کد خبر 1029452
تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۰
ظریف طیب نیا

مشکلات فعلی که ایران در روابط با FATF با آن مواجه است، به تعهداتی برمی‌گردد که طیب‌نیا به نمایندگی از دولت به این نهاد غربی داده است.

سرویس اقتصاد مشرق -  ماجرای FATF و ایران به اوایل سال ۱۳۹۴ بازمی‌گردد که علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد دولت یازدهم، پای برگه برنامه اقدام FATF را امضا کرد؛ برنامه‌ای که حاوی ۴۱ بند بود. بدین ترتیب طیب‌نیا تعهدنامه‌ای را امضا کرد که طبق آن ایران مکلف به اجرای ۴۱ خواسته یک نهاد غربی می‌شد. اکنون دو سال و نیم است که طیب‌نیا دیگر وزیر اقتصاد نیست، اما امضای وی همچنان گریبانگیر ایران است.

بیشتر بخوانید

اهمال طیب‌نیا باعث ایجاد تعهد بدون دستاورد برای کشور شد

این در حالی است که به دلیل کارکرد دستورالعمل‌های FATF در افزایش اثرگذاری تحریم‌ها، بحث و جدل‌های فراوانی پیرامون اجرای کامل برنامه اقدام FATF و مخصوصاً تصویب کنوانسیون‌های پالرمو و مبارزه با تأمین مالی تروریسم (CFT) در کشور صورت گرفته و اکثر اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقدند تصویب این دو لایحه موجب تشدید فشارهای اقتصادی بر ایران خواهد شد. در سوی مقابل، ‌ مسؤولان دولت به دلیل نزدیک شدن به ضرب‌الاجل FATF به ایران برای تصویب این دو کنوانسیون، تلاش گسترده رسانه‌ای را برای تصویب لوایح FATF آغاز کرده‌اند.

گروه ویژه اقدام مالی (FATF) از فوریه ۲۰۰۹، کشورمان را به بهانه عدم کارآمدی در رژیم مبارزه با پول‌شوئی و تأمین مالی تروریسم در لیست اقدامات مقابله‌ای خود قرار داده است. کشورهایی در این لیست قرار می‌گیرند که از دیدگاه FATF خطر بالای پولشویی و تأمین مالی تروریسم در نظام بانکی آنها وجود دارد و باید علیه آن اقدامات متقابل مؤثر انجام شود.

این در حالی بود که همکاری ایران با FATF از سال ۱۳۸۶ (۲۰۰۷) آغاز شده و در این سال، قانون مبارزه با پولشویی در مجلس به تصویب رسیده بود. تصویب قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم در ایران هم یکی دیگر از درخواست‌های این گروه از ایران بود که اواسط بهمن‌ماه ۹۴ در مجلس تصویب شد.

پس از برطرف نشدن مشکلات بانکی کشورمان درنتیجه اجرایی شدن برجام در اواخر دی‌ماه ۹۴، برخی مسئولین دولتی علت عدم همکاری بانک‌های خارجی با ایران را قرار داشتن نام کشورمان در لیست اقدام مقابله‌ای FATF اعلام کردند. بر مبنای همین تحلیل و با هدف برطرف شدن موانع همکاری بانک‌های خارجی با ایران در شرایط پسابرجام، ایران از اواخر سال ۹۴ روابط خود با این نهاد بین‌المللی را گسترش داد و «برنامه اقدام» پیشنهادی FATF را با تعهد سطح بالای سیاسی توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی وقت (طیب نیا) پذیرفت.

این تعهد از سوی طیب نیا، به صورت غیرقانونی و بدون اجازه و اطلاع مجلس شورای اسلامی داده شد. درنتیجه، گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در ۲۴ ژوئن ۲۰۱۶ (اوایل تیرماه ۹۵) با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد ایران به مدت ۱۲ ماه از لیست اقدام مقابله‌ای تعلیق شده است.

مشکلات فعلی که ایران در روابط با FATF با آن مواجه است، به تعهداتی برمی‌گردد که طیب‌نیا به نمایندگی از دولت به این نهاد غربی داده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • دیده بان IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۷
    46 4
    طیب نیا وهمه مقصرین این اقدام خیانت باربایدتحت پیگردقانونی قرارداده شوند.
    • IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۷
      13 6
      فقط بلدند امثال حسن عباسی را روانه زندان کنند والا عاملان وضع موجود آزادانه هر غلطی میکنند و مطمئن هستن کسی کاری با ایشان ندارد
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۷
    18 3
    پس چرا کسی کاری باهاش نداره
  • حمیدا IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۷
    12 5
    الآن مدعی العموم کجاست؟ چرا او رو مورد پیگرد قانونی قرار نمیده؟
  • IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۷
    9 5
    یعنی هیچکس هم باهاشون کاری نداره!!!!
  • مرصاد IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۷
    17 13
    یقه روحانی را بگیرید ! طیب نیا ، که خودسر امضا نکرده !!
  • کارمند ساده IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۷
    14 8
    خوب اگر اینطور است چرا قوه قضاییه ایشان و آخوندی را که 300 صنعت مرتبط با صنعت ساختمان را خوابانید و دیگر وزرا را محاکمه نمی کند.... بدرود
  • بی نام IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۷
    4 20
    FATF یا هر کوفته زهرمار دیگری، یه قرارداد مثل بقیه قراردادهای دنیا که یه زمانی امضا می شوند یه زمانی هم فسخ. وحی مُنزل که نیست براش عزا بگیری. حالا این همه تعهد و پیمان بین المللی که این میمون زرد(ترامپ)، ریزش زد کسی کاری بهش داشت. مشکل امضای زید یا عمرو نیست. مشکل کسانی هستند که اصرار عجیب و مشکوک بر اجرای این موافقنامه و موارد مشابه آن دارند، که هیچ سودی برای منافع ملی ما ندارد. البته مطالب گفته شده در این نظر، نافی پیگیری حقوقی برای محاکمه و مجازات خائنین به مملکت نیست.
  • GB ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
    0 0
    صدماتی که جناب طیب نیا به پیکره اقتصاد ایران زده است؛ یکی دو تا نیست. اف ای تی اف یکی از آنهاست. بی تدبیری سهوی (و یا شاید عمدی) جناب طیب نیا (گاد فادر وزارت اقتصاد و دارایی) و تلاش غیر علمی و کارشناسی وی در پایین نگه داشتن تورم و تک رقمی کردن آن، موجب حرکت کشور از تورم به سوی رکود تورمی و در نتیجه تعطیلی کسب و کارها و کارخانجات شدند. متاسفانه به ناگاه پس از رفتن وزیر استاد دانشگاه، تورم مثل یک فنر پرید و کشور شاهد تورم لجام گسیخته کم نظیری شد. بدیهی است که در چنین آشفته بازار مولود مدیریت جناب طیب نیا و کم ارزش شدن پول ملی و کوچک شدن سفره مردم، قیمت همه چیز، سیر سعودی وحشتناکی به خود بگیرد و مردم نگران (به جهت از دست دادن ارزش پس انداز ناچیز خود) که با دارایی اندک خود، امکان خرید مسکن، سکه، دلار، طلا و ... نداشتند؛ سراسیمه به بازار سرمایه روی آورند و این بازار رونق بگیرد و این شد کارنامه موفقی که استاد طیب نیا و شاگردش دکتر شاپور محمدی به آن افتخار کنند! عجبا از این مدیران و مسولین پررو که مردم را کم حافظه می دانند. وزارت اطلاعات باید هر چه زودتر نسبت به دستگیری ایشان اقدام کند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس