کد خبر 1130684
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۹ - ۰۱:۲۱
مومو

چالش «مومو» که به بازی خطرناک نهنگ آبی شباهت دارد در کمین دانش آموزان است پلیس فتا می گوید: قاطعانه با موموهای ایرانی برخورد می کنیم.

به گزارش مشرق،  عبدالهی- در حال مرور درس‌های آقا معلم در گروه واتس‌اپ مدرسه است که ناگهان تماس تلفنی واتس‌اپ فعال می‌شود و تصویری هولناک روی صفحه گوشی نقش می‌بندد: تصویر «مومو»، یک عروسک وحشتناک ژاپنی که بی‌شباهت هم به کاراکتر فیلم ترسناک «حلقه» نیست. آن‌طور که پلیس فتا گزارش داده است، طی هفته‌های اخیر مواردی از این اتفاق هولناک در برخی استان‌های جنوبی گزارش شده و خانواده‌ها را مضطرب کرده است؛ اما بررسی‌ها نشان می‌دهد ماجرا چیز دیگری است.

«مومو» چیست؟

چالش «مومو» یکی از چالش‌های خطرناک همچون «نهنگ آبی» است که از فیس‌بوک آغاز شد و سپس در پیام‌رسان واتس‌اپ ادامه یافت. در این چالش یک اکانت واتس‌اپ با تصویری از یک دختر ترسناک که موهای مشکی بلند دارد، به دیگر کاربران پیام می‌دهد یا با آن‌ها تماس صوتی برقرار می‌کند. این ارتباط مجازی با ارسال تصاویر ترسناک و پیام‌های خشونت‌آمیز ادامه می‌یابد و به تهدید می‌رسد. «مومو» مدعی می‌شود که اطلاعات شخصی مخاطب خود، از جمله آدرس محل سکونت او را دارد و در صورت عدم اجرای خواسته‌های او، حتی می‌تواند جان او را تهدید کند. مخاطب اصلی «مومو» کودکان و نوجوانان هستند و در برخی کشورهای جهان هم مصداق‌هایی از آسیب‌های ناشی از وحشت‌آفرینی‌های «مومو» مشاهده شده است. نمونه آن روسیه است که چند موسسه مطبوعاتی این کشور، خودکشی 130 نوجوان روسی را مرتبط با چالش‌های «مومو» اعلام کردند؛ هرچند که هیچ‌گونه شواهد قطعی در این‌باره ارائه نشده است.

تجربه جهانی «مومو»

طی سال‌های اخیر علاوه بر چالش بازی «نهنگ آبی»، «مومو» هم در برخی کشورها چالش‌برانگیز شد. «مومو» کودکان را به چالش اقدامات خشونت‌آمیز دعوت و آن‌ها را با تهدید وادار به انجام کارهای نامتعارف می‌کند. طی سال‌های اخیر کاربران فیس‌بوک تجربه‌های خود را از مواجهه با این تهدیدها منتشر کردند و برخی کشورهای جهان نیز درباره آن هشدار دادند.

سوء استفاده مجرمانه از یک نگرانی

اما پلیس فتا در کشور ما طی هفته‌های اخیر با ماجرایی مواجه شده است که شاید نمونه خارجی نداشته باشد: «موموهای ایرانی». همان‌طور که اشاره شد این اصطلاح به مجرمانی اطلاق می‌شود که با سوءاستفاده از نگرانی عمومی درباره چالش «مومو»، عکس مومو را روی پروفایل خود در واتس‌اپ می‌گذارند و اقدام به تهدید برخی کاربران می‌کنند. نکته مهم این‌که عمده این کاربران مورد تهدید، دانش‌آموزانی هستند که طی ماه‌های اخیر به دلیل مجازی‌شدن کلاس‌های درس، زمان بیشتری را در فضای مجازی سپری می‌کنند و کلاس‌های درسی برخی از آن‌ها هم در واتس‌اپ تشکیل می‌شود.

پیگیری ما از پلیس

سرهنگ «رامین پاشایی» معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا در گفت‌وگوی اختصاصی با خراسان در این‌باره می گوید: «متاسفانه طبق گزارش‌های دریافتی از برخی خانواده ها و بررسی‌های کارشناسان پلیس فتا، متوجه شده‌ایم که افرادی در داخل و خارج از کشور از فضای ایجادشده درباره چالش «مومو» سوءاستفاده کرده‌اند و تصاویر «مومو» را روی پروفایل واتس‌اپ خودشان قرار می‌دهند. سپس با کاربران مدنظر خود که اغلب دانش‌آموزان هستند تماس می‌گیرند و آن‌ها خانواده‌هایشان را نگران می‌کنند. با کاربران صحبت می‌کنند، متن خاصی برایشان می‌فرستند و آن‌ها را دعوت به برخی چالش‌های خطرناک می‌کنند. بعد از این مرحله تهدید می‌کنند که اگر کاری را که از آن‌ها خواسته شده است، انجام ندهند، موبایل‌شان هک می‌شود یا فردی می‌آید و آن‌ها را به قتل می‌رساند».

شوخی و مزاحمت است، تهدیدها را جدی نگیرید

اما معاون پلیس فتای کشور به نکته مهمی اشاره می‌کند که لازم است والدین و دانش‌آموزان به آن دقت داشته باشند: «هیچ مدرکی وجود ندارد که بگوییم واقعا چالش «مومو» در کشور ما فعال شده است، حرف‌هایی که در این باره زده می‌شود شایعه است، همان‌طور که درباره نهنگ آبی هم این شایعه‌ها را مطرح می‌کردند. نکته بسیار مهم این است که خانواده ها باید بدانند رفتار مجرمانه‌ای که در حال رخ‌دادن است صرفا یک شوخی و مزاحمت است که توسط یک‌سری افراد مردم‌آزار و مجرم و با یک‌سری اهداف و نیات پلید انجام می‌شود. یکی از آسیب‌های فضای مجازی همین ژست‌های اجتماعی مثل «مومو» است که برخی استفاده از آن را لذت‌بخش می‌دانند و از آن برای آزار و اذیت سایر کاربران استفاده می‌کنند؛ اما مهم است که همه بدانند این‌ها همه دروغ است و هیچ خطری کاربران را تهدید نمی‌کند».

توصیه آقای پلیس

سرهنگ پاشایی در کنار ایجاد امنیت خاطر برای کاربران فضای مجازی و به‌ویژه خانواده‌ها، توصیه‌ای هم دارد: «طی تماس‌های دریافتی درباره تهدیدهای مربوط به مومو، متاسفانه متوجه شده‌ایم که بیشترین طعمه مجرمان، دانش‌آموزان ما بوده‌اند، بنابراین باید در این‌باره هوشیار بود. تاکید پلیس فتا این بوده که دانش‌آموزان و معلمان فقط از شبکه شاد برای آموزش استفاده کنند که مطمئن‌ترین و امن‌ترین بستر برای این آموزش مجازی است».

چند موموی ایرانی را شناسایی کردیم

اما نکته مهمی که می‌تواند مانع از تکرار چنین اتفاقاتی در فضای مجازی شود، برخورد قاطع با مجرمان است. معاون اجتماعی پلیس فتا می‌گوید: «در ماجرای تهدیدهای انجام شده با عکس مومو، چندین‌نفر را شناسایی کرده‌ایم و آن‌ها در چنگ پلیس هستند که قطعا برخورد قاطع قضایی با آن‌ها انجام خواهد شد. همچنین روند شناسایی بقیه مجرمان ادامه دارد و علاوه بر برخورد قانونی، به زودی این مجرمان را به صورت علنی معرفی می‌کنیم تا درس عبرتی برای دیگر مجرمان باشد». آن‌چه به وضوح در صحبت‌های سرهنگ پاشایی و همکاران او در پلیس فتا مشاهده می‌شود، تاکید بر استفاده از برنامه «شاد» برای آموزش دانش‌آموزان و پرهیز از برگزاری کلاس‌های مجازی مدارس در پیام‌رسان‌های خارجی است. نکته مهم درباره این توصیه این که، هرچند برنامه «شاد» هنوز نتوانسته است به یک سامانه بی‌عیب و نقص تبدیل شود و همچنان رضایت کامل دانش‌آموزان و معلمان را جلب نکرده است، اما به نظر می‌رسد خطرات احتمالی استفاده از پیام‌رسان‌های خارجی و احتمال بروز برخی فشارهای روانی به دانش‌آموزان و والدین، توجه به توصیه پلیس فتا را ضروری می‌سازد.

با پلیس فتا تماس بگیرید

سرهنگ «علی‌ محمد رجبی» رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا هم با ارائه توضیحاتی درباره این اقدام مجرمانه، از خانواده‌ها و معلمان درخواست کرد، بستر بروز این جرایم را فراهم نکنند. به گزارش پایگاه خبری پلیس فتا، وی در این باره گفت: «متاسفانه برخی خانواده‌ها در پی ارسال پیام‌ها و کلیپ‌های چالش «مومو» برای فرزندان‌شان به جای استفاده از راهکارهای فنی و صحبت‌کردن با آن‌ها نگرانی بیشتری به فرزندان خود منتقل می‌کنند و باعث ایجاد اضطراب در فرزندان‌شان شده‌اند. والدین و معلمان به هیچ‌وجه دانش‌آموزان را به استفاده از پیام‌رسان‌های خارجی هدایت نکنند و در صورتی هم که به هر دلیل نیاز به استفاده از بستری غیر از برنامه شاد وجود داشت، از پیام‌رسان‌های داخلی استفاده کنند. همچنین هموطنان هرگونه مشکل و موارد مشکوک در فضای مجازی را با سایت پلیس فتا به نشانی cyberpolice.ir یا شماره تماس 096380 در میان بگذارند».

منبع: روزنامه خراسان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۴
    10 2
    قیافش چقدر ترسناکه مثل جن می مونه با دیدن چشماش سر درد گرفتم
  • Mohammad IR ۰۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۴
    16 10
    تورو خدا پیام رسان داخلی تولید کنید و فضای مجازی و تو دستتون بگیرید
  • IR ۰۴:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۴
    18 0
    اگه ک اینا رو پیدا کردین یه فس کتکشون بزنین تا دیگه هوس ترسوندن کسی به سرشون نزنه پلیس ک مارو استخدام نمیکنه چون لیسانس داریم ولی اگه اجازه بده حداقل این بی عار هارو بزنیم دلمون خنک شه خخخخ.
    • سارا JP ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۵
      3 2
      آفرین چه شجاع ولی خب لیسانس باشی چرا استخدام نمیکنه!
    • IR ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۵
      2 2
      ممنون نمیدونم میگن نمیشه حرف زور میزنن.
  • مهدی IR ۰۰:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۵
    4 0
    سلام دیروز به من تماس گرفت و به انگلیسی گفت سلام میای بازی کنی‌من با گوشی تواهرم بلاکش کردم ولی تو گوشی خودم ذخیره کردم و بهش پیام دادم لطفا اگر اطلاعی دارید راهنمایی کنید
    • عرفون IR ۰۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
      3 4
      با یه ترفند ساده آیپی شو در آوردم اول یه پیام بهش دادم یعد با استفاده از یه برنامه دقیقا ردشو گرفتم که پیام کجا دقیقا میره همشون داخل ایرانن اینترنت شونم صبانتی همچین چیزی بود همه پیام ها از یه منبع میان داستان اینطوریه که اونا یه سرور از سرور های واتساپ رو به تصرف خودشون در آوردن و روی واتساپ اکانتهای فیک درست میکنن نمیدونم شاید خود واتساپ هم توی این زمینه دست داشته هرچی بوده که درواقع همه هم بات هستن ولی خیلی دقیق برنامه ریزی شدن که چند مگابایت فقط برای حرف های کاربرا پاسخ داره ولی همه ازیه مکانن البته ممکنه این آیپی هایی که من گیر آوردم فیک بوده باشن ولی این درسته که فقط یه بات هست که انداختن تو سرور های واتساپ اگر هم میبینید واتساپ رمز گذاری سرتاسری شده و این براتون جای تعجبه باید بگم که میتونه از طریق یه هکر از دارک وب فرمول رمز گذاری هارو پیدا کنه و بعدش کارشو راه بندازه و ذر آخر خواهش میکنم از واتساپ برای نیاز های فوق العاده حیاتی استفاده نکنید اونم مثل کلاس های آنلاین از همون شاد استفاده کنید برای عدم سازگاری درست آی او اس با اندروید باید بگم تو خونه ای که برابچه اپل میخرن لابد باید یه تبلت ارزون اندرویدی پیدا بشه که هشتصد تومن کلا پولش باشه یا رو ویندوز هم میشه ریختش شنیدم شاد خیلی بهتر از واتساپ هستش
  • معصوم IR ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۶
    1 0
    سلام مومو شمارش چنده من دوستش دارم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس