به گزارش خبرنگار سياسي مشرق، پس از انتشار خبر دعوت معاون جليلي از هلگا اشميت، يك سخنگوي اشتون اعلام كرد كه به اين نامه پاسخ داده، اما معاونت رسانهاي دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي، نامه اشميت را نه تنها پاسخ به نامه باقري ندانست، بلكه آن را بر خلاف توافق بغداد عنوان كرد.
نامه نگاري باقري به اشميت
علي باقري، معاون دبير شوراي عالي امنيت ملي در دو نامه جداگانه به هلگا اشميت، معاون كاترين اشتون بر ضرورت تشكيل نشستهاي كارشناسي پيش از مذاكرات مسكو تاكيد كرد.
پس از اعلام خبر ارسال دو نامه باقري به اشميت براي دعوت به برگزاري نشست معاونان و كارشناسان ايران و1+5، خبرگزاري آسوشيتدپرس، گزارش داد كه مايا كوسيانسيچ، سخنگوي اتحاديه اروپا اواخر روز سهشنبه گفت كه اتحاديه اروپا به علي باقري، معاون مذاكره كننده ارشد ايران پاسخ داده است.
وي افزود: تعامل درباره محتوا مهم است و نه روند گفتوگوها. اين سخنگو افزود كه اشتون به طور مستقيم درباره اين مساله با همتاي ايراني خود گفتوگو خواهد كرد.
در اين رابطه معاونت رسانهاي دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي به ايسنا گفت كه در نشست بغداد توافق شد تا پيش از نشست مسكو، نشست معاونان و كارشناسان دو طرف برای تهیه دستور کار گفتوگوهای آتی ایران و 1+5 در مسکو، برگزار شود و قرار شد علی باقری، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی و هلگا اشميت در اين رابطه هماهنگيهاي لازم را انجام دهند.
باقري 5 روز پس از گفتوگوهای بغداد، با ارسال نامهای به هلگا اشمیت، معاون کاترین اشتون، با اعلام آمادگی برای برگزاری نشست کارشناسان، تصریح کرد: موفقیت نشست مسکو در گرو تمهید مقدمات لازم و تدوین دستور کار جامع و توافق شده است.
بر اساس اعلام اين معاونت، اعلام آمادگی نكردن طرف مقابل برای برگزاری چنین نشستی موجب شد تا باقری روز دوشنبه مجددا در نامهای به هلگا اشمیت که رونوشت آن برای نمایندگان 6 کشور حاضر در گفتوگوها نیز ارسال شده است، با اشاره به گذشت نزدیک دو هفته از گفتوگوهاي بغداد، بر ضرورت برگزاری نشست مذکور در فرصت اندک باقی مانده تاکید کرده تا زمینه پیشرفت مورد انتظار در انجام توافقهای مذاکرات استانبول 2 و بغداد را فراهم آید.
معاونت رسانهاي دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي تاييد كرد كه نامهاي از سوي هلگا اشميت دريافت شده است، اما اين نامه پاسخ نامههاي باقري نبوده است و در اين نامه نقطه نظراتي از سوي اشميت اشاره شده است كه درباره برگزاري نشست معاونان و كارشناسان قبل از نشست مسكو نيست و فقط مباحثي كلي است.
هشدار جليلي به اشتون
اما روز گذشته پس از دريافت پاسخ مبهم به نامه معاون بين الملل شوراي امنيت از سوي اشميت، سعيد جليلي نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی در نامه ای به کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده کشورهای 1+5 در خصوص روند منتهی به مذاکرات مسکو و تعلل طرف غربی تذکر داد.
سعید جلیلی در نامه به کاترین اشتون نوشت كه تعلل طرف مقابل در برگزاری جلسه معاونین و کارشناسان اراده آنان را برای گفتگوهای موفق در مسکو در ابهام و تردید قرار می دهد. جلیلی در این نامه تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با منطق روشن و ابتکارهای مشخص آمادگی دارد تا گفتگوهای رو به جلو را برای همکاری شکل دهد.
رئیس تیم مذاکره کننده ایران روندی را که گفتگو صرفآ برای گفتگو باشد بی ثمر دانست و ابراز امیدواری کرد طرف مقابل بتواند آمادگی لازم برای شرکت در جلسات معاونین و کارشناسان پیدا کند تا مقدمات لازم برای دستور کار اجلاس مسکو فراهم شود.
تهديد به حمله نظامي
در سوي ديگر با نزديك شدن به دور سوم مذاكرات ايران با گروه 5+1 در سال جاري شاهد اظهارات جنگ طلبانه و تهديد آميز مقامات آمريكايي در خصوص ايران هستيم؛ پيش از اين لئون پانهتا، وزیر دفاع آمریکا، در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی "ای بی سی" تأیید کرده بود، چنانچه مذاکرات اتمی با ایران به نتیجه نرسد، ایالات متحده طرحهایی را برای حمله احتمالی نظامی به ایران آماده کرده است.
عدم خوش بيني براي توافق با ایران
نماینده آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی نسبت به توافق با ایران در خصوص موضوع هسته ای ابراز ناامیدی کرد. رابرت وود در اظهاراتی در جمع خبرنگاران در وین محل برگزاری نشست جنبش غیر متعهدها و شورای حکام گفت كه تجربه و تاریخ سبب شده که من درباره رسیدن به توافق با ایران خوشبین نباشم. وی که برای 35 کشور عضو شورای حکام سخنرانی می کرد ایران را متهم به انحراف به سوی برنامه تسلیحات هسته ای کرد و افزود: ایران چند تن مواد غنی شده با درجه پائین انبار کرده و اگر این کشور غنی سازی را با سطح بالا بدست آورد می تواند برای ساخت چندین بمب اتمی کافی باشد.
این دیپلمات آمریکایی خواستار تعطیلی فوری تاسیساست غنی سازی فردو شد که به ادعای وی این تاسیسات سبب کاهش اعتماد بین ایران و جامعه جهانی شده است.
انتقاد از رویکرد های دوگانه غرب
از سوي ديگر رئیس کمیسیون سیاسی شورای اروپا ضمن تقبیح رویکردهای دوگانه غرب، گفتگو و همکاری را تنها راه حل اختلافات بر سر مسائل مهم بین المللی دانست و با اشاره به موفقیتها و پیشرفتهای جمهوری اسلامی ایران در زمینه دموکراسی و حقوق بشر، ایران را در زمره موفق ترین کشورهای منطقه در این زمینه توصیف کرد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در رم در دیدار با سناتور مارچنارو، رئیس کمیته حقوق بشر سنای ایتالیا ورئیس کمیسیون سیاسی شورای اروپا، حاکمیت استانداردهای دوگانه ورویکردهای تبعیض آمیزبر مهمترین امور سیاسی بین المللی دنیا از جمله موضوع حقوق بشر را مورد انتقاد قرار داد.
سیدمحمدعلی حسینی سکوت کشورهای مدعی حمایت از حقوق بشر در قبال نقض مستمروفاحش حقوق بشر در فلسطین و بی تفاوتی آنان در قبال تحولات بحرین را نشانه بارز استفاده ابزاری و تبلیغاتی قدرتهای بزرگ از موضوع حقوق بشر دانست و تاکید کرد تا زمانی که اعمال این سیاستهای تبعیض آمیز ادامه دارد، نمی توان امیدی به پیشرفت جدی و واقعی در وضعیت حقوق بشر درجهان داشت.
حل دیپلماتیک مسئله هسته ای ایران
با وجود اتخاد مواضع خمصانه غرب عليه ايران روز گذشته نخست وزیر چین در دیدار احمدی نژاد خواستار حل مسئله هسته ای ایران از طریق دیپلماتیک شد. ون جیابو نخست وزیر چین دردیدار با رییس جمهوری کشورمان تاکید کرد که چین طرفدار حل مسئله هسته ای ایران از طریق دیپلماتیک و بی طرفانه است.
از سوي ديگر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نيز در حاشیه اجلاس سازمان همکاری شانگهای، اعمال تحریمهای جدید ضد ایران به دلیل برنامه اتمی این کشور را غیر سازنده خواند. البته پيش از اين ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه به وزارت خارجه اين کشور دستور داده بود كه روش هايي را براي حل و فصل منحصرا ديپلماتيک مناقشه بر سر برنامه انرژي هسته اي ايران پيدا و بررسي کند.
شایان ذکر است روسیه و چین هر دو مخالف افزایش فشارها بر ایران هستند و این درحالی است که غرب و در راس آنها آمریکا با همکاری رژیم صهیونیستی در حال آماده کردن پیش نویس تحریم های جدید علیه تهران در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات ایران و 1+5 در مسکو هستند.
دور سوم مذاكرات ايران و اعضاي گروه 5+1 قرار است 29 خرداد ماه در مسكو پي گرفته شود، اما با نزديك تر شدن به زمان مذاكرات شاهد كارشكني و مواضع خصمانه برخي از اعضاي اين گروه هستيم، دبير شوراي امنيت ملي كشورمان روز گذشته در نامه اي به اشتون درباره عواقب تعلل غرب در قبال مذاکرات مسکو هشدار داد.