به گزارش مشرق، در ابتدای این نامه آمده است: حدود 20 هزار نفر از ما داوطلبان دکتری که طبق اعلام نتایج مرحله اول آزمون، مجاز به انتخاب رشته شده بودیم، در تصمیمی ناگهانی از معرفی به دانشگاهها برای مصاحبه محروم گردیدیم. مدیران سازمان سنجش و وزارت علوم که نخست در جلسه با نمایندگان ما، کتباً بر وجود اشتباه اقرار نمودند، بر خلاف مفاد صورتجلسه با نمایندگانمان، فردای روز توافق، ناگهان تصمیم خود را تغییر دادند. جوابها و توجیهات مسئولین، تاکنون برای ما دانش آموختگان، نه تنها غیرقابل قبول که توهین به شعور و احساسمان نیز بوده است. لطفا شما تصمیم بگیرید؛ که ما جوانان، سرخورده از این تخلف آشکار، چشم به تصمیمتان دوخته ایم و شما اصلی ترین پناهگاهمان هستید.
در ادامه نامه آمده است: در حالی که طبق مفاد دفترچه آزمون دکتری، مقرر بوده در مجموع چند برابر ظرفیت (یعنی حداقل سه برابر هر رشته و نه هر کدرشته)، برای مصاحبه به دانشگاهها دعوت شوند، به قول رئیس وقت سازمان سنجش، در تصمیمی ناگهانی و در آخرین لحظات اعلام نتایج و بر خلاف تصمیمات قبلی و با تصمیم یکی از مشاورین وزیر علوم، این نسبت از سه برابر به یک و نیم برابر کاهش یافت و 20 هزار نفر از ورود به مرحله مصاحبه محروم شدند. البته بررسی کارنامه ها نشان می دهد حتی یک و نیم برابر ظرفیت هم برای مصاحبه دعوت نشده اند یا نسبت آن عادلانه نیست، مثلاَ در رشته علوم اجتماعی 452 نفر برای انتخاب رشته مجاز شدند و کل ظرفیت پذیرش در این رشته 88 نفر بوده و فقط حدود 70 نفر از سهمیه آزاد برای مصاحبه به دانشگاههای مختلف دعوت شده اند و این وضعیت در سایر رشته ها هم مشابه است (70 نفر معرفی شده اند تا 88 نفر بین آنها انتخاب شوند!!!!). این تصمیم ناگهانی باعث شد حداقل 20 هزار نفر از ما داوطلبان، به مصاحبه معرفی نشویم.
متقاضیان معترض آزمون دکتری 91 اظهار داشتند: طبق مفاد دفترچه، بایستی هر نفر به سه کدرشته برای مصاحبه دعوت شود ولی سازمان سنجش یک روز قبل از اعلام نتایج، طی اطلاعیه ای اعلام نمود هر نفر به چهار کدرشته معرفی می شود که این تصمیم نیز باعث شد که 25 درصد دیگر از کسانی که حتی طبق تفسیر سازمان سنجش باید برای مصاحبه دعوت می شدند (حدود سه هزار نفر دیگر از افراد با رتبه بسیار بالا) نیز به مصاحبه دعوت نشوند. تاکنون، واقعاَ برای هیچکس دلیل این افزایش و محرومیت 25 درصدی مشخص نشده است.
در بخش دیگری از این نامه آمده است: توسط سازمان سنجش، بعنوان مثال، حدود 20 نفر بصورت تکراری به چهار دانشگاه که مجموعا 20 نفر ظرفیت پذیرش دارند معرفی شده اند یعنی الزاماَ و قطعاَ این افراد، قبل از مصاحبه بعنوان دانشجوی دکتری انتخاب نهایی شده اند و در مرحله مصاحبه، رقابت و امکان حذف برخی از آنها وجود ندارد و فقط دانشگاهها از طریق مصاحبه آنان را بین خود تقسیم می نمایند. با این حال اعلام ضریب 2 برای امتیاز مصاحبه بی مفهوم است. تعداد محدود معرفی شدگان که حدوداً برابر و حتی بعضاً کمتر از ظرفیت آن رشته است را وقتی در کنار حذف حدنصاب امتیاز (کسب حداقل 50 درصد نمره مرحله مصاحبه) قرار می دهیم، نگرانی عمیق تر می شود. با این اشتباه آشکار، حدود 20 هزار نفر از دانش آموختگان برتر کشور از معرفی به مصاحبه و رقابت برای راهیابی به دوره دکتری محروم شده اند و در عوض، عده ای بدون رقابت در مصاحبه، دانشجوی دکتری شده اند.
این نامه می افزاید: مدیران سازمان سنجش و وزارت علوم طی جلسه ای که روز چهارشنبه با نمایندگان ما معترضین داشتند، به وجود برخی اشتباهات اقرار نمودند و بر مبنای صورتجلسه ای که مابین دو طرف امضاء شد (پیوست 1)، قرار بود طی مراحلی، نتایج را اصلاح نمایند. ولی فردای آن روز، آن مراجع بر خلاف توافقات و مفاد صورتجلسه موضع گیری نمودند که شاید این تغییر موضع خارج از اراده شان بوده است. در اثبات این تخلف، چه دلیلی روشن تر از بیان رئیس وقت سازمان سنجش که در مصاحبه آخرین روز کاری خود در آن سمت طی مصاحبه ای گفتند: "تا آن جا که من می دانم و به صورت رسمی وزارت علوم به ما ابلاغ کرده باید به طور میانگین 3 برابر ظرفیت دانشگاه ها، متقاضی معرفی می شد اما الان یک و نیم برابر است و در نهایت برای 10 هزار ظرفیت، 15 هزار متقاضی به دانشگاه ها معرفی شده است. این طرح بدون اطلاع من و با تایید یکی از مشاوران وزارت علوم انجام شده است ... من از خودم سلب مسئولیت می کنم و حتی چند روز پیش از اعلام اسامی هم تذکر دادم اما به من گفتند این ظرفیت از سوی وزارت علوم تایید شده است. و در مقابل، مشاور عالی رئیس سازمان سنجش که در مصاحبه ای گفته اند " در مجموع حدود 3 برابر ظرفیت پذیرش مجاز به انتخاب رشته شده اند اما تنها 16 هزار نفر به دانشگاه ها معرفی شده اند ..."
معترضان آزمون دکتری تاکید کردند: با توجه به خطای آشکار صورت گرفته و اقرار مسئولین ذی ربط به بروز خطا، پایان دادن به این بحران نیازمند تصمیم گیری قاطعانه ، عادلانه و مدبرانه کسی است که صلاحیت اتخاذ این تصمیم را داشته و وام دار کسی و گروهی نباشد و از رنجش کسانی که همت کرده اند این اشتباه را تثبیت نمایند نیز، نهراسد. سوابق درخشان شما در تصمیم گیری قاطعانه، عادلانه و فوری، همه این 20 هزار نفر را امیدوار نموده که این حقوق ضایع شده فقط و فقط با تصمیم قاطع، فوری و مدبرانه شما که برای جامعه دانشگاهی منزلت و احترام قایلید، حل خواهد شود.
در پایان این نامه آمده است: حقوق 20 هزار نفر از دانش آموختگان کشور به وضوح پایمال شده، حق رقابت از آنان گرفته شده و حق ورود بدون رقابت به دوره دکتری به عده محدودی داده شده، و این جمعیت، بعنوان آخرین پناهگاه، البته بعد از خداوند متعال، به دادخواهی به شما متوسل شده است. انتظار داریم دستور فرمایید افرادی که حقوقشان تضییع شده به مصاحبه دعوت شوند. لطفا به توجیهات یکطرفه مسئولینی که مرتکب خطا شده اند اعتماد نفرموده و با تصمیمی قاطع و عادلانه، امکان رقابت ما که طبق اعلام نتیجه مرحله اول مجاز به انتخاب رشته شده ایم را، به مرحله دوم رقابت (مصاحبه)، فراهم فرمایید تا ما از حق رقابت محروم نشویم و نتیجه این نشود که عده ای بدون رقابت از هم اکنون دانشجوی دکتری قلمداد شوند.