ایران و چین نمایه

ایران آشکارا به دنبال سرمایه‌گذاری و همکاری اقتصادی است و چین به دنبال مشارکت، حمایت و متحدان بالقوه است. این نیاز دو جانبه راهبردی ضرورت این توافق را ایجاد می‌کند.

به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژه‌های خود نوشت:

«روابط در حال شکل‌گیری میان چین و ایران و روسیه، روابطی راهبردی در مقابل جبهه غربی است.» روزنامه آسیا تایمز در تحلیلی به قلم یون سون مدیر برنامه چین و آسیای شرقی در «مرکز نیکسون» واشنگتن، نوشت: اطلاعات انتشار یافته اخیر درباره توافقنامه‌ای بین چین و ایران برای تقویت روابط اقتصادی و امنیتی آنها بسیاری را شگفت‌زده کرده است. برخی این را عجیب می‌دانند که پکن می‌خواهد استرس بیشتری به رابطه هم‌اینک تیره شده خود با واشنگتن اضافه کند. برخی دیگر نیز منطق اقدام پکن برای اتحاد آشکار با تهران و ضربه توازن ظریف بین روابط چین با ایران و عربستان را مورد تردید قرار می‌دهند در حقیقت چین دقیقا به دنبال توافق‌هایی مانند توافق با ایران برای ایجاد ائتلاف‌هایی در بین کشورهای «هم‌فکر» برای  مقابله با ائتلاف ضد چینی‌ تحت رهبری آمریکا است. این ائتلاف‌ها مهم‌تر از چیزی است که آمریکا فکر می‌کند و به همین صورت شکننده‌تر از چیزی است که چین ممکن است امیدوار باشد.

بیشتر بخوانید:

قطار رسانه‌ای ضد انقلاب در مواجهه با قرارداد ایران و چین روی چه ریلی حرکت کرد؟

در یادداشت یون سون «مدیر برنامه چین و آسیای شرقی که در تارنمای» «مرکز استیمسون»  واشنگتن منتشر شده و آسیا تایمز آن را بازتاب داده آمده است: «وخیم شدن روابط بین پکن و واشنگتن در سال‌های اخیر چین را مجبور کرده که برای ایجاد روابط جدید تلاش کند. در میان کشورهای مهم برای رقابت قدرت‌های بزرگ که هنوز عضو باشگاه غربی نیستند، روسیه و ایران دو کشوراز مهم‌ترین «نیروهای دوست» برای چین محسوب می‌شوند. ایران با نفوذ منطقه‌ای خود در خاورمیانه و همچنین دلخوری‌ها از واشنگتن به طور فزاینده‌ای برای استراتژی بزرگ چین جذاب شده است. ارزش و مطلوبیت ایران به عنوان یک متحد برای چین در سال جاری به علت سردی روابط آمریکا و چین در پی شیوع کرونا هم افزایش یافته است. «روزنامه خلق» چین در سرمقاله‌ای خاطرنشان کرده که «پیچیدگی‌های بی‌سابقه در محیط خارجی» پکن را در مسیر برخورد مستقیم با بسیاری از کشورها از جمله استرالیا، هند، کانادا و ژاپن و برخی کشورهای اروپایی قرار داده است.

در حالی که روابط چین با آمریکا و ائتلاف تحت رهبری آمریکا به پایین‌ترین سطح رسیده پکن به دنبال نیروهای همدلی است که بتواند موضع بین‌المللی چین را تقویت کند. حتی پیش از شیوع جهانی کرونا، چین و روسیه و ایران تمایل خود را به ائتلاف حول یک هدف استراتژیک نشان داده بودند. دسامبر گذشته این سه کشور اولین رزمایش مشترک نظامی خود را در دریای عمان برگزار کردند و این اقدام به عنوان سرسختی در برابر ارتش آمریکا در منطقه ارزیابی شد.

توافقنامه ایران و چین تا جایی که از مواد و اطلاعات منتشره قابل تفسیر است، شامل فایناس زیرساخت‌های ایران توسط چین در ازای دریافت نفت ایران با تخفیف است. چین خروج آمریکا از برجام را علت افزایش تنش در منطقه می‌داند و همچنین از خسارات وارد شده به خود به‌خصوص مجازات شرکت‌های چینی برای داد و ستد با ایران ناخشنود است.

اگر این توافقنامه اجرا شود، محتمل‌ترین کانال از طریق نظام پایاپایی است که دو کشور از مدت‌ها پیش وارد آن شده‌اند. این سامانه از معاملات مستقیم مالی پرهیز می‌کند و از محصولات و خدمات چینی برای تجارت نفت ایران استفاده می‌کند. به علاوه، این اعتقاد دیرینه وجود دارد که آمریکا برای تحریم‌ نهادهای مالی بزرگ چین مانند «بانک چین» و شرکت‌های مهم دولتی مانند «شرکت ملی نفت چین» تردید دارد زیرا از تاثیر آن بر اقتصاد آمریکا نگران است. بنابراین در حالی که دولت ترامپ تمایل بی‌سابقه‌ای برای تحریم‌ نهادهای چینی نشان داده اما پکن روی این مسئله شرط‌بندی کرده که واشنگتن تا حد تحریم‌ شرکت‌های بزرگ برای تجارت پایاپای (با ایران) پیش نخواهد رفت.

ایران آشکارا به دنبال سرمایه‌گذاری و همکاری اقتصادی است و چین به دنبال مشارکت، حمایت  و متحدان بالقوه است. این نیاز دو جانبه راهبردی ضرورت این توافق را ایجاد می‌کند. اما اینکه این توافق از لحاظ اقتصادی برای هر دو طرف امکان‌پذیر یا مطلوب باشد را باید دید. رقابت قدرت‌های بزرگ به ‌طور فزاینده‌ای در حال تقسیم جهان به دو اردوگاه است. چین و ایران در کنار روسیه می‌توانند در روایت غربی به عنوان «دول محور» جدید ظاهر شوند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 12
  • در انتظار بررسی: 5
  • غیر قابل انتشار: 1
  • RO ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    6 2
    همین الان نزدیک هستند!!
  • جوجه تیغی بدنساز GB ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    21 17
    شرم آوره!! فشار، نزدیکی و... . جذب مخاطب به چه قیمت؟؟؟ هان؟؟؟ یهو یه واحد سزارینم راه بنداز دیگه.
    • IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      24 14
      جوجه صهیونیست تو برو عبری حرف بزن لازم نیست فارسی نظر بدی از نحوه نظر دادنت معلومه که فارسی رو به زور حرف میزنی حالم از هموطنایی مثل تو بهم میخوره که فقط فکر خایمالی واسه آمریکا و اسرائیل هستی نکنه اربابات ترامپ و نتانیاهو خیلی سوختند یا اینکه ناراحتند به خاطر قرارداد ما با چین و روسیه
    • IR ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      9 1
      خاک تو سرت کنند، اونقدر دمبل زدی مغزت تبدیل به عضله شده.
  • IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    6 8
    آسیا تایمز و گلوبال ریسرچ و ... مال چین هستن. برید خودتون رو رنگ کنید.
    • IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      2 3
      فقط شما باید با سی اَن اَن، فارت نیوز، اَنترنشنال و پی پی سی و اینا که مال آمریکا هستند مارو رنگ کنین؟ خوب شما هم یکم رنگ بشین ببینین چه حالی داره!!!
    • حسن حسنی IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
      3 1
      چرا هر کس نظر میده فقط میگه من میفهمم بقیه نمی فهمند؟ شما واسه این ادعا مدرکی هم داری؟ بعد دوست عزیز اسراییلی من . شما بفرما که انتظار داری ما مثل جنابعالی فقط بی بی سی گوش بدیم ؟!!! زهی خیال باطل ! دنیا داره تغییر میکنه بدجوری هم داره تغییر میکنه کرونا اومد ثابت کرد اون اروپایی ها و امریکاییهایی که خیلیا ازشون بت ساخته بودند چقدر پوشالی و تو خالی هستند که از پس یک ویروس بر نیومدند. حالا هضم این مسایل واسه خیلیا سنگینه. طول میکشه تا جا بیفته. والسلام
  • آزاد IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    10 3
    آمریکا گول اسرائیل رو خورد و در مورد ایران شتاب زده عمل کرد ، الان آمریکا به مراتب بیشتر از ایران ضرر کرده ، اقتصاد چین و قدرت نظامی روسیه کابوس آمریکایی هاست ؛ ترامپ هم الان کل دنیا رو ناراضی کرده ، به قول مقام رهبری آمریکا رو به افوله
  • IR ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    11 0
    در تیتر خبر بعد از کلمه آمریکا باید ویرگول گذاشته بشه.
  • IR ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    4 2
    قابل توجه مشرقیون: اپل داره خطوط تولیدش رو از چین خارج میکنه و میبره هند. بقیه شرکتها هم شروع کردن به خروج سرمایه. ببینیم این چین و ماچینتون تا کی دووم میاره!!!!
  • IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۷
    2 0
    چین با کمک آمریکا و دوستاش از قحطی نجات پیدا کرده. سرمایه ها و تکنولوژی اونها بود که از حمالهای چینی کشور ساخت. والا داشتن تو کثافت انقلاب فرهنگی مائو تلف می شدن. الان هم دارن از برق میکششنش. چین ازین به بعد شکم خودشو سیر بکنه هنر کرده.
  • شهرام یغمایی DK ۰۲:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۸
    0 0
    خودشون دورن ، اما دلها نزدیک. سه دلداده

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس