به گزارش مشرق، دکتر محمد احمديان مدير عامل شرکت مادر تخصصي توليد و توسعه انرژي سازمان انرژي اتمي در گفت و گو با ايرنا با اشاره به زمان راه اندازي فيزيکي نيروگاه بوشهر اظهار داشت: برنامه راه اندازي اين نيروگاه با يک ماه تاخير در حال انجام است و به اين ترتيب رسيدن به قدرت نامي در اواخر فروردين خواهد بود.
وي اظهار داشت: در اين مرحله اگر اتفاق ديگري نيفتد يک ماه نسبت به برنامه قبلي تاخير خواهد داشت اما اگر اتفاقات ديگري رخ دهد، ممکن است اين زمان مقداري پس و پيش شود.
احمديان با بيان اينکه مرحله بحراني شدن قلب رآکتور براي ما مهم است، تصريح کرد: ما اگر بتوانيم مرحله بحراني شدن رآکتور را پشت سر بگذاريم، ديگر فقط يک سري از کارهاي روتين باقي مي ماند؛ فعلا برنامه هاي ما با يک ماه تاخير در حال انجام است و به اين ترتيب رسيدن به قدرت نامي در اواخر فروردين خواهد بود.
** نشتي استخر مياني نيروگاه بوشهر برطرف شده است
معاون رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين سوال که مرحله سوختگذاري در نيروگاه بوشهر چه زماني به اتمام مي رسد و سوراخ ايجاد شده در استخر جنب رآکتور نيروگاه هسته اي چه تبعاتي در بر دارد، اظهار داشت: در بهار امسال آزمايش هاي راه اندازي نيروگاه بوشهر تقريبا به اتمام رسيد که آخرين آن تست گرم بود. تمامي تجهيزات مدارهاي اول و دوم در شرايط کار نامي مورد بررسي قرار گرفتند و بعد از آن مرحله بازديدها آغاز شد. در اين مرحله يکبار ديگر به طور دقيق تمامي تجهيزات و سيستم ها مورد بازبيني قرار گفتند تا بعد از اطمينان از صحت فعاليت آنها، مرحله بعدي آغاز بشود.
وي با بيان اينکه اين بازبيني ها در شرايط ايده آل خود به يک محدوده زماني نياز دارد، تصريح کرد: به عنوان نمونه بازبيني لوله هاي تحت فشار نياز به 40 روز دارد. براي اين کار لازم است تا عايق هاي لوله ها باز شده و بخشي از اين بازبيني بصورت چشمي و بخش ديگري با استفاده از X-Ray انجام گيرد.
مديرعامل شرکت توليد و توسعه انرژي افزود: اگر در اين فاصله جوشي دچار ضعف شده باشد، بايد آن را برطرف کنند و اين مساله مقداري به زمان اضافه مي کند. به همين دليل وقتي که مرحله بازبيني شروع شد، در برابر اين سوال که ما چه زماني به مرحله سوختگذاري مي رسيم مسئولين سازمان توضيح دادند که 'اگر اتفاقات پيش بيني نشده اي رخ ندهد، در پايان شهريور و اوايل مهرماه'.
محمد احمديان با اشاره به نشتي ايجاد شده در استخر مياني رآکتور تاکيد کرد: خوشبختانه بعد از اينکه بازبيني ها انجام شد، متوجه شديم که با هيچ مشکل جدي روبه رو نيستيم البته ايرادات جزيي وجود داشت که برطرف کردن آنها حدود يک ماه زمان برد که از جمله آنها همين نشتي است که در استخر مياني رآکتور به وجود آمده است.
معاون رييس سازمان انرژي اتمي خاطرنشان کرد: در مراحل قبلي استخر سوخت و استخر محل قرار گرفتن سوخت در رآکتور تست شده بود. اين استخرها در واقع بدفعات پر از آب شده بودند و مشکلي نداشتند اما يک استخر مياني وجود دارد که در کار عادي نيروگاه نيز نقشي ندارد و بايد در زمان تعويض سوخت از آن استفاده کرد.
مديرعامل شرکت توليد و توسعه انرژي تاکيد کرد: اين استخر متاسفانه داراي يک نشتي بود و در چند مرحله کارشناسان نشتي را شناسايي کرده و تدابير لازم براي برطرف کردن اين ايراد را به کار گرفتند لذا اخيرا اين مشکل نيز برطرف شده است.
وي با اشاره به تاخير به وجود آمده در راه اندازي فيزيکي نيروگاه بوشهر گفت: نسبت به حالت ايده آل و خوشبينانه، متاسفانه با يک ماه تاخير روبه رو هستيم و لذا شروع عمليات انتقال سوخت به داخل رآکتور که بنا بود در اوايل مهرماه شروع شود به اوايل آبان ماه موکول شده است.
احمديان با بيان اينکه 20 روز زمان لازم است تا ماشين سوختگذار 163 مجتمع سوخت را يکي يکي در داخل قلب رآکتور قرار دهد، اظهار داشت: بعد از آنکه سوختگذاري در قلب رآکتور تمام شد، رآکتور بسته خواهد شد و سيستم هاي کنترلي مورد بازبيني نهايي قرار مي گيرند تا در نهايت وارد مرحله راه اندازي فيزيکي يا شروع بحراني شدن قلب رآکتور شويم؛ اميدواريم تمامي اين مراحل تنها با يک ماه تاخير صورت گيرد.
معاون رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين سوال که چرا نشتي استخر مياني در زمان تست هاي 110 بار و 250 بار مشخص نشده بود، گفت: اين قسمت در مرحله بهره برداري عادي از نيروگاه نقشي ندارد و تنها در دوره تعويض سوخت مورد استفاده قرار مي گيرد. تست هاي 110 بار و 250 بار مربوط به مدارهاي اول و دوم قلب رآکتور و لوله هاي مربوطه مي باشد.
وي تصريح کرد: همه قسمت ها از جمله خود رآکتور و استخر سوخت تحت تست قرار گرفته بودند ولي اين قسمت تا به حال در هيچ کدام از تست ها مورد آزمايش قرار نگرفته بود.
** ماشين سوختگذار با موفقيت آزمايش شد
مديرعامل شرکت توليد و توسعه انرژي در پاسخ به سوالي در رابطه با آزمايش ماشين سوختگذار در نيروگاه بوشهر اظهار داشت: يکي از تفاوت هاي که نيروگاه هاي هسته اي با ساير نيروگاه ها دارند اين است که بعد از اينکه فعل و انفعلات هسته اي در رآکتور آغاز شد کره فلزي از نظر راديو اکتيو و تشعشع يک محيط آلوده مي شود و ديگر فردي نمي تواند آزادانه در آن حضور داشته باشد.
وي با بيان اينکه تنها در شرايط اضطراري و تنها براي مدت کوتاهي فردي مي تواند وارد ساختمان رآکتور شود، تاکيد کرد: حضور بيشتر از اين زمان براي سلامتي افراد مضر است و لذا تمامي اقداماتي که بعد از بحراني شدن قلب رآکتور انجام مي شود بايد توسط دستگاه و اتوماتيک باشد که از جمله جابجايي سوخت است.
احمديان با اشاره به مرحله سوختگذاري مجازي در نيروگاه بوشهر افزود: در زمان سوختگذاري مجازي در نيروگاه بوشهر شاهد بوديد که افراد در آنجا حضور داشتند و با جرثقيل، مجتمع هاي سوخت مجازي را در جاي خود قرار مي دادند اما پس از بحراني شدن ديگر اين امکان وجود ندارد.
معاون رييس سازمان انرژي اتمي خاطرنشان کرد: ماشين سوخت مي بايستي يکبار مختصات محل قرار گرفتن تمامي 163 مجتمع سوخت را تست کند تا اين مختصات بر روي اين ماشين برنامه ريزي شود به طوري که ديگر در آينده با دادن مختصات و بدون اينکه فردي در آن محل حضور داشته باشد اين ماشين سوخت مصرف شده را برداشته و سوخت جايگزين را در محل خود قرار دهد.
وي افزود: فقط اپراتور ها مي توانند از طريق دوربين هاي مدار بسته اي که در آنجا قرار دارد، بر اين روند نظارت داشته باشند.
مديرعامل شرکت توليد و توسعه گفت: خوشبختانه آزمايش اين ماشين نيز در روزهاي اخير با موفقيت انجام شد و مشکلي وجود ندارد.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا اقدامات لازم براي خريد سوخت مورد نياز نيروگاه بوشهر در سال دوم از روسيه صورت گرفته است يا خير تاکيد کرد: بانک مرکزي اعتبار اسنادي لازم براي اين کار را گشايش کرده و ما سفارش سال دوم سوخت نيروگاه بوشهر را به روس ها داده ايم که اين سوخت ها نيز در موعد مقرر حمل خواهد شد.
** سايت بوشهر مناسب ترين سايت براي توسعه نيروگاه هاي هسته اي است
معاون رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به سوالي در رابطه با توسعه سايت بوشهر و احداث فازهاي 2 تا 4 اين سايت اظهار داشت: سايت بوشهر ظرفيت توليد 4 هزار مگاوات برق را داراست و مناسب ترين سايتي است که براي توسعه بايد مورد استفاده قرار بگيرد زيرا بسياري از پيش بيني هايي که بايد صورت مي گرفت در آن لحاظ شده است به عنوان نمونه در نزديکي نيروگاه هاي هسته اي بايد ايستگاه هايي تا شعاع هاي مشخصي نصب شود تا شرايط آب و هوا و آب هاي زير زميني و سطحي را از نظر آلودگي هاي راديو اکتيو اندازه گيري کند.
وي تصريح کرد: ما چه يک واحد داشته باشيم چه چهار واحد بايد اين تاسيسات را داشته باشيم، به همين دليل اگر قرار باشد واحدهاي تازه اي ساخته شوداز اين بابت تاسيسات ديگري لازم نخواهد بود.
مديرعامل شرکت توليد و توسعه انرژي تاکيد کرد: براي احداث هر سايت جديدي مطالعاتي بايد در رابطه با پارامترهاي مختلف محيطي صورت بگيرد که اين مساله بسيار زمان بر است ولي در بوشهر اين مطالعات صورت گرفته است.
احمديان در پاسخ به سوالي در رابطه با واحد 2 نيروگاه بوشهر که در زمان جنگ آسيب هاي جدي ديده است، گفت: در حال حاضر مشاور ما در حال انجام تحقيقات لازم است تا ببينيم آيا مناسب تر است واحد شماره 2 در مکان همين واحد قبلي ساخته شود و يا اينکه بهتر است ما آن را به طور کامل رها کرده و مثلا به موزه تبديل کنيم و در همان سايت ولي در جاي ديگر واحد 2 و 3 را احداث کنيم البته جنبه هاي فني و اقتصادي بايد در اين زمينه مورد توجه قرار بگيرد.
معاون رييس سازمان انرژي اتمي به عنوان نمونه خاطرنشان کرد: کانال آبي که بايد آب را از دريا براي خنک کردن نيروگاه بياورد، براي واحدهاي 1 و 2 به صورت مشترک ساخته شده است و اگر بشود از مکان واحد شماره 2 استفاده شود، در اين زمينه صرفه جويي خواهد شد.
وي افزود: براي اين کار مطالعاتي بايد صورت بگيرد تا بر اساس نتايج آن محل دقيق واحد شماره 2 در سايت بوشهر تعيين شود.
** هيچ کدام از فرايندهاي کاري ما تحت تاثير استاکس نت قرار نگرفته است
مدير عامل شرکت توليد و توسعه انرژي در پاسخ به سوالي در رابطه با تاثير و نفوذ بدافزار 'استاکس نت' در سيستم هاي رايانه اي نيروگاه اتمي بوشهر، تصريح کرد: بحث بدافزارها مساله جديدي نيست. اين بحثي بوده که سالهاست سيستم هاي شخصي، اداري و صنعتي با آن روبه رو بوده اند و خود شما مي دانيد در کشور هم توانمندي خوبي از بعد نرم افزاري وجود دارد.
احمديان با اشاره به حساسيت هاي سازمان انرژي اتمي در رابطه با جلوگيري از آلودگي سيستم هاي رايانه اي خود تاکيد کرد: در همان ابتداي امر همکاران ذيربط متوجه شدند که يک بدافزار جديدي وارد عرصه رايانه ها شده و پيش بيني هاي لازم انجام شد و حتي جلساتي براي توجيه کارکنان گذاشته شد و به همين خاطر هم اگر ملاحظه کرده باشيد به نسبت در بين شرکت ها و صنايع داخلي شايد کمترين ميزان آلودگي را سازمان انرژي اتمي داشت.
معاون رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين سوال که چرا عنوان مي شود رايانه هاي شخصي به اين بدافزار آلوده شده اند و آيا امکان دارد که کارکنان اجازه اتصال رايانه هاي شخصي خود را به شبکه داشته باشند، خاطرنشان کرد: لفظ رايانه شخصي نيز که عنوان مي شده شايد ما به خوبي بيان نکرده ايم. اينها همان رايانه هاي قابل حملي هستند که در اختيار فرد براي کار اداري و نه کار شخصي است.
وي با بيان اينکه يکسري از سيستم هاي کنترلي در صنايع پيشرفته از طريق کنترل کننده هاي ديجيتال و يا همان PLC ها کنترل مي شوند، تصريح کرد: اين PLC ها بايد برنامه ريزي شوند و براي برنامه ريزي آنها روش هاي مختلفي از جمله از رايانه هاي قابل حمل وجود دارد که با کابل هاي خود برنامه ها را به PLC ها منتقل کرده و بر روي آنها نصب مي کنند.
مديرعامل شرکت توليد و توسعه انرژي با بيان اينکه تمامي شبکه هاي رايانه اي نيروگاه بوشهر مانند ساير شبکه هاي رايانه اي سازمان انرژي اتمي مجهز به نرم افزارهاي ضد بدافزار بوده و مانع از نفوذ اين بدافزار شده اند، خاطرنشان کرد: بدليل آنکه اين ويروس از طريق CD و Flash Memory نيز منتقل مي شود بعضي از رايانه هايي که افراد با آن کار مي کردند ممکن است آلوده شده باشند که آنها نيز بلافاصله پس از اينکه حساسيت موضوع بيشتر روشن شد، مورد بازنگري قرار گرفته و پاکسازي شدند.
وي با اشاره به جنگ تبليغاتي گسترده غربي ها در رابطه با اين بدافزار گفت: درعين حال همکاران ما ناچار شدند وقت گذاشته و بار ديگر سيستم ها را چک کنند و از عدم نفوذ اين ويروس اطمينان حاصل کنند ولي خوشبختانه هيچ کدام از فرايندهاي کاري ما به هيچ عنوان تحت تاثير اين بدافزار قرار نگرفته و کوچکترين تاخيري نيز به دليل اين موضوع نداشته ايم.
** برنامه سازمان انرژي اتمي براي ساخت رآکتورهاي کوچک
مدير عامل شرکت توليد و توسعه انرژي در پاسخ به سوال ايرنا در رابطه با طراحي نيروگاه هاي کوچک در سازمان انرژي اتمي گفت: سازمان انرژي اتمي در کنار احداث رآکتورهاي قدرت که براي توليد برق است، ساخت رآکتورهاي کوچکتر را نيز دنبال کند.
معاون رييس سازمان انرژي اتمي تاکيد کرد: اين رآکتورها هم کاربردهاي آزمايشگاهي دارند و هم برخي از خدمات فني و تحقيقاتي مانند رآکتور تحقيقاتي تهران را مي توانند ارائه دهند.
وي در پاسخ به سوالي در رابطه با نيروگاه 360 مگاواتي دارخوين گفت: در مورد دارخوين لازم است توضيح بدهم که هدف اين پروژه ارتقاي سطح توانمندي هاي کشور در طراحي، ساخت، بهره برداري و از کار اندازي نيروگاه هاي هسته اي بوده و در آن پروژه هدف اصلي توليد برق نبوده است.
احمديان با اشاره به شبکه برق بالاي 50 هزار مگاواتي کشورتصريح کرد: اضافه کردن واحد 360 مگاواتي به منظور تامين برق خيلي توجيه اقتصادي ندارد. از نظر اقتصادي نيروگاه هاي برق هسته اي نيز به سمت 1200 مگاواتي و 1600 مگاواتي رفته است تا قيمت تمام شده آن به ازاي هر کيلو وات ساعت پايين تر بيايد.
معاون سازمان انرژي اتمي ايران با بيان اينکه 'نشتي استخر مياني نيروگاه بوشهر برطرف شده است'، تصريح کرد که برنامه راه اندازي نيروگاه بوشهر با يک ماه تاخير در حال انجام است.