و مقام پيامبر(ص) و اولياي وي، بدن و لباس و موي و خانه و قبر و آثار باقي مانده از آنان هم قداست و ارزش مييابد و با بوسيدن و لمس آنها، تبرک ميجوييم.
اين دو مساله ـکه ريشه قرآني و ديني دارندـ از سوي برخي (وهابيان و پيروان انديشههاي ابنتيميه)، شرک دانسته شده و شيعه را به خاطر توسل و تبرک، مشرک ميدانند و بازسازي قبور بزرگان ديني و برگزاري مجالس براي ولادت يا وفات اوليا را بدعت ميشمرند و وسليه قرار دادن پيامبر خدا(ص) را براي برآوردن حاجتها پس از وفات آن حضرت، مخالف اسلام و اصل توحيد ميدانند، اين بحث، ضمن مشروع دانستن اين اعمال، پاسخ شبهات و ادعاهاي آنان را نيز ميدهد.»
چاپ نخست کتاب «توسل و تبرک: مجموعه انديشههاي علامه سيدمرتضي عسکري» در شمارگان 3000 نسخه و در 57 صفحه راهي بازار نشرشد.
چاپ نخست کتاب «توسل و تبرک: مجموعه انديشههاي علامه سيدمرتضي عسکري» بازنگاري حجتالاسلام والمسلمين جواد محدثي از سوي انتشارات علامه عسکري و با همکاري دانشکده اصولالدين منتشر و روانه بازار نشر شد.