کد خبر 1033080
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۳
لبنیات نمایه

سخنگوی سازمان غذا و دارو، با اشاره به حواشی پیرامون خبر آلوده بودن شیرهای پاستوریزه به سم آفلاتوکسین، توضیحاتی ارائه داد.

به گزارش مشرق، در ارتباط با طرح ادعایی مبنی بر وجود سم آفلاتوکسین در عمده‌ی مواد لبنی در کشور، گفت: متاسفانه این شیوه ورود موضوع درست نیست و ظاهراً هم این رفتار نادرست باب شده است. موضوع آفلاتوکسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است، حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان می‌دهد در همه سال‌های اخیر میزان آفلاتوکسین در مواد غذایی از جمله لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است. متاسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح می‌کنند که نه تنها کمکی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی‌کند بلکه به تشویش اذهان هم می‌انجامد.

بیشتر بخوانید:

چه میزان سم «آفلاتوکسین» شیر و مواد غذایی خطرناک است؟

اعلام جرم علیه کارشناس صداوسیما

آلودگی شیر پاستوریزه واقعیت ندارد

وی افزود: آفلاتوکسین موضوعی است که سال‌ها است محل تمرکز و توجه سازمان بهداشت جهانی، فائو، نظام سلامت و نهادهای نظارتی کشور بوده و موضوع جدیدی نیست.

جهانپور، با عنوان این مطلب که آفلاتوکسین یک معضل در مواد غذایی به ویژه لبنیات، خشکبار و فرآورده‌های گیاهی است، ادامه داد: کشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است. البته استانداردهای اروپایی سخت گیرانه تر است. در همه سال‌های اخیر تلاش شده است میزان آفلاتوکسین در محصولات غذایی کاهش یابد و حتی مروری بر مطالعات نشان می‌دهد این میزان در مواد غذایی از جمله لبنیات تولید داخل روند کاهشی داشته است.

وی گفت: مسوولین فنی، واحدهای کنترل کیفیت و سازمان غذا و دارو در این زمینه کوشش فراوانی داشته‌اند و از این نظر محصولات غذایی بسته بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی به مراتب وضعیت بهتری از محصولات فله‌ای و عرضه سنتی دارند. بسیاری از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس کردن همین استانداردها به خارج از کشور صادر می‌شود، البته کسی مدعی حذف آفلاتوکسین نیست. لکن طرح موضوع به صورت یک جانبه آن هم به گونه‌ای که این معضل خاص محصولات غذایی داخلی است و گویی بلایی یک شبه نازل شده بدون اشاره به سوابق و وضعیت سایر کشورها، قطعاً رفتار اطلاع رسانی درستی نیست.

سخنگوی سازمان غذا و دارو، افزود: مطالعات در کشورهای مختلف نشان می‌دهد که ۷ تا ۸۴ درصد آلودگی محصولات لبنی و فرآورده‌های گیاهی بسته به زمان و فصل نمونه گیری به آفلاتوکسین گزارش شده است. این شاخص در ژاپن تا ۱۴ درصد و در ترکیه بیش از ۱۲/۴ درصد گزارش شده است، مضافاً اینکه استاندارد حد مجاز آفلاتوکسین در کشورهای مختلف در محصولات مختلف متفاوت است.

وی تاکید کرد: در هر حال سازمان غذا و دارو در این زمینه تلاش لازم را داشته و البته کاهش آلودگی به آفلاتوکسین مستلزم ورود جدی و مشارکت بین بخشی سایر نهادهای متولی تولید غذا و محصولات کشاورزی و دامی و ساماندهی و شناسه دار شدن مزارع و حلقه‌های اولیه زنجیره تولید است، مضافاً اینکه امروزه تکنیک‌های حذف یا کاهش آفلاتوکسین در فرآیند تولید نیز به مرحله صنعتی شدن رسیده و چشم انداز مثبتی در این زمینه فراروی صنایع غذایی متصور است.

در همین حال، بهادر حاجی محمدی که چنین ادعای را در یکی از برنامه‌های تلویزیونی مطرح کرده بود، در جوابیه‌ای، عنوان داشته است که از صحبت‌های او برداشت نادرست صورت گرفته است.

وی گفته است؛ پیرو شرکت بنده در برنامه تلویزیونی سلام صبح بخیر شبکه ۳ سیما در تاریخ ۲۸ دی ماه ۹۸، در برخی از رسانه‌ها به غلط اینگونه تفسیر شد که تمامی شیرهای تولیدی در کشور سمی هستند و نباید مصرف شوند. حال آنکه قطعاً چنین چیزی صحیح نیست و بنده نیز چنین منظوری نداشته‌ام. همانطور که سخنگوی سازمان غذا دارو اعلام کرد، تلاش مسئولان برای کاهش سم آفلاتوکسین در شیرها سال‌ها در حال انجام و این مقدار در سال‌های اخیر به شدت کاهش پیدا کرده و به پایین‌تر از حدود مجاز رسیده است.

حاجی محمدی عنوان داشته است؛ ارقامی که در خصوص آلودگی شیرها در چند شهر اعلام شد مربوط به نتایج چند پایان نامه و طرح تحقیقاتی علمی منتشر شده در دانشگاه‌های کشور در سالیان گذشته بوده و به معنی تعمیم پذیری به تمامی شیرها نیست. مسئولیت صحت و سقم این داده‌ها با آن محققان است. البته مطالعات قبلی صرفاً مطالعات اولیه بوده و نتیجه گیری دقیق نیاز به مطالعات ثانویه دارد که باید در آینده انجام شود.

وی گفته است؛ مصاحبه اینجانب با این هدف عنوان شد که تلاش برای حذف کامل این سم در لبنیات جدی تر دنبال شود. خوشبختانه با بازرسی‌های انجام شده توسط سازمان دامپزشکی و سازمان غذا دارو در حال حاضر آلودگی معناداری در شیر و فرآورده‌های لبنی وجود ندارد و لذا جای نگرانی برای مصرف لبنیات و سبزیجات وجود ندارد.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۳۰
    17 0
    این هم روشی قدیمی و موثر برای تغییر مسیر افکار عمومی از یک مطلب به مطلبی دیگر است . جناب حاجی محمدی ، ماموریت شما به خوبی انجام شد !!
  • محمد باقر IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۳۰
    14 7
    باید مراقب بود بلایی که بر سر کارخانجات تولید کیک آوردند به روی تولیدات لبنی زده نشود در عین اینکه سلامت آنها باید مرتبا چک گردد
  • علی IR ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۳۰
    16 1
    ببخشید شکر خوردی اینطوری ارامش جامعه را بهم میریزید
  • بهرام سلطانی IR ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۳۰
    7 3
    متاسفانه اشتبهات میهمانان و مجریان و کارشناسان برنامه های صدا و سیما خیلی زیاد شده تا جائی که شائبه تعمدی بودن این اشتباهات قوت میگیرد.ضرر و زیانی که از این مطلب غیر واقعی به سلامت جامعه می رسد غیر قابل تصور است.
  • CA ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۳۰
    3 0
    اگه استانداردهای اروپایی ملاک بشه که مردم باید فاتحه سلامتی رو بخونند.هنوز تبعات اصلاح ژنتیکی مشخص نیست ولی اروپایی ها دست به این کار احمقانه میزنند این کار یعنی خودکشی دسته جمعی خودخواسته برای همین در مصرف محصولات غذایی اروپایی ها خیلی بایستی احتیاط کرد. در واقع یایستی محصولات غذایی اروپایی رو کاملا ممنوع کرد تا به چرخه ژنتیکی آسیبی وارد نشود. در ضمن اروپایی ها دسترسی به منابع رو فقط به کانال هایی محدود کرده اند که سیاستمداران تصمیم میگیرند و این یعنی تخریب محیط زیست چون دسترسی مستقیم مردم به منابع محیط زیستی باعث تنوع غذایی میشود چه بسا هنوز خیلی از مکانیسم های طبیعی حفاظت از سلامت انسان و محیط زیست ناشناخته هست و چنین محدود سازی هابی باعث صدمات بیشتر به سلامتی انسان و محیط زیست میگردد. علت این محدود سازی در واقع فقیر کردن مردم هست تا پول دست یک گروه کوچک مافیایی باشد که با این کار به محیط زیست لطمه بیشتری وارد میکنند.چون لازمه حفاظت از محیط زیست نه در منع کامل دسترسی انسان هست بلکه دسترسی قانونمند هست. در ایران مطمئنم باشید بخاطر این دسترسی تنوع منابع غذایی ایران بیشتر از اروپا هست و مواد مغزی موثرترین نسبت به اروپایی ها دریافت میکنند.
  • IR ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۳۰
    9 2
    به فرموده حضرت علی : دفع ضرر احتمالی واجب است . اگه یه کارشناس میگه شیر سمی است و یکی میگه نیست ، ما احتمال هست رو بیشتر جدی میگیریم و شیر نمیخوریم
  • IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۳۰
    6 1
    یه سوال ؛ این ژن خوبه !! درصد سم آفلاتوکسین رو تووی کشورهای ژاپن و ترکیه گفتش ؛ اما تووی کشور ایران رو نگفتش ؟؟!! نکنه همون 84 درصد هستش
    • amin202 DE ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۱
      2 1
      میزان این سم در حد چند میلی گرمش تو دنیا فاجعه به بار میاره.برید گزارشات FDA رو بخونید.اینا حرف از درصد میزنن.یا اینا عدد و رقم حالیشون نیست یا آمار کل دنیا اشتباهه.
  • IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۳۰
    8 1
    به وزارت بهداشت نمیشه اعتماد کرد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس