به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، قيمت خريد وام 20 ميليون توماني در بازار آزاد دو ميليون و 300 هزار تومان و خريد وام 18 ميليون توماني يك ميليون و 300 هزار تومان است. قيمت فروش هر يك ميليون اوراق امتياز تسهيلات مسكن 175 هزار تومان و قيمت خريد آن نيز 155 هزار تومان است.
در حالي كه اين وامها و اوراق امتياز تسهيلات مسكن به راحتي در بازار آزاد به صورت غير قانوني و غير اصولي خريد و فروش ميشود، قيمت آن در سه ماهه اخير سال با نوسان شديدي مواجه نبوده است.
خريد و فروش اين وامها و انتقال آن به صورت قولنامهاي بوده و در صورت بروز هر مشكلي نظير فوت براي يكي از طرفين فروشنده و خريدار، مشكلات حقوقي و قضايي بسياري را به وجود ميآورد.
احمدرضا سرحدي –كارشناس اقتصاد مسكن—در اين باره با تاكيد بر اينكه وام مسكن بايد صرفا براي خريد مسكن وصول يابد، اظهار كرد: آنچه كه در دنيا به عنوان وام مسكن مطرح است، طرحي است كه در خريد مسكن بتواند وضعيت تعيينكنندهاي داشته باشد.
وي ادامه داد: در كلانشهرهايي نظير تهران كه مسكن با قيمت هر متر كمتر از دو ميليون تومان يافت نميشود، عرضه وامهاي 18 و 20 ميليون توماني در خوشبينانهترين حالت تنها 10 درصد از قيمت مسكن را پوشش ميدهد.
سرحدي ادامه داد: اين درحالي است كه در دنيا وامها 90 تا 95 درصد از قيمت مسكن را پوشش ميدهند و اقساط آن درحد اجارهبهار است.
اين كارشناس اقتصاد مسكن با تاكيد بر اينكه اقساط وامها در ايران در دو سه سال اول كمرشكن است، گفت: اين وضعيت به دليل تورم سير نزولي دارد و در سالهاي مياني و پاياني فشار زيادي را بر سپردهگذار وارد نميكند.
وي بيان كرد: در ايران اگز ميزان وامها افزايش يابد، قيمت مسكن نيز افزايش مييابد به طور مثال اگر وامها از 20 ميليون به 30 ميليون افزايش يابد قيمت مسكن هم به همان ميزان افزايش پيدا ميكند.
سرحدي در پايان با بيان اينكه براي جلوگيري از خريد و فروش وامها در بازار آزاد بهتر است تسهيلات در قالب وام ساخت به سازندگان عرضه شود، تصريح كرد: جاي دادن اين موضوع در اين قالب هم باعث ميشود وام ها در جاي خود استفاده شود و هم در جهت توليد بهتر مورد استفاده قرار گيرد.
درحاليكه قيمت فروش وامهاي 20 و 18 ميليون توماني مسكن در بازار آزاد به ترتيب دو ميليون و 600 هزار تومان و دو ميليون و 200 هزار تومان است، خريد اين وامها نميتواند بخش قابل توجهي از قيمت فعلي مسكن را پوشش دهد.