به گزارش مشرق به نقل از روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي مشهد، دکتر سودابه شهيد ثالث با بيان اينکه استعمال دخانيات از جمله سيگار از عوامل بروز سرطان است، اظهار كرد: سرطان ريه رابطه مستقيمي با استعمال دخانيات خصوصاً سيگار دارد، کساني که دخانيات استفاده نميکنند، به ميزان بسيار اندكي نسبت به معتادان به دخانيات به سرطان ريه مبتلا ميشوند همچنين ابتلا به سرطانهاي دهان، گلو، حنجره، مري، مثانه و پانکراس ارتباط مستقيمي با استعمال دخانيات دارد.
استاديار راديوتراپي و انکولوژي دانشگاه علوم پزشکي مشهد تماس طولاني مدت با نور خورشيد را از ديگر عوامل ابتلا به سرطان دانست و گفت: سرطان پوست، از شايعترين سرطانهاست و ارتباط ثابت شدهاي با ميزان تابش اشعه خورشيد به بدن دارد و قرار نگرفتن در معرض اشعه آفتاب در تابستان و در ساعات تابش شديد آفتاب (11صبح تا 4 بعدازظهر) و استفاده از مکانهاي سايهدار، استفاده از کلاه و لباسهاي داراي پوشش کامل در آفتاب و استفاده از کرمهاي محافظ پوست براي پوشاندن قسمتهاي باز بدن از راهکارهاي پيشگيري از ابتلا به سرطان پوست است.
مدير اجرايي نخستين کنگره هم انديشي بينالمللي سرطان با تاکيد بر نقش تغذيه صحيح در پيشگيري از سرطان خاطرنشان كرد: نقش تغذيه نامناسب در ايجاد شمار زيادي از سرطانها به اثبات رسيده است، غذاهاي پرچرب به خصوص غذاهاي حاوي چربي حيواني، غذاهاي سرخ يا کباب شده، غذاهاي نمک سودشده و نيز مواد غذايي کپک زده، در ايجاد سرطان نقش موثري دارند، از سوي ديگر مصرف غذاهاي کم چرب، انواع سبزي و ميوهها و غذاهاي سرشار از فيبر در جلوگيري از بسياري سرطانها موثر هستند.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد وزرش و فعاليت بدني مناسب را از ديگر توصيهها براي پيشگيري از سرطان دانست و گفت: ورزش روزانه يا يک روز در ميان که به طور منظم انجام شود، سبب تنظيم وزن و فعاليتهاي بدني ميشود و از ايجاد بسياري از بيماريها از جمله سرطان پيشگيري ميکند.
دکتر شهيد ثالث با تاکيد بر پرهيز از مصرف الکل ادامه داد: مصرف الکل در ايجاد بسياري از سرطانهاي دهان، گلو، حنجره، مري، کبد و لوزالمعده نقش دارد، مصرف الکل به همراه دخانيات احتمال ايجاد سرطان را به مراتب افزايش ميدهد، بنابراين نبايد هرگز از مشروبات الکلي استفاده شود.
عضو مرکز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشکي مشهد گفت: تغيير در عادات دفع مدفوع يا ادرار مثل يبوست يا اسهال به مدت طولاني، وجود خون در مدفوع، اختلال دفع ادرار و وجود خون در ادرار، زخمي که پس از دو هفته بهبود نيابد، تغيير در اندازه، شکل و رنگ زگيل يا خالهاي موجود در پوست، ايجاد توده يا برآمدگي در پستان يا هر نقطه ديگر بدن، خونريزي يا ترشح غيرطبيعي، اشکال در بلع غذا و سرفههاي مداوم يا گرفتگي صدا از علائم هشداردهنده ابتلا به سرطان است.
وي اظهار كرد: با پيدايش هريک از علايم هشداردهنده يا هرگونه يافته غيرطبيعي ديگري که بيش از دو هفته يا بيشتر از ايجاد آن گذشته و بهبود نيافته است، فرد بايد براي بررسي به پزشک مراجعه كند و نکته قابل توجه اينکه در بسياري از موارد، اين علايم ناشي از سرطان نيست بلکه علامت يک بيماري خوش خيم است كه البته تشخيص اين نکته با پزشک است.
عضو مرکز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشکي مشهد تاکيد کرد: سرطان گرچه بيماري خطرناکي است اما در مراحل اوليه قابل درمان است بنابراين نبايد به علت ترس از احتمال تشخيص سرطان از مراجعه به پزشک خودداري كرد.
عضو مرکز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشکي مشهد پرهيز از تماس با عوامل موثر در بروز سرطان و يا افزايش مقاومت فرد در برابر عوامل خطرساز را از راهکارهاي پيشگيري اوليه از سرطان برشمرد.