به گزارش مشرق به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیركبیر،' مهدیه مقیسه' پژوهشگراین طرح گفت: امروزه امواج فراصوت (اولتراساند) در درمان انواع سرطان ها كاربردهای درمانی گسترده ای دارد و این طرح به منظور بومی سازی این فناوری در داخل كشور انجام شده است.
وی افزود:در این طرح همه اجزای مكانیكی دستگاه شبیه سازی رایانه ای شد و با بررسی متغیرهای موجود و بازسازی بخش تولید امواج دستگاه (ترانسدیوسر) در بخش شبیه سازی ، گروه تحقیقاتی موفق شد به نمونه ای دست یابد كه در آن تصویر برداری و درمان به صورت همزمان انجام می شود.
مقیسه روش كار دستگاه های هایفوی موجود را بر مبنای یك مرحله تصویربرداری و یك مرحله درمان ذكر كرد و گفت: در صورت عملی شدن شبیه سازی انجام شده، زمان درمان و همچنین دقت آن بالا خواهد رفت.
در سال های اخیر هایفو به عنوان یك درمان غیرتهاجمی برای تومورهای بدخیم مورد توجه پزشكان و فیزیكدانان قرار گرفته است. در این روش از پرتوهای فراصوت كه برخلاف پرتوهای مورد استفاده در پرتودرمانی، ایمن و غیر یون ساز هستند برای از بین بردن تومورها استفاده می شود، به همین دلیل اثرات جانبی آن در كمترین حد ممكن است.
در این پژوهش كه در قالب پایان نامه كارشناسی ارشد انجام شده، یكی از اجزای مهم دستگاه هایفو به نام ترنسدیوسر با قابلیت كاربرد در درمان سرطان پروستات شبیه سازی شده است. این شبیه سازی ها به خوبی نشان داد كه شرایط محیطی بافت اطراف تومور در هنگام تابش فراصوت دستخوش تغییر بسیار ناچیزو به همین سبب كمترین آسیب متوجه این بافتها می شود، درحالی كه امواج فراصوت با ایجاد بیشینه شدت و فشار و دما در نقطه كانونی بافت تومور آن را تخریب می كند.
این تحقیق با راهنمایی دكتر 'سعید ستایشی 'و 'لیلا مقدم بنائم' در رشته مهندسی هسته ای گرایش پرتوپزشكی انجام شده است.
پژوهشگران دانشكده مهندسی هسته ای و فیزیك دانشگاه صنعتی امیركبیر موفق شدند نوع بهینه دستگاه درمان با امواج فراصوت (هایفو) را طراحی و شبیه سازی كنند.