به گزارش مشرق به نقل از ایرنا، وزیر خارجه آمریكا پنجشنبه شب طی سخنانی دو كشور چین و سنگاپور را به خاطر آنچه كاهش خرید نفت از ایران خواند برای شش ماه دیگر از شمول تحریمهای كنگره آمریكا معاف كرد.
طی روزهای اخیر مقام ها و كارشناسان چین به صراحت به آمریكا هشدار دادند كه حاضرند در برابر آمریكا به خاطر ایران بایستند.
چینی ها این چنین استدلال می كنند كه آمریكا قوانین داخلی خود را در صحنه بین المللی به مورد اجرا گذاشته و تحریم ایران نیز سیاستی است كه واشنگتن برای مقابله و جلوگیری از رشد سایر كشورها از جمله چین در پیش گرفته است.
اداره كل گمرگ چین هفته گذشته اعلام كرد كه واردات نفت این كشور از ایران در ماه می به بالاترین میزان رسیده است.
دومین مصرف كننده بزرگ نفت خام جهان در ماه می امسال دو میلیون و 220 هزار تن نفت از ایران وارد كرد.
اداره كل گمرك چین كه این آمار را اعلام كرده می افزاید، این رقم در مقایسه با یك ماه قبل از آن 35 درصد رشد داشته و معادل 524 هزار بشكه نفت در روز است.
منابع رسانه های در چین معتقدند افزایش واردات نفت از ایران نشان می دهد پكن تسلیم فشارهای آمریكا نشده است.
این در حالیست كه چین به طور رسمی به آمریكا گوشزد كرده هرگونه تحریم علیه این كشور را مقابله به مثل خواهد كرد.
' هونگ لی '، سخنگوی وزارت امور خارجه چین هفته قبل در نشست خبری گفت كه واردات نفت توسط كشورش از ایران منطقی و مشروع است و هیچ كشوری حق مداخله در این روابط تجاری را ندارد.
كارشناسان می گویند، هرگونه تصمیم آمریكا برای تحریم چین آغاز جنگ تجاری را جرقه خواهد زد و این روند هرگز به نفع آمریكا نخواهد بود.
این در حالیست كه اصحاب رسانه در چین معتقدند اوباما برای بدست آوردن رای در انتخابات آتی ریاست جمهوری این كشور بحث تحریم ایران را پر رنگ مطرح می كند اما اگر با چین وارد جنگ تجاری شود، مرگ سیاسی او فرا خواهد رسید.
مطبوعات چین طی روزهای اخیر در تحلیل ، مقاله و گزارش های متعددی ایران را كشوری دوست خواندند و نوشتند، چین در برابر زیاده طلبی و سیاست های یكجانبه آمریكا ایستادگی می كند.
' گلوبال تایمز '، یك روزنامه دولتی چاپ پكن نوشت: چین در خصوص معاملات نفتی با ایران با آمریكا مصالحه نخواهد كرد.
این روزنامه با اشاره به اینكه چین به عنوان یك كشور بزرگ تا آخرین نفس در برابر سیاست های یكجانبه آمریكا ایستادگی خواهد كرد، افزود: دولت آمریكا نمی تواند چین را تحت فشار قرار دهد زیرا مخاطرات اقتصادی آن برای واشنگتن بیشتر خواهد بود.
گلوبال تایمز نوشت: اگر آمریكا بخواهد شركت های چینی را تحریم كند بلافاصله شركت های آمریكایی هم زیان های آن را تجربه خواهند كرد.
به نوشته این روزنامه، اوباما فشار بیشتر بر ایران را برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری موثر می داند اما جنگ تجاری با چین به منزله پایان حیات سیاسی او خواهد بود.
در همین حال ارگان حزب حاكم چین نیز سیاست خارجی آمریكا را پراشتباه توصیف كرد و افزود كه آمریكایی ها می خواهند مسایل داخلی خود را با هدف قرار دادن موضوعات خارجی حل كنند.
روزنامه 'مردم ' امروز نوشت: اینكه نامزدان انتخابات ریاست جمهوری آمریكا با دستاویز قراردادن كشورهای دیگر به دنبال پیروزی هستند، بسیار تاسف آور است.
این نشریه تصریح كرد كه این نامزدان با هدف قراردادن كشورهای دیگر در واقع سیاست خارجی را دستاویزی برای رسیدن به اهداف داخلی كرده اند.
روزنامه مردم سیاست خارجی آمریكا را به یك نمایشنامه غم انگیز تشبیه كرده و آورده است: هر نامزدی در آمریكا كه قوی تر به چین بتازد، می تواند بگوید كه قادر است با همین روند مشكلات اقتصادی آمریكا را حل كند.
روزنامه مردم می نویسد: متاسفانه سیاست های آمریكا اقتصاد جهان را دچار بحران كرده است . این روندی است كه باید ترمیم شود. آمریكا باید بپذیرد كه حملاتی از این دست به كشورهای دیگر نظیر چین مشكلی از آن كشور حل نمی كند.
این نشریه پرشمارگان چاپ پكن تاكید كرده كه بازی كردن با ' ورق چین ' اقتصاد آمریكا را از سقوط نجات نمی دهد.