به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، پشهها حشرات موذي هستند كه ميتوانند موجب اختلال در فعاليتهاي روزانه بسياري از افراد شوند. همچنين گروهي از آنها ناقل بيماري مالاريا هستند كه طبق آمار سازمان بهداشت جهاني نزديك به 216 ميليون نفر در سراسر دنيا را در سال 2010 مبتلا كردند.
كمپاني فناوري Nanolabel در پرتغال روند جديدي را براي دفع اين حشرات طراحي كرده كه از فرايندهاي قبلي كارآمدتر عمل ميكند.
اين فرايند كه NANOMOSKI نام دارد، شامل اشباع كردن الياف با استفاده از نانوذرات سيليكون غيرمتبلور (دي اكسيد سيليكون) است. در منفذهاي اين نانوذرات يك نوع "ماده فعال غيرسمي" تعبيه شده كه با پشههاي ميانه خوبي ندارد. در آزمايشهاي صورت گرفته در موسسه بهداشت و پزشكي گرمسيري ليسبون اين ماده 81 درصد پشههاي Anopheles gambiae را دفع و همچنين مانع تغذيه 89 درصد از آنها شد.
اين در حالي است كه الياف اشباع شده توسط ماده سمي دافع حشرات microencapsulated DEET داراي شاخص دفع 40 درصد و مهار تغذيه 65 درصد بود.
در حالي كه كمپاني پرتغالي ماهيت ماده فعال به كار رفته در اين روند را فاش نميكند، مدعي است كه اين ماده در30 سال گذشته مورد استفاده قرار گرفته، زيستسازگار بوده و داراي پايينترين درجه سميت (درجه 4) در تمامي گروهبنديهاست.
دي اكسيد سيليكون از لحاظ محيطي بيضرر است. اين ذرات بزرگتر از 100 نانومتر بوده و اين امر آنها را بالاتر از ميزان نفوذپذيري پوست انسان و ساير حيوانات آزمايش شده قرار ميدهد.
در فرايندهاي معمول كه ميتوانند در تجهيزات معمول رنگرزي پارچه انجام شوند، بر خلاف فرايند چسبيدن به سطح خارجي الياف، نانوذرات در درون ماده تعبيه ميشوند. اين امر به آنها امكان ميدهد كه با بيش از 90 بار شستوشو در درون ماده باقي بمانند؛ گرچه در اين شرايط، محتواي دفعكننده پايينتر از 35 درصد بود.
به ادعاي اين كمپاني، در حال حاضر بيشينه 40 بار شستوشو براي لباسهاي ضدپشه سنتي "خوب" است.
دانشمندان موفق به طراحي نوع جديد لباس ضدپشه با استفاده از نانوذرات سيليكون شدند.