به گزارش مشرق به نقل از مهر، این روزها نرخ میوه ها گوی سبقت را در آشفته بازار
گرانی از سایر کالاهای مصرفی خانوار ربوده اند به طوریکه پایگاه اطلاع
رسانی سازمان میادین میوه و تره بار مجبور شد نرخهای دیگری را به صورت
رسمی اعلام کند.
اما جالب اینجاست که نرخهای اعلامی انواع میوه با آنچه که در بازار با آن
مواجه می شویم، متفاوت است و این مسئله نشان دهنده ضعف و ناتوانی دستگاههای
نظارتی در جلوگیری از افزایش بی رویه قیمتها در بازار میوه است.
به نظر می رسد دستگاههای نظارتی با توجه به وظیفه ذاتی که طبق آئین نامه اجرایی این سازمان مبنی بر اعمال نظارت بر اجرای قیمتها در کلیه موارد از قبیل اعلام قیمتهای مصوب، صدور، فاکتور، نصب برچسب و فروش بیش از گذشته اهتمام بورزند.
براین اساس، می توان گفت که افزایش قیمت برخی ازمحصولات کشاورزی به ویژه میوه در بازار علاوه بر عدم نظارت درست بر قیمت محصولات ه بدلیل نحوه نادرست توزیع محصولات و همچنین عدم برنامه ریزی برای تنظیم بازاراست.
از سویی دیگر، درحالی خودنمایی میوه های رنگارنگ و لوکس وارداتی در بازار چشمان مردم را به سوی خود خیره کرده است که زنگ خطر بیکاری کشاورزان در سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی نیز به صدا درآمده است!
وی درعین حال تصریح کرد: البته ممکن است ثبت سفارش واردات این میوه ها در گذشته انجام شده باشد و هم اکنون به کشور وارد می شود.
این عضو هیئتمدیره اتحادیه باغداران مازندران افزود: براین اساس باید قانون جامعیت داشته باشد و وقتی اعلام می شود واردات انواع میوه به کشور ممنوع است، این ممنوعیت باید شامل واردات میوه هایی که در گذشته کار ثبت سفارش انها انجام شده نیز بشود.
وی با بیان اینکه مدت اعتبار ثبت سفارش 6 ماه است، گفت: متاسفانه با اینکه کمیسیونی تخصصی در اتاق بازرگانی برای واردات تشکیل شده است به جای حمایت از تولید ملی بیشتر به جنبه های لوکس پذیری کالاها توجه می کنند.
بیابانی با بیان اینکه بازار ناسالمی داریم، این پرسش را مطرح کرد که این همه اختلاف قیمت بین محصولی که تولید کننده عرضه می کند ،با قیمتی که دست مصرف کننده می رسد، در جیب چه کسانی می رود؟
وی افزود: همه افزایش قیمتها که براثر تورم و نقش آفرینی واسطه ها نیست بلکه به دلیل اینکه گردش مالی محصولات کشاورزی بسیار سریع است عده ای به این موضوع چشم دوخته اند تا از آن سود ببرند.
قائم مقام خانه کشاورز در ادامه به ورود گسترده میوه انبه به کشور اشاره و خاطرنشان کرد: درحال حاضر شرایط به گونه ای شده است که علاوه بر میوه فروشی ها بر سر هر چهارراهی که می روید یک دستگاه خودرو وانت بار ایستاده و اقدام به فروش انبه می کند درحالی که این حجم گسترده انبه نمی تواند به صورت قاچاق وارد کشور شود!
وی درعین حال تصریح کرد: البته ممکن است برخی از میوه ها بدون مجوز و به صورت قاچاق وارد کشور شوند که مسئولان ذیربط باید به طور جدی با آن برخورد کنند.
نورانی با اشاره به وضعیت پرتقالهای وارداتی در بازار گفت: متاسفانه هم اکنون پرتقالهای وارداتی یا درحال خراب شدن هستند و یا کمتر از دوسوم قیمت تمام شده به بازار عرضه می شوند.
وی با تاکید برلزوم پیگیری چگونگی واردات غیرقانونی میوه به کشور، اظهارداشت: مسئولان مربوطه باید ببینند چه کسانی اقدام به واردات غیرقانونی میوه به کشور می کنند و با آنها برخورد نمایند.
به گفته رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی، اگر میزان تعرفه واردات را بالا ببریم، راه را برای قاچاق میوه به کشور باز کرده ایم و این مسئله فقط موجب وارد شدن خسارت به تولیدکننده داخلی می شود.
تعادلی بین عرضه و تقاضا در بازار وجودندارد
عباس پاپی زاده سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس نهم نیز در این رابطه گفت: وضعیت فعلی به دلیل این است که نتوانسته ایم تولیدات خود را در این بخش سروسامان دهیم.
وی با تاکید براینکه تعادل بین میزان عرضه و میزان تقاضا در بازار وجود ندارد، افزود: درحقیقت برنامه ریزی برای تولید محصولات متناسب با نیاز مصرف کنندگان در بازارنبوده است.
نماینده منتخب مردم دزفول در مجلس نهم خاطرنشان کرد: به عنوان مثال، عرضه برخی از محصولات در مقاطعی از سال زیاد است و به دلیل نداشتن امکاناتی چون سردخانه های مجهز نتواسته ایم این مازاد محصولات را ذخیره سازی کنیم تا در فصول دیگر و یا مواقعی که دچار کمبود در بازار می شویم، از آنها استفاده کنیم.