دستاوردهاي سفر رئيس‌جمهور کشورمان به لبنان به اذعان ناظران و تحليلگران داخلي و خارجي، بسيار بيش از آن چيزي بود که براي آن برنامه‌ريزي‌ شده بود.

به گزارش خبرنگار بين الملل مشرق، سفر تاريخي "محمود احمدي نژاد" رئيس‌جمهور کشورمان به لبنان که با استقبال گسترده مردم اين کشور مواجه شد، اهدافي را دنبال مي‌کرد که بنا بر تحليل کارشناسان و صاحب‌نظران منطقه‌اي به تمام آنها دست يافت. "غضنفر رکن‌آبادي" سفير جمهوري اسلامي ايران در لبنان پيش از انجام اين سفر حمايت از همبستگي و اتحاد تمام گروه‌هاي لبنان و همچنين پشتيباني از برنامه مقاومت در لبنان را از مهم‌ترين اهداف اين ديدار اعلام کرده بود.
با توجه به استقبال گسترده مرد لبنان و برنامه‌هاي فشرده‌اي که رئيس‌جمهور کشورمان در مدت حضور دو روزه خود در اين کشور داشت، مي توان اين سخن را مطرح کرد که ايران در اين سفر حتي به اهدافي بسيار بيشتر از آنچه که براي خود طراحي کرده بود، دست يافت.
رکن‌آبادي ديروز در گفت وگو با شبکه المنار لبنان تصريح کرد که نتايج مثبت و موفقيت‌هاي اين ديدار بيش از حد انتظاربود.
روزنامه السفير لبنان در زمينه دستاوردهاي اين سفر نوشت که اين سفر به تمام معني و مصداق خود موفقيت‌آميز و پربار بود. النهار نيز به نقل از برخي منابع نوشت که دو روزي که احمدي نژاد در لبنان به سر برد، فرصت مهمي بود که در سايه‌ آن ديدارهاي دوجانبه‌ و خلوت‌هايي در ميان رهبران سياسي لبنان برگزار شد، اين در حالي است که پيش از اين فضاي چالش و بحران به حدي بود که نزديک بود به قطع مناسبات ميان همين گروه‌ها بينجامد.
"سعد الحريري" نخست‌وزير لبنان نيز در گفت‌وگو با شبکه خبري العالم، درباره سفر رئيس جمهوري اسلامي ايران به لبنان اظهار داشت: نتايج اين سفر بسيار خوب و عالي بود و اين سفر در راستاي منافع دو کشور است. "عقاب صقر" نماينده وابسته به جريان 14 مارس در پارلمان لبنان نيز نتايج اين سفر را را "بالاتر از ممتاز" ارزيابي کرد.

تعميم فرهنگ انقلاب و مقاومت
يکي از مؤثرترين دستاوردهاي سفر احمدي نژاد به لبنان نمود پايگاه گسترده مردمي در لبنان براي ايران و فرهنگ انقلاب اسلامي ايران است که اگر چه قبل از اين هم وجود داشت، اما قدرت و مجالي براي نمود خود در عرصه سياسي جهان پيدا نکرده بود.
کارشناسان استقبال گسترده از احمدي نژاد در لبنان را استقبال از فرهنگ و رويکردهاي اصلي انقلاب اسلامي مي‌دانند که در مبارزه با امپرياليسم و رژيم صهيونيستي خود را نشان داده است.
درست است که موضع‌گيري‌هاي محمود احمدي نژاد در زمينه حمايت از مقاومت اسلامي در لبنان و مبارزه با رژيم صهيونيستي نقش اساسي در اين استقبال گسترده داشت، اما نبايد تاثير انقلاب اسلامي و پذيرش فرهنگ آن در افکار عمومي مردم لبنان را در آن استقبال کم‌نظير بي‌تاثير دانست. از سوي ديگر احمدي نژاد نيز بارها اعلام کرده است که موضع‌گيري‌هاي خود را بر اساس مباني انقلاب اسلامي مي‌داند.
با توجه به اين اصل است که بي‌تابي و نگراني بي حد و حصر آمريکا و رژيم صهيونيستي در مورد اين ديدار تفسير مي‌شود، پيش از اين مقامات و سران کشورهاي ديگري نيز به لبنان و جنوب اين کشور سفر کرده بودند، اما با آغاز زمزمه‌هاي سفر احمدي نژاد به لبنان و حضور وي در جنوب اين کشور به نمايندگي از فرهنگ انقلاب اسلامي و به عنوان يکي از مهم‌ترين حاميان مقاومت لبنان نگراني و هياهوي شديد صهيونيست‌ها و رسانه‌هاي وابسته به محافل غربي و صهيونيستي بلند شد که همين موضوع سبب افزايش اهميت اين سفر گرديد، احمدي نژاد در فرودگاه بيروت و خطاب به نبيه بري براي تشريح اين موضوع از اين ضرب المثل استفاده کرد که: عدو شود سبب خير اگر خدا خواهد.
نگاهي به گذشته و بررسي الگوبرداري مردم لبنان در شکل دهي مقاومت پس از پيروزي انقلاب اسلامي و مبارزات مسلحانه عليه دشمن صهيونيستي و اشغالگران ميزان تاثير پذيري لبنان از انقلاب اسلامي ايران را نشان مي دهد.

اعمال معادلات جديد در منطقه
معادلات جديدي که اين سفر در عرصه سياست خارجي کشورهاي منطقه به وجود آورد، آرامشي نسبي را به منطقه خاورميانه خواهد داد، تحليلگران معتقدند که در اثر پيامدهايي که اين سفر به جاي گذاشته است، اسرائيل تا مدتي موفق نخواهد شد تا تهديدي را عليه لبنان و تماميت ارضي اين کشور يا جمهوري اسلامي ايران مطرح کند.
رژيم صهيونيستي که پيش از اين هر از چند گاهي با انتشار اخباري در رسانه‌ها سعي داشت اينگونه وانمود کند که به دنبال حمله به تاسيسات هسته‌اي ابران است، به گونه‌اي عجز و ناتواني خود را در تعامل با اين سفر نشان داد که تا مدت‌ها نخواهد توانست موضوع تهديدات جديد عليه ايران را مطرح کند. احمدي نژاد د چند کيلومتري مرزهاي سرزمين‌هاي اشغالي ثابت کرد که تمام تهديدات رژيم صهيونيستي براي حمله به ايران و هدف قرار دادن تاسيسات هسته‌اي اين کشور پوشالي است، چرا که اگر قدرت رويارويي نظامي با ايران را داشت، هيچ اقدامي آسانتر از هدف قرار دادن رئيس‌جمهور ايران در چهارکيلومتري خاک خود نبود.
از سوي ديگر لبنان نيز که در روزها و ماههاي پيش از سفر محمود احمدي نژاد به اين کشور مورد تهديدهاي مکرر سران نظامي و سياسي اسرائيل واقع شده بود، با اقتداري که در زمان حضور احمدي‌نژاد در اين کشور از خود نشان داد، ثابت کرد که قادر است تا امنيت خود را برپا کند و مانع از تجاوز دشمنان به خاک خود شود. در همين راستا رئيس‌جمهور کشورمان بارها سعي کرد تا اقتدار امنيتي موجود در لبنان را به رخ جهانيان بکشد، وي در سخنراني خود در ورزشگاه الرايه در ضاحيه بيروت از قرار گرفتن در پشت ديوار شيشه‌اي که مي‌توانست مانع از حملات تروريستي احتمالي شود، خودداري کرد و در سخنراني خود در بنت جبيل نيز هيچ توجهي به پرواز جنگنده‌هاي صهيونيستي از خود نشان نداد. السفير در اينباره نوشت: به نظر مي‌رسيد که محمود احمدي نژاد اطمينان دارد در محيطي امن و گرم به سر مي‌برد و به همين دليل بارها اقدامات امنيتي براي محافظت از خود را کنار زد. سفر وي به جنوب لبنان و حضور و سخنراني در چهار کيلومتري خاک سرزمين‌هاي اشغالي از ديگر نمادهايي بود که احمدي نژاد آن را به رخ تمام جهانيان کشاند و ثابت کرد که حمله کردن به لبنان ديگر به آن اندازه‌اي که صهيونيست‌ها تبليغ مي‌کنند، آسان نيست.

ايران بازيگر کليدي معادلات منطقه است
سفر رئيس‌جمهور کشورمان به لبنان نشان داد که ايران بازيگر کليدي معادلات سياسي در منطقه است که در مقابل نفوذ محور مخالف با ايران در منطقه يعني آمريکا و رژيم صهيونيستي شکل گرفته است.
تصعيف نفوذ نظامي آمريکا و اسرائيل از جمله ديگر اهدافي بود که اين سفر دنبال مي‌کرد و تا حدي نيز موفق به دستيابي به اين مهم شد، روزنامه الاخبار، که روزنامه‌اي نزديک به حزب الله محسوب مي‌شود، در اين باره نوشت: اين سفر قدرت منطقه‌اي ايران را به خوبي نشان داد و ثابت کرد قدرت ايران روز به روز در حال افزايش است.
روزنامه الانوار، يکي از روزنامه‌هاي نزديک به جريان 14 مارس و سعد حريري سفر احمدي نژاد به لبنان را اين گونه تحليل کرد که اين سفر در حقيقت پيامي براي آمريکايي‌ها داشت. مضمون اين پيام اين بود که اگر بخواهيد ما را محاصره کنيد ما هم از لبنان و فراتر از مرزهاي ايران شما را محاصره مي‌کنيم. اگر مي‌خواهيد مشکلاتتان را در منطقه حل کنيد بياييد به سوي دروازه‌هاي ايران تا براي حل مشکلاتتان به شما کمک کنيم.
اين در حالي است که آمريکا در دوره اخير تلاش زيادي دارد تا کشورهاي عربي منطقه را به اعمال فشارها و تحريم‌هاي بيشتر عليه ايران وادارد و در همين راستا کانال‌هاي ديپلماتيک زيادي را راه‌اندازي کرده است.
مايکل مالوف يک مقام ارشد سابق پنتاگون اين سفر را نقطه عطف مهمي در زمينه روابط ايران و لبنان و يکي از عوامل تاثيرگذار در کم‌رنگ‌شدن نقش و نفوذ آمريکا در منطقه دانست.
مالوف در اين باره تصريح کرد: آمريکا ديگر آن نفوذي را که سال‌ها پيش داشت، ندارد. واشنگتن زماني مي‌توانست تاثيرات مثبتي بر لبنان بگذارد ولي اين کار را نکرد و اکنون حاصل آن سياست‌هاي اشتباه را مشاهده مي‌کنيم.
علاوه بر دستاوردهايي که سفر به لبنان براي ايران به همراه داشت، توافق ايران و مصر در راه‌اندازي مجدد خطوط هوايي ميان دو کشور و از سرگيري مناسبات تجاري که به شدت از سوي آمريکا مورد انتقاد قرار گرفت، از جمله پيامدهاي ديگر کاهش نفوذ آمريکا و لابي صهيونيستي در منطقه به شمار مي‌رفت.

تقويت محور ايران، سوريه و مقاومت در منطقه
اين ديدار باعث شد تا مناسبات ميان ايران و حزب‌الله لبنان و سوريه را به حدي تحکيم بخشد که اين محور بتواند تاثير زيادي بر آزادسازي منطقه از نفوذ آمريکا ايفا کند، اين در حالي است که‌ آمريکا سعي دارد تا با تحميل پروژه‌هاي خود بر منطقه کشورهاي عربي و اسلامي را به ائتلاف با محور آمريکا- رژيم صهيونيستي وادارد تا به اين ترتيب بتواند سياست‌هاي خود را نيز در منطقه پياده کند. بويژه اينکه اين ديدار بعد از سفر "بشار اسد" رئيس‌جمهور سوريه به ايران صورت گرفت و پيش از آن نيز محمود احمدي نژاد در مسير حرکت به سمت نيويورک براي شرکت در مجمع عمومي سازمان ملل متحد توقف کوتاهي در دمشق داشت و با همتاي سوري خود ديدار کرد.
روزنامه سوري الوطن در اين رابطه به ‌نقل از يک منبع لبناني نوشت: سفر احمدي‌‌نژاد به لبنان ارتباط کاملي با نتايج نشستي دارد که ايران در آن ميزبان بشار اسد رئيس‌جمهوري سوريه بود و حدود دو هفته از آن ‌مي‌گذرد،‌ نشستي که مي‌بايست بازتاب خود را در لبنان نشان مي‌داد.
وي با اشاره به سفر احمدي‌‌نژاد به بيروت گفت اين سفر تکميل کننده نشست سران ايران و سوريه است که براي او در‌ آنجا بستر سياسي مناسبي وجود دارد.
خبرگزاري المرکزيه نيز نوشت: صحبت‌هاي احمدي‌نژاد نشان دهنده نقش ايران، سوريه و لبنان براي حمايت از مقاومتي است که ضربه محکمي در برابر طرح صهيونيستي شکل‌گيري پروژه خاورميانه جديد است. اين سخنان بر نگاه جديدي تاکيد دارد که در آن با تمام اهداف صهيونيستي آمريکايي در مقابل ملت عرب مقابله مي‌شود. همچنين در اين نگاه تاکيد بر باقي‌ماندن سوريه براي همراهي با سياست ايران و اينکه لبنان پيشروي جنگ دربرابر تمام اهدافي باشد که مغاير با اتحاد عربي اسلامي است مي‌شود.
"مايکل مالوف "مقام سابق پنتاگون در اينباره ميگويد: از ديدگاه ژئو-‌استراتژيک، اين سفر به چشم آمريکايي‌ها به منزله شکست سياست‌هاي کاخ سفيد در نظر گرفته مي‌شود، چرا که عدم توانايي دولت آمريکا براي مذاکره با ايران و ديگر کشورهاي منطقه از جمله سوريه را به منظور ايجاد همکاري براي کمک به لبنان، نشان مي‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس