به گزارش خبرنگار مشرق، شورای روابط خارجی آمریکا، گفتگویی را از رابرت دنین کارشناس مسائل خاورمیانه این شورا پیرامون وضعیت مصر پس از انتخاب محمد المرسی به عنوان رئیس جمهور این کشور منتشر کرده است.
گفتگوی یاد شده اگرچه با لحنی توطئه گرانه و با هدف بهبود یافتن روابط آمریکا و رژیم صهیونیستی با دولت اسلامگرای مصر انجام شده است اما ناخواسته حقایقی را از وضعیت مصر جدید بیان می کند.
دنین در این گفتگو عملاً تصریح می کند که وضعیت مصر جدید تنها برای ایران مطلوب خواهد بود و منافع آمریکا، عربستان و سایر همسایگان مصر را مورد خطر قرار خواهد داد.
او تاکید می کند که مصر جدید صحنه ایجاد اتحاد مصری ـ ایرانی خواهد بود.
آنچه که در ادامه می خوانید متن کامل صحبت های رابرت دنین در پاسخ به سوالاتی است که ارگان اطلاع رسانی شورای روابط خارجی آمریکا از وی می پرسد.
این مصاحبه با عنوان "معانی پیروزی مرسی برای مصر" در سایت شورای روابط خارجی آمریکا منتشر شده است.
×××
*خبرنگار:* مرسی واقعاً کیست؟ او در یک دانشگاه آمریکا مدرک کارشناسی گرفته اما به عنوان یک اسلامگرا به عرصه سیاسی مصر وارد شده است. مرسی چگونه شخصیتی دارد؟
*دنین:* با در نظر گرفتن همه احتمالات موجود باید گفت که او یک عضو اخوان المسلمین است. ضمن اینکه باید بدانیم این اشتباه است که اگر کسی در غرب درس خوانده است پس لزوماً طرفدار غرب خواهد بود. برخی تئوریسین های اخوان المسلمین نیز در آمریکا درس خواندند اما بعدا به مخالفان آمریکا تبدیل شدند و یا رئیس جمهور اسد، نیز از همین نمونه است. ما در حال آموختن درس های جدیدی هستیم.
*خبرنگار:* مرسی در اولین سخنرانی خود اعلام کرده است که از اخوان المسلمین استعفا می دهد و کابینه او شامل اعضایی از تمام احزاب مصر خواهد بود. او همچنین به مسیحیان قبطی مصر نیز ابراز دوستی کرده و درباره زنان نیز مواضع مطلوبی را ارائه کرده است. از این صحبت ها چه چیزی را باید بیاموزیم؟
*دنین:* مرسی در حال آرام کردن اکثریت مصر است. درست است که در حالت کلی او رای اکثریت را بدست آورده است اما دور دوم انتخابات در مصر برای اکثریت مردم دشوار بود. مصری ها از خود می پرسیدند به شفیق رای بدهیم و با این کار به شرایط قبل از انقلاب بازگردیم یا به مرسی که متعلق به اخوان المسلمین است رای بدهیم. اخوان المسلمینی که مشخص نیست مذهبیون عضو آن به دنبال چه چیزی هستند؟
هیچ جایگزین لیبرال یا مترقی دیگری وجود نداشت. ضمن اینکه محبوبیت مرسی و اخوان المسلمین در مصر در حد بسیار پایینی قرار دارد.!
مرسی با استعفا از اخوان المسلمین قصد دارد سیگنال هایی را برای دولت فراگیر ارسال کند. اما من فکر نمی کنم مصری ها صحبت های او را باور کنند.!!! این حرکت مرسی نمادین و مهم بود. اما آزمون های واقعی بعدا فرا می رسند و این مرسی است که باید صحبت هایش را به واقعیت تبدیل کند.
دنین همچنین درباره روابط شورای نظامی مصر با مرسی می گوید: پارلمان منحل شده و قانون اساسی موقت توسط ارتش تحمیل شده است. بنابراین شرایط تا حدی در بن بست قرار گرفته است. ما نمی دانیم دقیقاً چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اما بسیاری از مردم (مصر) بر این باورند که مذاکرات فشرده بین ارتش و اخوان المسلمین برای حرکت رو به جلو ادامه دارد.
*خبرنگار:* شورای نظامی مصر با انحلال پارلمان چه هدفی را دنبال می کرد؟
*دنین:* شورای نظامی یک معضل واقعی است. آنها سه راه در مقابل خود داشتند و دارند. نخست اینکه با نتایج انتخابات پیش بروند و مرسی را به عنوان رئیس جمهور بپذیرند. دوم اینکه با مهندسی انتخابات احمد شفیق را بعنوان رئیس جمهور معرفی می کردند و سوم اینکه انتخابات را از اساس لغو می کردند. اما آنها راه اول را انتخاب کردند.
این در حالی است که چالش اصلی برای مصر امروز این است که شما باید سیستم های جدید حکومتی را در حالی ایجاد کنید که هنوز منصوبین دوران مبارک درون سیستم های مصر حضور دارند.
این مسئله لزوما یک چالش میان بچه های خوب و بچه های بد نیست بلکه موردی است از پایگاه های مختلف قدرت در مصر که در فرآیندهای آینده با یکدیگر رقابت خواهند کرد.
نیروهایی که انقلاب مصر را رهبری کرده اند تا حد زیادی به حاشیه رانده شده اند. این در حالی است که اخوان المسملین و شورای نظامی نیز هیچیک مسئول اصلی انقلاب مصر محسوب نمی شوند اما به دنبال زدن کانال (در حکومت جدید) و استفاده از مزایای انقلاب هستند حتی اگر به حاشیه رانده شوند.
*خبرنگار:* ایالات متحده باید درباره مصر و نتایج انتخابات این کشور چه کاری انجام دهد؟
*دنین:* ایالات متحده درباره مصر نگرانی های زیادی دارد. مصر در جهان عرب از اهمیت زیادی برخوردار است و حوادث آن تاثیر زیادی در منطقه می گذارد. ایالات متحده در مصر دارای منافع امنیتی است و باید از این منافع اطمینان خاطر داشته باشد اما حقیقت این است که تاثیر و نفوذ ایالات متحده در مصر محدود شده است.
به گزارش مشرق، دنین در ادامه صحبت های خود همچنین با اخذ رویکردی مزوّرانه مبنی بر اینکه آمریکا طرفدار صلح و عدم تنش در مصر است تاکید می کند که قضایای کشور مصر شبیه یک شطرنج بسیار پیچیده است.
*خبرنگار در ادامه از دنین می پرسد:* بنیامین نتانیاهو در اسرائیل بیانیه ای صلح جویانه منتشر کرده است مبنی بر اینکه تمایل دارد با دولت جدید مصر کار کند. آیا اسرائیلی ها(درباره وقایع مصر) نگران هستند؟
*دنین:* کل منطقه نگران است. عربستان سعودی و کشورهای خلیج فارس هم نگرانند.
تنها کشوری که ممکن است در شرایط فعلی نگران نباشد ایران است. آنها به این دلیل نگران نیستند که احساس می کنند صحنه جدید مصر بیانگر اتحاد مصر و ایران و ترکیب مصر ـ ایران خواهد بود.
در واقع بین مصری ها و ایرانی ها زمینه های مشترک فراوانی وجود دارد.
دنین در ادامه از این می گوید که وضعیت ناپایدار مصر از یکسو و روابطی که این کشور احتمالا با آمریکا و غرب برقرار خواهد کرد نخواهد گذاشت که فضای مصر یک فضای ضد غرب شود.
او می افزاید: مصر اولین انتخابات دموکراتیک خود را برگزار کرده و این یک خبر خوب است اما خبر بد نیز این است که بسیاری از نهادهای دموکراتیک در مصر یا از بین رفته اند و یا وضعیت مساعدی ندارند.
*خبرنگار:* روابط مرسی و شورای نظامی به سمت رویارویی پیش خواهد رفت یا اینکه آنها خواهند توانست سناریوهای دیگری را نیز برای اختلافات خود تعریف کنند؟
*دنین:* هر دو طرف تمایل دارند که با یکدیگر همکاری کنند ضمن آنکه هیچیک از دو طرف نیز نفعی در رویارویی ندارند.
از یکسو اخوان المسلمین در شرایط مطلوبی قرار ندارد و این مسئله امکان بسیاری از فعالیت ها را از او می گیرد. ضمن آنکه آنها بدون ارتش نیز توانایی استیلا بر بسیاری از نهادها را ندارند. اما در عین حال از درجه ای از مشروعیت برخوردارند. در مقابل نیز ارتش قدرت بسیاری دارد در عین آنکه بسیاری از تظاهرکنندگان این روزهای مصر خواهان کنار رفتن شورای نظامی از قدرت هستند.
به نظر می رسد هر دو طرف مزایای همکاری با یکدیگر را درک کرده باشند.