به گزارش مشرق به نقل از ایرنا، قلیان و مصرف آن از سال 942 میلادی، یعنی 29 سال پس از ورود پرتقالیها به خلیج فارس، در ایران رواج یافت.
قلیان كه با طعم های گوناگون میوه در قهوه خانه ها، كافی شاپ و حتی برخی رستوران ها مشاهده می شود، در بردارنده سمی نامریی و كشنده است و متاسفانه بسیاری از جوانان نسبت به عوارض مصرف این ماده دخانی اطلاعی ندارند.
براساس تحقیقات پزشكان، دود قلیان كه وارد بدن می شود، مسیر ورود بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان های مختلف و حتی تخریب قلب و ریه را هموار كرده و افراد مصرف كننده ناخواسته به اینگونه بیماری ها مبتلا می شوند.
بسیاری از مردم تصور می كنند آب موجود در قلیان موجب تصفیه و ایجاد محافظت در مقابل دود ناشی از سوختن تنباكو می شود درحالی كه به گفته پزشكان، مواد موجود در قلیان، اعتیاد آور بوده و عوارض زیانباری برای انسان در پی دارد.
قلیان یكی از مواد دخانی اعتیاد آور است كه آسیب بسیاری به سلامت افراد وارد می كند چرا كه دود ناشی از سوختن تنباكو سرطان زا است و آب موجود در قلیان نیز موجب تصفیه و ایجاد محافظت در مقابل این دود نمی شود.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه پنج میلیون نفر به دلیل مصرف دخانیات از جمله قلیان در دنیا می میرند.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی هم اعلام كرده كه بر اساس بررسی ها، با مصرف قلیان بیش از 600 ماده سمی و مهلك وارد ریه فرد مصرف كننده و اطرافیانش می شود.
برخی پزشكان نیز هشدار می دهند مقدار تنباكوی مصرفی در یك وعده قلیان معادل مصرف 20 تا 50 نخ سیگار است.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشكی حدود 28 درصد مصرف كنندگان قلیان را زنان تشكیل می دهند كه این آمار رو به افزایش است.
' محمدرضا مسجدی ' دبیركل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در این زمینه می گوید: مصرف قلیان و پیپ هیچ تفاوتی با مصرف سیگار ندارد، بلكه علاوه بر مضرات سیگار، زیان های خاص خودش را نیز دارد.
وی با اشاره به اینكه ابتلا به سرطان زبان در افرادی كه به مقدار فراوان پیپ میكشند، ثابت شده است، اظهار می دارد: در توتونهای میوهای مواد معطری افزوده میشود كه شناخته شده نیست و این مواد ممكن است در آینده مسائل خاص خودش را داشته باشد.
مسجدی با بیان اینكه هر نوع ماده مخدری كه منشای آن تنباكو باشد برای بدن زیانآور است، ادامه می دهد: موادی كه بر اثر دود حاصل از تنباكو به داخل بدن منتقل میشود، باعث بیماری های قلبی، عروقی میشود.
این متخصص بیماری های عفونی ادامه می دهد: توتون های استفاده شده در قلیان علاوه بر مضراتی كه مشابه سیگار دارد به خاطر مواد افزودنی دیگری كه برای طعم بخشیدن و بو به آن اضافه می شود، باعث ایجاد علایم حساسیت پوستی و تنفسی شده و حتی ممكن است باعث نمایان شدن آسم خفته در افراد شود.
مسجدی تصریح می كند دود قلیان در مراحل اولیه باعث ایجاد تنگی در مجاری هوایی كوچك و بتدریج با افزایش میزان مصرف باعث تنگی مجاری هوایی بزرگتر و تشدید تنگی نفس می شود.
مسوول دبیرخانه كنترل دخانیات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: كشیدن قلیان به دلیل وجود تركیبات شیمیایی زیاد اثرات مخرب تری در مقایسه با سیگار بر روی سلامتی مصرف كنندگان می گذارد.
' خدیجه محصلی ' ادامه می دهد: كشیدن تنباكو از طریق آب، مواد شیمیایی سرطان زای آن را تصفیه نمی كند و این دود می تواند بیش از دود سیگار اثر مخرب تری بر ریه و قلب داشته باشد.
وی با بیان اینكه دود قلیان وقتی استنشاق می شود، ریه ها را نمی سوزاند، می گوید: تنباكوی قلیان مانند تنباكوهای معمولی حاوی نیكوتین است و از نظر میزان مواجهه و استنشاق دود، هر فرد مصرف كننده قلیان در هر وعده معادل 100 نخ سیگار، دود دریافت می كند.
به گفته وی، اكنون وزارت بهداشت پیشنهادی را درباره ممنوعیت عرضه قلیان در سفره خانه های قدیمی و اماكن عمومی به دولت ارایه داده است كه منتظر نتیجه آن هستیم.
قلیان، وسیله ای كم خرج اما پرخطر كه این روزها به عنوان اصلی ترین ابزار تفریح در اختیار جوانان قرار گرفته و به عنوان یك همراه همیشگی در جمع برخی خانواده های ایرانی مشاهده می شود.