به گزارش مشرق به فارس، 9 مهرماه امسال حميد بقايي؛ معاون رئيسجمهور و رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در رأس هيئتي به دعوت وزير هوانوردي مصر عازم مصر شد که 11 مهرماه نيز موافقت نامه رسمي را بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري عربي مصر در قاهره پس از گذشت 30 سال به امضا رساند.
مهمترين دستاوردي که از اين سفر در رسانهها منتشر شد برقراري پروازهاي هوايي بين تهران و قاهره اعلام شد در حاليکه پيشبيني ميشد در اين سفر پيگيري هايي نيز درباره پيدا شدن اسکلتهاي سربازان هخامنشي انجام شده باشد.
حميد بقايي درباره آخرين پيگيريها در خصوص 50 هزار سرباز هخامنشي در مصر اعلام کرده است: در فرصتي مشخص و معين پيرامون موضوع سربازان هخامنشي کشف شده در مصر اطلاعرساني خواهيم کرد. بر اساس سياستهاي سازمان ميراث فرهنگي هر گاه کار ما در مورد موضوع سربازان هخامنشي کمبوجيه پايان يافت و به نتيجه مطلوب رسيد در يک زمان مشخص اطلاعرساني خواهيم کرد.
وي تأکيد کرده است که " در حال حاضر ضرورتي براي ارائه لحظه به لحظه گزارشها و اخبار مربوط به اين موضوع از سوي سازمان ميراث فرهنگي وجود ندارد.سازمان ميراث فرهنگي همواره پس از پايان بررسي و پيگري هر موضوع مهم نسبت به اطلاعرساني آن اقدام ميکند. "
معاون رئيس جمهور براي نمونه به پيگيريهاي مستمر سازمان ميراث فرهنگي و موزه ملي ايران براي امانت منشور کوروش اشاره کرده و ميگويد: در طول اين مدت هيچگونه اطلاعرساني صورت نگرفت و زماني اين امر محقق شد که کار به نتيجه مطلوب رسيده و منشور به ايران وارد شده بود.
موضوع "سربازان کمبوجيه " از کجا کليد خورد؟
آبانماه سال گذشته براي اولين بار خبري درباره پيدا شدن اسکلتهاي سربازان هخامنشي متعلق به ارتش کمبوجيه در مصر اعلام شد و بقايي؛ رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در نامهاي به احمدينژاد؛ رئيسجمهور درخواست کرد تا دستوري صادر شود که در قالب يک گروه متخصص و بينالمللي در مصر اين موضوع پيگيري شود.
رئيس جمهور در پاسخ به نامه رئيس سازمان ميراث فرهنگي مبني بر درخواست انجام کاوش باستان شناسي در قالب يک گروه متخصص و بين المللي در مصر براي پيگيري موضوع نشانههايي از ارتش کمبوجيه، دستوراتي را صادر کرد.
متن پاسخ احمدينژاد به شرح زير است:
" ثبت، ضبط و معرفي ميراث مادي و معنوي ايران عزيز که عظمت و شکوه ملت بزرگ ما را در صحنه جهاني به نمايش ميگذارد تکليف مهم و تعيين کنندهاي است که بر عهده يکايک هموطنان و به ويژه دولت جمهوري اسلامي ايران است.
سهم ايرانيان در پايه گذاري تمدن بشري، تکوين و گسترش فرهنگ و تمدن اسلامي بر جهانيان آشکار است و بديهي است اين نقش آفريني بي بديل جز از طريق حضور مؤثر و گسترده وسيعي از جغرافياي جهان ميسر نيست و عمق دانش و بلنداي بينش ايرانيان چندان است که در فرآيند توسعه قلمرو و حوزه نفوذ سياسي ، آنکه پيش از همه درخشيد و در تاريخ به يادگار ماند ادبيات خداجو، آزاديبخش و عدالت گستر ايرانيان است.
در موضوع کشف اخير نيز لازم است تلاش کافي در جهت بازبيني زوايا و وقايع تاريخي آن صورت پذيرد و اطلاع رساني مناسب به ملت ايران و عموم مردم علاقمند جهان انجام شود.
استفاده از ظرفيتهاي کارشناسي ملي در موضوع ميراث فرهنگي و بهره گيري از کارشناسان جهاني و ظرفيتهاي ديپلماسي و بين المللي مورد انتظار است. "
در حاليکه وزارت امور خارجه و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري موضوع را در دستور کار قرار دادند و از دفتر حافظ منافع مصر خواستند تا موافقت کنند هيئتي از باستانشناسان ايران براي احراز هويت اين اسکلتهاي بدستآمده عازم مصر شوند، "زاهي هواس "، رئيس شوراي عالي عتيقهجات مصر در وبلاگ شخصي خود آورد که "کشف بقاياي ارتش کمبوجيه در مصر بي اساس و دروغ است. " و پس از آن ديگر اطلاعاتي درباره اين اسکلتها منتشر نشد تا اينکه ظاهراً اقداماتي از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در سفر اخير رئيس اين سازمان به مصر انجام شده باشد که عنوان کرده است تا زمان رسيدن به هدف اطلاعرساني نميشود.
بنابر برخي از اطلاعات تاريخي اين سربازان در 525 سال پيش از ميلاد مسيح بر اثر گرفتار شدن در طوفان شن، زنده در زير لايههاي شن صحرا مدفون شده بودند.
بعد از 7 روز راهپيمايي در بيابان به منطقهاي ميرسند که هم اکنون با نام "الخرقه " شناخته ميشود پس از آن بود که سربازان ايراني ناپديد شدند و هيچ کس اثري از آنها نيافت.
هرودوت در تاريخ خود به بادهاي شديدي اشاره ميکند که همزمان با حضور ايرانيان از سمت جنوب وزيدن گرفت و گرد بادها و طوفانهاي شن عظيم حاصل از آن سربازان ايراني را در بر گرفت.
داستان گم شدن ارتش کامبيز ـ کمبوجيه ـ در خاطرها گم شد و هيچ رد پايي از سربازان ايراني بدست نيامد تا اغلب دانشگاهيان آن را داستاني خيالي بپندارند. اما دو دانشمند باستان شناس ايتاليايي ادعا ميکنند که شواهد برجستهاي يافتهاند که ارتش ايران در طوفان شنها دفن شده است. دو برادر ايتاليايي "آنجلو " و "الفردو " کستيگليوني که به خاطر کشف مشهور خود در 20 سال پيش در شهر تاريخي مصر، "شهر طلا " ، معروفيت جهاني پيدا کرده بودند ادعاي جديدي را مطرح کردهاند.
فيلم باستان شناسي که در فستيوال "روورتو " نشان داده شده، بيانگر تحقيق 13 ساله و همچنين 5 سال اعزام هيئت باستان شناسي به اين منطقه است.آنها در سال 1996 شروع به اين فعاليت کردند در ضمن اعزام هيئتهاي باستان شناسي آنها آهن آلاتي را در نزديکي "سيوا " پيدا کردند و در حاليکه آنها برروي منطقه کار مي کردند، اجساد و استخوانهاي انسانهايي را در يک گودال يافتند و آنها اين گودال را يک پناهگاه طبيعي در نظر گرفتند آن يک صخره به طول 114.8 فوت و 5.9 فوت عرض و 9.8 فوت عمق يافتند از اين پناهگاهاي طبيعي زياد در صحرا يافت مي شود اما اين يکي در آن منطقه تنها پناهگاه بوده است و اندازه آن براي پناه بردن و در امان ماندن از توفان شن مناسب است. اما فلزيابهاي يک باستان شناس مصري تعدادي خنجر برنزي و چندين کمان پيدا کرد.
حدود يک چهارم مايل دورتر از پناهگاه تيم باستان شناسي يک بازوبند نقرهاي پيدا کرد و همچنين گوش آويز و چندين حلقه که شبيه تکههاي گردنبند بودهاند. تجزيه و تحليل گوشوارها بر اساس عکسهاي بدست آمده نشان ميدهد که آنها مطمئنا به دوران هخامنشيان تعلق داشتهاند و حلقههاي کروي که از نقره ساخته شدهاند و يک آويز کوچک از نقره که در پنج قرن قبل از ميلاد مسيح در ترکيه بدست آمده است مشابه همين آويز است. آنها همچنين گورهاي دسته جمعي با هزاران استخوان سفيد پيدا کردهاند و ميگويند که بقاياي لشکر "کامبيز " ـ کمبوجيه ـ نيز بايد در اين منطقه موجود باشد.
معاون رئيسجمهور پس از گذشت يکسال از زمان پيدا شدن اسکلتهايي در مصر که باستانشناسان ايتاليايي آنها را متعلق به 50 هزار سرباز کمبوجيه عنوان کردند، اعلام کرد: درباره سربازان کمبوجيه به "وقتش " اطلاعرساني خواهيم کرد.