بانک جهانی

هرچند که پیشبرد طرح جدید بانکداری توسط برخی از افراد موجه در حال انجام است، لیکن مداقه در مفاد آن نشان می‌دهد که طرحی اخلال‌زا در کشور خواهد بود که مبتنی بر توصیه‌های نهادهای غربی و پیروان آن است.

سرویس اقتصاد مشرق- باوجود آن‌که اقتصاد ایران طی دهه اخیر با تحریم‌های بی‌سابقه‌ای مواجه بوده است، لیکن نباید نقش اجرای نسخه‌های اقتصادی مبتنی بر تفکرات نئولیبرالی و دستورات نهادهای غربی شامل صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی را در وضع موجود نادیده گرفت، چه آن‌که نقشی به مراتب موثرتر از تحریم‌ها دارد. این موضوع طی دو سال اخیر و با ارائه دو طرح مهم در اقتصاد ایران نمود بیشتری یافته است و به نظر می‌رسد استکبار جهانی که خود با مشکلات عدیده‌ای مواجه است، در حال پیاده‌سازی آخرین ضربات خود برای استحاله نظام اسلامی از مجرای اقتصاد است.

تحمیل ضربات هوشمند به کشورهای مخالف از سوی نظام سلطه، به صورت نفوذ خاموش و از طریق نسخه‌های سیاستی در اقتصاد، یکی از ارکان مهم در رفتار کشورهای سلطه‌گر طی یکصد سال اخیر بوده است. این موضوع از نگاه حکیمانه رهبر فرزانه انقلاب نیز به دور نمانده، به‌نحوی‌که بیان داشته‌اند: "... نفوذ برای این است که این محاسبات در ذهن مسئولین عوض بشود... مسئول کشور همان تصمیمی را می‌گیرد که او می‌خواهد. "

در راستای دستیابی به هدف مذکور از مجرای اقتصاد، کشورهای نظام سلطه با پشتیبانی سران صهیونیسم جهانی، اقدام به ایجاد دو نهاد صندوق بین‌المللی پول (IMF) و بانک جهانی (WB) کردند، به‌گونه‌ای که بررسی‌های تاریخی و تجربی طی یکصد سال اخیر نشان می‌دهد که با بهره‌گیری از دو نهاد مذکور، زمینه فروپاشی اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی را در کشورهای آزادی‌خواه و مخالف با نظام سلطه فراهم ساختند.

تعدیل اقتصادی، اولین ضربه نسخه‌های غربی به اقتصاد پس از انقلاب

جمهوری اسلامی ایران نیز از آسیب‌های این حربه نظام سلطه به دور نماند و پیاده‌سازی برنامه تعدیل ساختاری در اوایل دهه ۷۰ شمسی توسط مروّجان لیبرال- سرمایه‌داری، منجر به ضربه عمیق به اقتصاد کشور، ایجاد فشار مضاعف به اقشار مستضعف و درنهایت بروز ناآرامی‌های اجتماعی در کشور انجامید.

رهبر معظم انقلاب در این خصوص فرموده‌اند: «تاکنون هم در طول سال‌های مختلف هر وقت نسخه‌های غربی را به کار گرفتیم، سودی نبردیم. از یک جاهایی ضرر کردیم. قضیه تعدیل وقتی که در دهه هفتاد پیش آمد، مشکل عدالت اجتماعی در کشور ما به معنای واقعی کلمه ضربه خورد، شکاف طبقاتی به وجود آمد.»

هم‌اکنون پیشبرد پنهان و آرام نسخه‌های آنان در ایران در قالب طرح‌ها و لوایح مختلف اقتصادی در دستور کار نظام سلطه قرار دارد و این موضوع در دهه ۹۰ شمسی که می‌بایست آن را «دهه جنگ اقتصادی» نامید، به اوج رسیده است و سعی دارند تا از طرق مختلف و افرادی حتی با ظواهر کاملاً موجه، به هدف خود دست یابند.

نسخه‌های غربی در حال اجرا است

طی سال‌های اخیر دو طرح مهم با محور توصیه‌های صندوق بین‌المللی پول (IMF) و بانک جهانی (WB) در ایران تدوین شده است:

۱- ابتدا طرح اصلاح ساختاری بودجه با مدیریت و هماهنگی نماینده ایران در بانک جهانی، دکتر فرهاد نیلی و همکاری دکتر مدنی‌زاده (مشاور وقت سازمان برنامه و بودجه) و خانم دکتر آمینه محمودزاده (مدیر سابق دفتر اقتصاد کلان سازمان برنامه و بودجه) تدوین شد که پس از انتشار اسناد معتبر و موثق، مشخص شد این طرح منطبق بر سیاست‌های بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول و مغایر با سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری همچون سیاست اقتصاد مقاومتی تهیه و تدوین شده است.

محتوای طرح تماماً مبتنی بر توصیه‌های شاذّ به اقتصاد ایران مبنی بر گران کردن ارز و تضعیف ارزش پول ملّی، گران کردن انواع حامل‌های انرژی، حذف یارانه دارو، حذف خرید تضمینی اقلام کشاورزی استراتژیک و سیاست‌های مشابهی بود که زمینه بروز آشوب در ایران را فراهم می‌آورد. درنهایت، پیشبرد ظاهری این طرح و تصویب آن متوقف شد، لیکن روند مذکور در عمل و با انجام برخی اصلاحات ظاهری ادامه دارد. صرفاً در یک مورد، افزایش قیمت بنزین در آبان‌ماه ۱۳۹۸ منجر به بروز آشوب و اغتشاشات در چند شهر گردید.

۲- از این هفته طرح جدید بانکداری برای تصویب به صحن مجلس شورای اسلامی آمده و از روز یکشنبه نمایندگان وارد بررسی آن شدند. هرچند که این طرح با محوریت حجت‌الاسلام بحرینی از نیروهای متدین مجلس در حال پیشبرد است، لیکن بررسی‌های به عمل آمده و مستندات موجود نشان می‌دهد که تهیه و تدوین آن با صحنه‌گردانی آقای دکتر فرهاد نیلی و خانم دکتر آمینه محمودزاده انجام شده است. مفاد اصلی این طرح که مبتنی بر طرح‌واره صهیونیست‌ها برای نظم جهانیِ مدنظر آنان است، عمدتاً برگرفته از توصیه‌های صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی است، به‌نحوی‌که بررسی‌ها بر روی ماده‌های مندرج در طرح نشان می‌دهد که در صورت تصویب طرح، برخی از پیامدهایی زیر در انتظار اقتصاد و نظام اداری کشور است:

الف) ایجاد ساختاری فراقوه‌ای و مستقل از نظام جمهوری اسلامی (مواد ۶، ۱۴، ۱۷)

ب) سیاستگذاری اقتصادی و حتی سیاسی کشور توسط هیات عالی بانک مرکزی (مواد ۱۱، ۱۴، ۶۱)

ج) خدشه به استقلال خارجی کشور (مواد ۴، ۶۱)

د) تضعیف جایگاه دستگاه قضائی (مواد ۱۴، ۲۲، ۴۱، ۴۸، ۵۰)

ه) تضعیف جایگاه شرع مقدس اسلام در نظام تأمین مالی (مواد ۲۱، ۲۶)

و) تسلط جریانات قدرت و ثروت بر سرنوشت ملت (ماده ۱۹)

ز) تضعیف ارزش پول ملی (ماده ۳، ۱۹، ۳۰)

جمع‌بندی و پیشنهاد

با توجه به نکات مذکور، هرچند که پیشبرد طرح جدید بانکداری توسط برخی از افراد موجه در حال انجام است، لیکن مداقه در مفاد آن نشان می‌دهد که طرحی اخلال‌زا در کشور خواهد بود که مبتنی بر توصیه‌های دو نهاد صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی است و تصویب و پیاده‌سازی آن، درنهایت لبخند رضایت را بر لبان سردمداران نظام سلطه خواهد نشاند، لذا پیشنهاد می‌شود:

از آنجا که سیستم بانکی مقوله‌ای است که کلیه ارکان اقتصادی کشور و به تبع آن حاکمیت و جامعه را تحت‌الشعاع قرار داده و می‌دهد و از طرف دیگر مبنای اسلامی و شرعی آن از موضوعاتی است که کماکان در بین مراجع و علماء مورد بحث و ابهام قرار دارد، لذا ضرورت دارد یک تیم برجسته از علمای قم، مسئله بانک و پول را که دو مقوله ربا و نزول را به همراه خود دارد، مورد بحث و گفتگو قرار داده و نتایج آن جهت تصمیم‌گیری در اختیار ولی فقیه قرار گیرد. بنابراین شایسته است طرح بانکداری تا زمان حصول این امر از دستور کار مجلس شورای اسلامی خارج شود.

بنا به فرمایش رهبر معظم انقلاب، می‌بایست با تمام قوا مانع از دخالت خارجی در اقتصاد، فرهنگ، سیاست و سرنوشت و مقدرات کشور شد که این مهم، مستلزم استحکام درونی است. «این استحکام درونی، یکی از پایه‌های مهمّش، اقتصاد است» مهم‌ترین حربه دشمن در جنگ تمام عیار اقتصادی که «خطرناک‌تر از جنگ نظامی هم هست» نفوذ برای ممانعت از ایجاد استحکام درونی و اقتصاد مقاومتی است. «نفوذ اقتصادیِ دشمن، پایه اقتصادِ محکم را متزلزل می‌کند. » بنابراین لازم است تا نهادهای امنیتی بررسی دقیقی نسبت به نقش‌آفرینی مخرب توسط عناصری که نسخه‌های صهیونیستی را تحت عنوان جهانی‌سازی و ذیل نهادهای بین‌المللی مطرح می‌کنند و در ایران ترویج می‌دهند، به عمل آورند. عناصری که هیچ اِبایی از بیان مقصود نهایی خود نداشته و در برخی محافل خصوصی با صراحت از توسل به ابزار اقتصاد برای تغییر حاکمیت سیاسی کشور صحبت می‌کنند.

از آنجایی که قوه قضائیه و ضابطین قوه از جمله نهادهای امنیتی به طور معمول در موضوعات اقتصادی صرفاً پیگیر مواردی همچون رشوه، اختلاس، جعل و نظایر آن هستند و موضوعات مهمی همچون نفوذ اقتصادی که ظرفیتی به مراتب بالاتر از نفوذ سیاسی، هسته‌ای و غیره در تاثیرگذاری بر امنیت ملی کشور دارد. بنابراین لازم و ضروری است نهادهای امنیتی تشکیلات اداری نفوذ اقتصادی را بسط و گسترش داده و با اخلال‌گران امنیت اقتصادی از این طریق، برخوردهای قانونی صورت پذیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۱۶:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
    3 6
    تلفیق بانک های نیروهای مسلح اولین گام این طرح خیانتبار بود.
    • IR ۱۸:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
      6 1
      تجمیع بانک های نیروهای مسلح در بانک سپه اتفاقا کار درستی بود. کلا هرچه تعداد بانک ها کمتر باشه بهتره. با خصوصی شدن بانک مرکزی باید فاتحه اقتصاد رو بخوانیم. این نگاه لیبرال هاست. قدرت چاپ پول حاکمیتیه و نباید به بخش خصوصی واگذار بشه. ما مخالفیم. ما رای دادیم به مجلس انقلابی تا فرمایشات رهبری رو اجرا کنه نه پسماند های ذهنی اقتصاد دانان لیبرال که گفته بودن با روحانی اقتصاد ایران شاهد رشد و رونق و توسعه خواهد بود!
  • اصلاح طلب IR ۱۶:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
    5 2
    احسنت با همتی تا 1408 و دلار 100 هزار تومانی و به طبع آن رونق بازار . تا دلار بالا نرود بازار راه نمی افتد . تا گران نشود مردم نمیخرند . همه چیز باید دستوری گران شود و گران نگه داشته شود .
  • IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
    8 3
    این هم یک هشدار درست از سمت شماست همانند هشدارهایی که در باره برخی طرح های نا درست بانک مرکزی داده بودید. در آینده معلوم میشه که همین افراد ظاهرا موجه از کجا بازی داده شدند.
    • IR ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
      7 3
      تمام کشور ها پیش از شروع دوران توسعه خود ، بانک مرکزی شون رو ملی کردند. مثل ژاپن. بعد ما آیا احمقیم که بانک مرکزی رو خصوصی سازی کنیم تا قدرت چاپ پول که یک قدرت حاکمیتی است در اختیار بخش خصوصی قرار بگیره؟ خو بخش خصوصی از این قدرت برای افزایش ثروت خودش استفاده میکنه. طبق سیاست های کلی نظام ابلاغی حضرت آقا ، همه بانک های خصوصی باید یا ملی و دولتی شوند یا عمومی و سهامی عام باشند.حالا آقایان میخان بانک مرکزی رو خصوصی کنن؟!!!! ما مجلس لیبرال عندلابی دهم رو کنار نزدیم که حالا نظرات اقتصاددانان لیبرال که همیشه اشتباه کردند در مجلس پیگیری بشه
    • IR ۱۷:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
      8 2
      خصوصی شدن بانک مرکزی یعنی نابودی اقتصاد کشور. آقایان مجلس باصطلاح انقلابی ، انتظار ما پیگیری فرمایشات آقاجان مان در حوزه اقتصاد مقاومتی بود نه پیروی از امثال نیلی . سید یاسر جبرائیلی ادعا کرد در بهار ۹۸ گروهی از صندوق بین المللی پول اومدن و پیشنهاد گرانی بنزین رو دادن.دولت هم قبول کرد. البته سازمان برنامه کلی به دکتر جبرائیلی فحش داد و تهدید کرد بخاطر این افشا گری. آقایان مراقب باشند در پازل کی بازی میکنند
    • IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
      7 2
      فکر میکنم درخواست وام از صندوق بین المللی پول جور شده و باهاش موافقت شده . صندوق وام هارو با شرط و شروطی به کشور ها میده. در این صورت شک نکنین یکی از شروط صندوق خصوصی شدن بانک مرکزی بوده. هاشمی از صندوق وام گرفت و اصلاحات اقتصادی! انجام داد. از شروط این وام ها میتوان به آزادسازی اقتصاد به نفع سرمایه داران ، حذف یارانه انرژی ، خصوصی سازی اقتصاد ، ایجاد امکان خرید بنگاه های اقتصادی و تولیدی کشور مقروض برای سرمایه داران خارجی و... . که البته نتایج اینا در دولت هاشمی تورم ۴۰ درصدی و اعتراضات سراسری و واردات گسترده و ورشکست شدن بسیاری از بنگاه های اقتصادی که هنوزم مشکل دارن و بیکاری و خصوصی سازی گسترده البته به نفع حزب خودشون و ... بود
    • BE ۱۹:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
      6 2
      خصوصی سازی یعنی دادنش به دست از ما بهترون ...خانواده روچیلد ....
  • BE ۱۷:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
    6 2
    این بازی آقای روتچلید است -- خبر ندارد؟ ۳ تا بانک مرکزی دیگه بیاد تو دستش دنیا رو داره!
  • IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
    4 3
    عملیات سمی و ربوی "بازار باز"رو با فرمان بانک جهانی راه انداختند به این بهانه که دولت اگه ایکس تومن از یه بانک قبلا برمی داشت، این منجر به خلق پول میشه و نباید بشه و واویلاست. حالا چی کار کردن؟ با انتشار اوراق، حالا، ایکس به علاوه ی بیست درصد سودش رو باید دولت پس بده که این کار، دولت رو هم انداخت به همون گرداب ربوی بانکها. آفرین به آقای همتی که رکورد همزمان افزایش "تورم + نقدینگی" ‌رو با هم‌زده و می خواد رئیس جمهور هم بشه.
  • CA ۲۱:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
    6 3
    شماها رسما دیونه اید، خودتون رو هم قبول ندارید، نیاز به پزشک دارین
    • IR ۰۷:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
      1 3
      بچه شلوغ نکن برو دنبال بازیت .....دوغتو بنوش....دوغتوبنوش.....!!
  • نفوذی اقتصادی خطرناک است IR ۰۲:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
    1 2
    چیزی که فهمیدم می خوای مشکلات ۸ سال اخیر اقتصادی رو بررسی کنی کافیه یه سر بزنی به لیست سازمان برنامه ریزی و وزارت اقتصاد ببینی افراد این مجموعه ربطی به نوبخت و سازمان تحت امرش دارند یا خیر!فارغ از مدرک و ظاهر افراد همین فرهاد نیلی و برادرش مسعود نیلی به شدت در اقتصاد دهه ۷۰ و ۸۰ و ۹۰ مقصرین جذابی هستند و پس از گندزدن مقصد انگلیس آمریکا این مورد قبلا هم تکرار شده است،اما از همه جالبتر طرحی است که در ظاهر قوی است ولی وقتی جزئیات را ببینی می فهمی عمدا بخش هایی را برای نادیده گرفتن بخشهای دیگری طراحی کردند تا قانون گذار در جذابیت های بزرگ اهداف به ظاهر بی اهمیت را نبید و دقیقا پاشنه آشیل همینجاست، یه مثل قدیمی هست که میگه بهترین جا برای قایم کردن برخی چیزها اینه که روبروی افراد در بین چیزهای با اهمیت دیگر آنرا بی اهمیت نشان دهی،مثل برجام که ترجمه کلمه حذف با تعلیق به راحتی نادیده گرفته شد و بعدا با اظهار نظر مکتوب مسئول زن آمریکایی گندش درآمد،اما چگونه:در حجم جذاب باقی قرارداد به راحتی کلمات دو پهلو یا با معانی دیگر، در این طرح هم مسکوت گذاشتن عمدی برخی نقاط اقتصادی کاملا مشهود است،ظاهر اقتدار بانک مرکزی است اما واقعیت اینست که خودمختاری دادن به بانک مرکزی مانند ایجاد کتره ای بانک های خصوصی نتیجه امروز اقتصاد است و اینکه تضمین قانونی برخورد با متخلف در اختیار اعضایی است که انتخاب خود آنها زیر سوال است و عزل آنها بدتر حتی با وجود سیاست های اشتباه،جالبتر اینکه هیچ مدرنیزه شدنی دیده نمی شود،به نظر می رسد ترس از فقها باعث شده کاملا اهداف طرح عیان نشود و به بعد از استقلال بانک مرکزی از کشور به آن با قوانین تحریمی بین المللی تحمیل شود،خنده دار این طرح اینست که دولت برای گرفتن پول باید وثیقه بگذارد اما کدام وثیقه دولت که هر چه بیت المال داشته مفت یا فروخته یا در حال فروش است این یعنی وثیقه دولت پیش فروش هر نقطه ای از کشور نقطه خطری که هیچ کس ندیده است!زنگ هشدار اینجاست راهکارهای ساده عملی و در جریان مدرن امروزی را چنان پیچیده کردند اسمش شده اقتصاد بعد استفاده از آن را به بعد از نابودی اقتصادی واگذار کرده اند،خطر اینجاست تعیین کننده قیمت ارز بانک مرکزی نیست بازار آزاد است در حالیکه حجم ارز بازار آزاد در قیاس با دولت کمتر است و سیبل افکار عمومی دلالان،شیوه رفع اتهام بانک مرکزی
  • IR ۰۶:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
    1 2
    وقتی دشمنان از تصویب fatf نا امید شدن برنامه دیگرشون رو که البته از قبل هم زمینه سازیشو کرده بودن دنبال میکنن وتا قبل از پایان این دولت باید به مراحل خاصی برسونن ولذا مجلس انقلابی باید جلوی خیانت ها واعمال مشکوک وغیرکارشناسی ومبهم روبگیره واصولا این دولت وعمالش فقط در راه رضای دشمن کارکردن ومیکنن وافراد موجه و....هم باید بدون تعارف جلوشون ایستاد!
  • IR ۰۸:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
    3 1
    تقوا داشته باشید. این طرح ربطی به آقای نیلی ندارد. طرح مجلس است. اسکلت آن هم در مجلس قبل تهیه شده و در این مجلس که مجلس انقلابی است تدوین و نهایی شده. آقای نیلی صرفا به سفارش بخش خصوصی طرح را مطالعه کرده‌اند و نتیجه‌اش را هم به همان نهاد بخش خصوصی داده‌اند و در دسترس همگان قرار گرفته که اتفاقا ایرادات قابل توجهی هم به طرح گرفته اند. جای تاسف است که نویسنده نه‌تنها اقتصاد نمی‌داند که تفاوت طرح مجلس و لایحه را هم نمی‌داند و پای افرادی را وسط می‌کشد که فعلا در هیچ نهادی دخالت و فعالیتی ندارند و کارشان فقط تدریس و پژوهش است.
    • علی IR ۱۷:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
      1 3
      کاملا مشخصه این متن توسط خود آقای فرهاد نیلی نوشته شده. آقای فرهاد نیلی و آقای امین آزاد کاملا در جریان تهیه این طرح دست داشته اند و الان هم حامی طرح هستند. البته برای رد گم کردن ممکنه انتقادات کوچکی هم به طرح بکنند ولی کار مشرق درسته و حقیقت رو گفته.
  • ناراضی وضع موجود IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
    2 3
    راه حل راي به محمود احمدي نژاده
  • IR ۱۶:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
    2 2
    سلام اسناد موثق شما برای دخالت این افراد کدام است؟ اگر اصول اخلاقی را در تهمت زدن به افراد رعایت نمی‌کنید، اصول حرفه‌ای را برای ارائه مستندات‌تان رعایت کنید.
  • IR ۱۷:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
    3 2
    مشرق بی دلیل مطلب نمینویسه. در خبر خرید خانه نیلی در آمریکا هم مستند مطلب زد، ولی هیچ جوابی داده نشد. https://www.mashreghnews.ir/news/966323/%D9%81%D8%B1%D9%87%D8%A7%D8%AF-%D9%86%DB%8C%D9%84%DB%8C-%DA%86%D8%B1%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7-%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%AF

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس