به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از باشگاه خبرنگاران، بعضی از این رکودها به بحران های کوچک و گاهی نیز به یک فروپاشی کامل اقتصادی منجر می شود. در این مطلب قصد داریم تا شما را 5 فروپاشی بزرگ اقتصادی بزرگ در طول تاریخ آشنا کنیم.
بحران اقتصادی در امپراتوری عثمانی
1923_1853
زمانی در اواخر قرن 19 میلادی تزار نیکلای اول امپراتور روسیه ، حکومت عثمانی را " مرد بیمار اروپا " کرد. در اواخر قرن نوزدهم عثمانی در وضعیت بدی به سر می برد . خطوط راه آهن تقریبا وجود نداشت ، سیستم صنعتی بر پایه تولیدات دستی بوده و بنیان اقتصادی امپراتوری نیز بر پایه مالیات گیری از افراد فقیر بود. در سال 1853 میلادی این حکومت کم کم به سمت پیشرفت و ترقی پیش رفت و سعی کرد تا اصلاحاتی را در سیستم سیاسی و اقتصادی به وجود آورد.
اما پس از جنگ کریمه بود که بانک عثمانی با کمک فرانسه و انگلستان کار خود را آغاز کرد. البته روز به روز بدهی ها و بهره های وام های بانکی دولت عثمانی افزایش پیدا کرد. در سال 1883 نیز کشور مصر فعلی که آن زمان بخشی از امپراتوری عثمانی بود توسط انگلیسی ها اشغال شد. نهایتا با آغاز جنگ اول جهانی و ورود عثمانی نا آماده به میدان جنگ این امپراتوری قدیمی به پایان راه رسید.
بعد از یک سری شکستهای سنگین و با غلبه نهایی کشورهای متفق امپراتوری عثمانی بین دول فاتح تقسیم شد و جمهوری ترکیه در سال 1923 تشکیل شد. خسارت دولت عثمانی در این دوره زمانی بالغ با رقمی به ارزش 14 میلیارد دلار امروزی بود.
جنگهای 7 ساله
1763_1756
زمانی که فرانسوی ها شروع به ساخت استحکاماتی در کنار مناطق تحت کنترل انگلیسی ها در آمریکای امروز کردند تا دسترسی آنها را به دریا قطع کنند مشخص بود که حادثه ای بزرگ در راه است. این حادثه بزرگ به نوعی یک جنگ جهانی مستعمراتی برای کنترل مستعمرات در منطقه آمریکای شمالی و هندوستان بود که پای انگلستان ، فرانسه ، اتریش و پروس را به این جنگ باز کرد.
در این میان در کابینه جنگی فرانسه دودستگی پیش آمد که بر اساس آن عده ای طرفدار درگیری در اروپا و گروه دیگر طرفدار نبرد در مستعمرات بودند. در این میان تصمیم بر جنگ بر اروپا و حمله به خاک انگلستان از طریق اسکاتلند گرفته شد که به شکست قوای دریایی فرانسه منجر شد. این جنگ با ارزش پول امروزی چیزی در حدود 18 میلیارد دلار برای طرفین هزینه برداشت.
انقلاب روسیه
1917
به دنبال شکستهای پی در پی ارتش روسیه در جنگ اول جهانی کنترل اوضاع در این کشور از دست هیئت حاکمه خارج شد. بسیاری از کارخانه ها تعطیل شده و بسیاری در سرتاسر کشور بیکار شدند .
سربازان خطوط جبهه را ترک کرده و به شهرها بازگشتند. به دلیل مختل شدن سیستم حمل و نقل سراسری در روسیه قحطی در کشور شایع شد و بسیاری به دلیل بیماری و گرسنگی جان باختند.
در جولای 1917 میلادی مشکلات به اوج رسید و به شورش در سنت پترزبورگ منجر شد که نهایتا به تصرف کاخ زمستانی و پایان حکومت تزارها منجر شد. این انقلاب نهایتا در سال 1922 میلادی به تشکیل اتحاد جماهیر شوروی منجر شد. این انقلاب هزینه ای در حدود 270 میلیارد دلار به ارزش پول فعلی بر جای گذاشت.
جمهوری وایمار
1933_1919
پس از شکست امپراطوری آلمان در طول جنگ اول جهانی ، حکومتی به نام جمهوری وایمار بر سر کار آمد. در سال 1921 میلادی و با توجه معاهده ورسای دول متفق از آلمان خواستند که چیزی در حدود 296 میلیارد مارک به صورت طلا و 23 میلیارد پوند به صورت پول نقد به دول فاتح بپردازند. در این شرایط دولت آلمان سعی کرد تا با چاپ پول وجه مورد نظر را تهیه کند که این اقدام به گرانی و تورمی افسار گسیخته منجر شد.
در این شرایط برای مثال قیمت یک قرص نان در آلمان به 200 میلیون مارک رسید و ممکن بود تا زمانی که شما به نانوایی برسید قیمت تغییر کند. به نوعی می توان گفت که در این زمان پول ملی آلمان رسما بی ارزش شده و تبدیل کاغذ پاره شده بود. در این زمان بود که جامعه آلمان به سمت تلاطم و آشوبهای اجتماعی کشیده شد.
در این میان آدولف هیتلر به عنوان رهبر جزب ناسیونال سوسیالیست کارگران آلمان با استفاده از شرایط موجود به حکومت رسید و جهان را به سمت یکی از تاریک ترین سالهای خود یعنی جنگ دوم جهانی کشند. ضرر ناشی از بحران اقتصادی در دوران بحران جمهوری وایمار چیزی در حدود 240 میلیارد دلار به ارزش پول امروزی برآورد شده است.
حکومت انگلستان
1997-1945
در پایان جنگ دوم جهانی و تمام کشورهای اروپایی ، چه پیروز و چه مغلوب شدیدا آسیب دیده بودند و از نظر اقتصادی در بدترین شرایط ممکن به سر می بردند. در این شرایط دولت انگلستان که لطمات فراوانی را در طول این جنگ متحمل شده بود در وضعیت بسیار ناگواری قرار داشت. این کشور میلیاردها دلار بر اساس قانون وام و اجاره از دولت آمریکا به صورت پول نقد و اجناس دریافت کرده بود و کم کم زمان باز پرداخت این وام ها نیز فرا می رسید.
در این زمان دولت انگلستان یک برنامه ریاضتی سنگین را به مرحله اجرا گذاشت که حجم گسترده ای از نیروی دریایی این کشور را از دور خارج کرد. بسیاری از کشورهای مستعمره انگلستان با مشاهده ضعف این کشور دست به قیام زده و توانستند به استقلال برسند. مسائلی همچون گرانی و کمبود مسکن و بی خانمانی در جامع انگلستان شایع شد.
بسیاری از دولتها با گرایشات مختلف سعی کردند تا با ملی کردن یا خصوصی کردن اقتصاد و صنایع مختلف از مشکلات انگلستان بکاهند اما این مشکلات همچنان تا اواسط دهه 90 باقی ماند. جالب است بدانید که بازپرداخت وام های آمریکا توسط کشور انگلستان نهایتا در سال 2006 میلادی به پایان رسید. این وام و جنگ به ارزش امروزی دلار هزینه ای در حدود 872 میلیارد دلار را به انگلستان تحمیل کرد.
در طول تاریخ چندین فروپاشی اقتصادی برای کشورها و امپراتوری های گوناگون روی داده است. این فروپاشی ها و رکودهای اقتصادی به دلایلی همچون وقوع جنگ ، انقلاب یا تغییرات ناگهانی در قیمتهای مواد و وسایل مختلف روی داده است.