کد خبر 122669
تاریخ انتشار: ۳ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۶

سي ان ان گزارش داد رژیم اسرائيل و عربستان از قيام هاي مردمي در کشورهاي عرب به شدت مي ترسند.

به گزارش مشرق به نقل از باشگاه خبرنگاران ، فريد زکريا مجري برنامه جي پي اس شبکه تلويزيوني سي ان ان در ارزيابي مخالفان و موافقان جنبش دمکراتيک در دنياي عرب،  بخشي از سخنان هفته اخير جرج بوش را پخش کرد  که در آن رئيس جمهور پيشين آمريکا مي گويد ما از دمکراسي در هر کجاي دنيا از خاورميانه گرفته تا ديگر نقاط جهان حمايت مي کنيم. جرج بوش مي گويد آمريکا همواره در کنار کساني قرار دارد که خواستار آزادي هستند.

فريد زکريا مي گويد: جرج بوش سال ها پيش از آغاز بیداری اسلامی همواره از برقراري دمکراسي در آفريقا، خاورميانه و در سراسر جهان حمايت کرده است. اظهارات بوش درباره دمکراسي در واقع نوعي خوش بيني محافظه کارانه است که با ديدگاه هاي بسياري از محافظه کاران ديگر کاملا در تضاد است، براي مثال بنيامين نتانياهو که نوامبر سال گذشته بیداری اسلامی را جنبشي اسلام گرا ضد غربي، ضد ليبرال، ضد اسرائيلی و غير دمکراتيک توصيف کرد.

نکته جالب توجه اينکه سوء ظن عميق و ديدگاه نتانياهو نسبت به بیداری اسلامی کاملا شبيه موضعي است که ملک عبدالله زمامدار عربستان در قبال بیداری اسلامی دارد. به همين علت است که در بسياري از مواقع رژیم اسرائيل و عربستان در زمينه هاي سياسي با يکديگر تفاهم دارند و هر دو آنها از قيام هاي مردمي در جهان عرب به شدت مي ترسند.

عربستان از بیداری اسلامی چنان وحشت دارد که هفته گذشته با برپائي نشست سران کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس در رياض تلاش کرد تا  همسايگان خود را عليه  دمکراسي نوين بسيج کند. عربستان تلاش مي کند کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس را که همگي نظامي پادشاهي دارند در قالب يک فدراسيون قرار دهد و تشکيلاتي همانند اتحاديه اروپا به وجود آورد.

سعوي ها معتقدند که با اتحاد کشورهاي پادشاهي منطقه آنها بهتر مي توانند در برابر ناآرامي هایي که منطقه را در بر گرفته است از خود مقاومت نشان دهند.  البته نتيجه اين اجلاس نشان مي دهد که اعضاي شوراي همکاري خليج فارس در نشست رياض به توافق نرسيده و تنها درباره داشتن اختلاف نظر با يکديگر به توافق رسيده اند. در بين کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس کشورهاي کوچکتر از سيطره عربستان نگرانند.

عربستان در بیداری اسلامی نقش پيچيده اي داشته است. از يک سو مخالفان دولت سوريه را مسلح مي کند. مي توان گفت که علت دخالت عربستان در مسائل سوريه ماهيت فرقه اي دارد. عربستان مي خواهد از مخالفان سني دولت علوي سوريه که به نوعي شيعه به حساب مي آيد حمايت کند.
 
عربستان در موارد ديگر از جيب پر پول خود براي مهار کردن بیداری اسلامی استفاده کرده است. در مورد بحرين هزاران نفر از نيروهاي خود را براي سرکوب شورش مخالفان به اين کشور اعزام کرده است و در اردن و مراکش نيز گفته مي شود که عربستان به پادشاه هردو کشور مبالغي رشوه داده است تا از دادن امتياز هاي زياد به هواداران دمکراسي خودداري کنند چون از آن بيم دارد که موقعيت حکومت هاي پادشاهي در کشور ديگر به خطر افتد.

در داخل عربستان نيز دولت سعودي براي جلب حمايت مردم پول هاي هنگفتي هزينه کرده و دهها ميليون دلار به بيکاران پرداخته و حقوق نظاميان و کارکنان دولتي را افزايش داده است. در اين کشور قيمت هر ليتر بنزين حدود دوازده سنت است که يک هشتم قيمت اين فرآورده در آمريکاست.

ماجراي دولت سعودي را نمي توان در قالب داستان ساده "هويچ و چماق" بازگو کرد. دولت سعودي در داخل اين کشور از محبوبيت برخوردار است و مي توان گفت که عربستان تنها کشور در جهان عرب است که  در آن  مردم عادي کشور از رهبران خود محافظه کارترند و به همين علت وقتي دولت سعودي در جهان غرب به علت ندادن اجازه رانندگي به زنان به سخره گرفته مي شود بايد توجه داشت که دادن چنين اجازه اي مي تواند با واکنش منفي گروه هاي راست افراطي در اين کشور روبرو شود . اما به هر حال در آينده اي نه چندان دور تغييرات اقتصادي در عربستان دولت اين کشور را ناگزير خواهد ساخت تا خود را با تحولات زمان هماهنگ و  همراه کند چون حتي ثروت هنگفت نفت نيز نمي تواند براي هميشه از بروز مدرنيته در اين کشور پيشگيري کند و بیداری اسلامی از چنان مشروعيتي در جهان امروز برخوردار است که هيچ کشوري نمي تواند خود را از آن دور نگه دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس