به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، در آيين پاياني طرح ملي «ايران مرز پرگهر» رييس جهاد دانشگاهي پس از خواندن پيام رييسجمهور به اين مراسم، اظهار کرد: اميدوارم اين اردوها در سالهاي آينده پرمحتواتر برگزار شوند.
محمدحسين يادگاري با اشاره به تاريخچهي کوتاهي از جهاد دانشگاهي با توجه به اهداف آن در مسائل تحقيقاتي، پژوهشي، علمي و پيگيري انقلاب فرهنگي، گفت: جهاد دانشگاهي در حيات 30 سالهي خود توانسته است، در علوم کاربردي و صنعتي و ميل به استقلال و عزت ملي براي دستيابي به اهداف جمهوري اسلامي گام بردارد و در حوزههاي آموزش، فنآوري آموزش، اشتغال و ترويج و تبليغ هنر و فرهنگ اسلامي و تحقق اهداف نظام جمهوري اسلامي حرکت کند.
او يادآوري کرد: اين نهاد فرهنگي از آغاز فعاليت، تلاشهاي مستمري کرده است که اثرگذاري آن در تعميق گرايشها و باورهاي ديني دانشجويان، تبليغ و ترويج آرمانهاي اسلامي، رشد خلاقيت و تربيت دانشجويان و ايجاد انگيزه در ميان آنها و شناخت ميراث فرهنگي و تمدن ايراني ــ اسلامي ديده ميشود.
رييس جهاد دانشگاهي ادامه داد: اين مرکز توانسته است، با برداشتن گامهاي مؤثر براي توسعهي پايدار گردشگري و معرفي ميراث تمدني به دانشجويان، نقشآفريني کند که در اين عرصه، طراحي اردوهاي دانشجويي نمادي آشکار است.
يادگاري بيان کرد: اميدوارم بهمنظور پيگيري منويات مقام معظم رهبري و نقشهي جامع علمي و مهندسي فرهنگ نظام جمهوري اسلامي، جهاد دانشگاهي بتواند گامهاي مؤثري بردارد و با روحيهي جهادي نقشآفريني کند.
در ادامهي اين مراسم، اسفنديار رحيممشايي ــ رييس دفتر رييسجمهور ــ به بحث دربارهي انسانگرايي پرداخت و به حديثي با مضمون «خدا رحمت کند فردي را که قدر خود را شناخت» اشاره کرد و گفت: انسان اهل معامله است.
البته نميدانم حيوان اهل معامله است يا شايد هم باشد. گاهي خود ما بيآنکه کالايي را معامله کنيم، طرف معامله هستيم. اشکالي ندارد، اما بايد ديد در اين معامله، چه کسي پيروز يا مغموم است. بيداري و هوشياري پيش از معامله مهم است. انسان به ميزان شناختي که از خود دارد، در اين معامله شرکت ميکند.
او ادامه داد: تمام آفرينش که مقدمهي خلق انسان است و بدون آن، عبث و بيهوده بهشمار ميآيد، بايد درک شود. اين کار بزرگي است، پس آن را بايد به موجود بزرگي سپرد. نخستين گام اين است که آن موجود اين مأموريت را قبول داشته باشد و در اجراي آن، توانمند باشد و پيش از آن بفهمد که بزرگ است.
رحيممشايي بيان کرد: ما حاشيه در مباحث و اعمال زياد ميآوريم، اما اصل ماجرا بزرگ شدن انسان است که معمولا فراموش ميشود.
رييس دفتر رييسجمهور در ادامه گفت: هر چيز که عزت را بهدست دهد، در منطق خدايي پسنديده است و هر چه که عزت انسان را خدشهدار کند، مطرود است.
هر چه قيمت آدمي را بالا ببرد، پسنديده است و هر چه قيمت را پايين آورد، ناپسند است که اين اصل است.
وي تأکيد کرد: هيچ کسي حق ندارد حقارت را براي خود و ديگران بپسندد، چون وقتي انسان حقير ميشود، بدترين بيادبي به ساحت مقدس آدمي اتفاق ميافتد. اگر کسي دنبال تعظيم خدا است، بايد دنبال تعظيم انسان باشد.
رحيممشايي افزود: هر چه که عزت انسان را بالا ببرد، عين توحيد است. من ساعتها به اين موضوع فکر کردهام که اين نتيجه را بهدست آوردهام.
او با بيان اينکه دين، حقيقت انسانگرايي است، اظهار کرد: وقتي اين حرفها را ميزنم، بعضيها نميدانم از سر چه، بيسوادي يا هر چيز ديگري، ميگويند مشايي اومانيسم است.
اين درست نيست، اومانيسم غربي يک بحث ديگري دارد و اشکال اين مکتب اين است که تعريف درستي از انسان ندارد.
وي ادامه داد: مکتب اومانيسم درست ميگويد، انسان، محور است؛ اما تعريف درستي از اين انسان ندارد و شناسنامهاي که از انسان نوشته، غلط است. وقتي با اين تعريف به اقتصاد وارد ميشود، اينطور است که انسان هيزم اقتصاد است و در خدمت آن قرار دارد و اقتصاد براي انسان نيست.
رحيممشايي گفت: در شرق هم رگههاي بسياري براي پايين آوردن ارزش انسان وجود دارد. وقتي انسان را در پيشگاه بت ذبح ميکنند، بدترين تضاد براي انسان است و رسيدن به خدا را از گذر نفي انسان جستوجو ميکنند. درحاليکه تفکر ناب توحيدي اين است که انسان و خدا در يک مسير هستند.
او در ادامه با اشاره به آيهاي با اين مضمون که «نباشيد جزو آنهايي که انسان را فراموش کردند» بيان کرد: شرط نخست کمال، روشن شدن تکليف انسان است. بايد قدر انسان شناخته شود و آدمي همهچيز را براي خود بخواهد. اين همه موانع و تفکر غلط، برگرفته از نشناختن درست انسان است. هرچه انسان بهتر شناخته شود، خدا شناخته ميشود، چون هيچ مسيري بالاتر از خدا براي شناختن انسان وجود ندارد.
رحيممشايي در اين بين، نحوهي معرفي کردن يک ماشين را مثال زد و گفت: هيچ کسي وقتي ميخواهد يک ماشين را معرفي کند، نميگويد خدا را شکر، سرعت اين ماشين 250 کيلومتر در ساعت است، چون کسي حق ندارد در مقام معرفي به پاييندست بپردازد، بلکه بايد به بالادست بپردازد، اين حق محصول است. ائمه اطهار (ع) هم وقتي به انسان نگاه ميکنند، بالادستترين را در نظر ميگيرند.
سرپرست نهاد رياست جمهوري در ادامهي سخنانش به بحث شکرگزاري پرداخت و اظهار کرد: چرا خدا مدام ميگويد شکر کنيد. اگر ما براي کسي کاري انجام دهيم، تشکر او براي ما لذتبخش است، حتا اگر چيزي در اين تشکر نباشد. براي خدا که اين لذت هم وجود ندارد. پس فلسفهي شکرگزاري چيست. ميفرمايد اگر شکر کنيد زياد ميکنم، اگر کفر کنيد عذاب ميکنم.
وي ادامه داد: شکر، توجه دادن به نعمت است و در آن، اتفاقهاي زيادي ميافتد؛ اما اصليترين و شيرينترين آن معرفت است. کسي که شکر ميکند، نعمت را فهميده است، معادلهي شکر معادلهي معرفت است.
رحيممشايي خواست که اين تعبير را با بياني نرمتر عنوان کند، بنابراين گفت: اگر کسي عالم بود، شاکر هم هست و اگر کسي ايراد دارد، در بحث علم است. علم عين شکر است.
او بيان کرد: شکر، ميزان معرفت نسبت به اهميت نعمت است. بعضيها اينطور فکر ميکنند که اگر خدا را زياد شکر بگويند، نعمتشان زياد ميشود. درحاليکه اينطور نيست، خدا کارهايش براساس سنت است. زياد کردن بر اثر شکر، معناي عالمانه دارد. شاکر واقعي کسي است که علم و معرفت دارد و در عمل او کاربرد درست نعمت را ميتوان ديد.
رحيممشايي در ادامهي اين بحث به عنوان طرح «ايران مرز پرگهر» اشاره کرد و افزود: اگر به اين عنوان اعتقاد داريم، بايد شاکر باشيم. اگر علم و معرفت به وطن وجود داشته باشد، ديني که به وطن داريم، احترام ما را به پرچم واميدارد.
در اين حالت، بوسيدن پرچم هم شکر است. تعظيم پرچم، تعظيم نعمتهاي الهي و تعظيم انسان است که در واقع، براي خدا تعظيم کردهايم.
ريس دفتر رييسجمهور ادامه داد: ما تکليف داريم که وطن خود را دوست داشته باشيم. عشق به ايران، علامت است براي داشتن آن شرط لازم است. براي دوست داشتن محتاج معرفتيم. ادعاي محبتي که منشأ معرفت نداشته باشد، دروغ است. اين محبت اتفاق نميافتد و محبت بدون معرفت وهم است که خطر دارد.
رحيممشايي تأکيد کرد: ايران را بايد دوست بداريم، به هزار و يک دليل. براي آنکه جان، سر، تن و جوارح ما از عشق به ايران سيراب شود. راهي نداريم جز آنکه ايران را بشناسيم. شناخت همهي زيباييها، خاطرات تلخ و شيرين، ميراث آن علم، جغرافيا، ادب، تاريخ و مردم اين سرزمين عين دين است.
در ادامهي اين مراسم، منوچهر جهانيان ــ دبير طرح ملي «ايران مرز پرگهر» ــ بيان کرد: با توجه به کمبود بضاعتها و محدوديتها در مرکز گردشگري جهاد دانشگاهي، با توجه به اهداف اين طرح توانستيم گامهاي مهمي را برداريم و اردوها را بهگونهاي طراحي کرديم که دانشجويان علاوه بر آشنايي با ميراث فرهنگي و جاذبههاي طبيعي، توانمنديهاي اقتصادي و صنعتي اين سرزمين را فراگيرند.
او ادامه داد: دانشجويان علاوه بر شناخت آثار، ايدهها و طرحهاي جديدي را به مراکز صنعتي و اقتصادي ارائه کردند که اکنون در اختيار مسؤولان و متوليان است.
جهانيان توضيح داد: در پنجمين دورهي طرح ملي «ايران مرز پرگهر» 20هزار دانشجو در قالب 430 اردو حضور داشتند و نسبت به گذشته، 70درصد رشد حاصل شد. از اين ميان، 78 درصد دانشجويان متناسب با رشتهي تحصيلي خود در اردوها شرکت کردند، 82 درصد تکرار اردو داشتند، 80 درصد متناسب با اهداف آموزشي، 90 درصد براي آشنايي با ميراث فرهنگي و 91 درصد براي تقويت روحيهي خودباوري در اين اردوها حضور داشتند و در مجموع، 92 درصد از دانشجويان از اين طرح اعلام رضايتمندي کردند.
دبير طرح ملي «ايران مرز پرگهر» در پايان از رييس جهاد دانشگاهي خواست که با حمايت او، دور ششم اين طرح از امروز آغاز شود.
در ادامهي اين مراسم، موسويزاده ــ مشاور مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس ــ، اسدالله عباسي ــ رييس فراکسيون گردشگري مجلس ــ و مستکين ــ معاون فرهنگي دبيرکل سازمان يونسکو در ايران ــ سخناني با موضوع تقويت اين طرح دانشجويي مطرح کردند.
در پايان مراسم اختتاميه، با حضور رحيممشايي، يادگاري، عباسي، جهانيان و مستکين از کتاب «گردشگري، منابع آبي و فصلنامهي خليج فارس» رونمايي شد و رحيممشايي در يکي از کتابها متني را به يادگار نوشت.
پنجمين دورهي طرح ملي «ايران مرز پرگهر» صبح امروز در پژوهشکده فرهنگ و هنر جهاد دانشگاهي با حضور اسفنديار رحيممشايي ــ رييس دفتر رييسجمهور ــ و جمعي از دانشجويان پايان يافت.