رئیسی

طرز فکر مرحوم هاشمی در مواجهه با مفاسد اقتصادی، سنگ بنای نوعی از مدیریت پرخرج و پرهزینه و غیرپاسخگو در کشور شد که از دل آن «اشرافیت دولتی» همیشه طلبکار از سفره انقلاب بیرون آمد.

سرویس سیاست مشرق- از اسفندماه سال گذشته که با آمدن حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی در راس قوه قضاییه، دفتر جدیدی از برخورد با مفاسد اقتصادی بزرگ در کشور آغاز شد، مشرق در چند گزارش به یک واقعیت مکرّر و پررنگ، که در جریان رسیدگی به تقریبا تمام پرونده‌های فساد در چند ماه اخیر خودنمایی کرده است، پرداخت که همانا نقش ضعف شدید نظارت در دستگاه‌های اجرایی و مدیریتی و به طور خاص عملکرد پرانتقاد ساختارهایی چون «حراست» مجموعه‌ها است.

گزارش‌های مشرق در این زمینه را این‌جا بخوانید:

صدور حکم متهمان پرونده دکل نفتی و یادآوری یک حقیقت تلخ/ قمارباز و دلالی که تا بالاترین سطح وزارتخانه زنگنه رخنه کرد +تصاویر

دادگاه اخلال‌گران ارزی بانک مرکزی و تایید چندباره یک حقیقت تلخ/ چرا سیستم نظارتی دستگاه‌های اجرایی ناتوان است؟

جای خالی «حراست» های دهه ۶۰/ کلید مفاسد اقتصادی در دستگاه‌های دولتی کجاست؟

وقتی در تقریبا هر پرونده فساد بزرگی که رسیدگی به آن در محاکم قضایی کلید می‌خورد، یک پای ماجرا فساد مسوول مستقیم نظارتی مربوطه یا دست‌کم اهمال و قصور عیان مجموعه نظارتی مرتبط است، وقتی در پرونده فساد در پتروشیمی، فساد در خودروسازی، فساد در حوزه بانکی و...مسوول «حراست» مربوطه نیز خود یکی از متهمان دخیل در سوء‌استفاده است، آن‌گاه برخی از ناظران و کارشناسان به این نتیجه می رسند که بحث فساد سازمان‌یافته در برخی شرکت‌های دولتی، شبه‌دولتی یا مرتبط با دولت، فراتر از بحث فساد یا سوء مدیریت یا بی‌کفایتی افراد مسوول در حوزه‌های نظارتی می رود و اصولا «اراده» ی کلان مدیریتی در مجموعه‌های دولتی مبتنی بر «غمض عین» یا «چشم‌پوشی» از روندهای فسادزا است.

به عبارت دیگر، برخی محاسبات اشتباه یا نگرش‌های نادرست در حوزه‌های اقتصادی در بخش‌های کلان مدیریتی، موجب شده که مثلا مسایلی از قبیل «نظارت»، «فساستیزی» و «جلوگیری از سوء استفاده» یا «احتراز از اتلاف منابع»، به عنوان اموری «اجتناب‌ناپذیر» یا حتی «لازم» برای مدیریت اقتصادی پذیرفته شود. در این صورت، «مبارزه با فساد» یا حذف روندهای فسادزا اصولا از حیّز انتفاع ساقط می شود و محلی از اعراب ندارد و حتی اگر بخش‌هایی از حاکمیت به حوزه برخورد با این مفاسد سازمانی و سیستمی ورود کنند، از سوی صاحبان این نوع تفکر به «مانع‌تراشی»، «سیاسی کاری» یا «چوب لای چرخ» گذاشتن متهم می شوند.

در همین حال و هوای گمانه‌زنی، در چند هفته‌ی اخیر مصادیقی رونمایی شد که تا حد زیادی این فرض برخی ناظران و کارشناسان را تایید کرد. برای نمونه، در ۲۳ شهریور گذشته، از جلسه‌ی سران قوا که به میزبانی نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، خبر رسید که رئیس جمهور نسبت به روند دادگاه‌های مفاسد اقتصادی به حجت‌الاسلام رئیسی انتقاد کرد که با واکنش رئیس قوه قضائیه و اژه ای معاون اول مواجه شد.

بر اساس این اخبار، رئیس جمهور در این جلسه معتقد بود که با مفاسد اقتصادی برخورد جناحی شده است. در این جلسه، رییسی ضمن توضیحاتی در ردّ این ادعا، از دولتمردان و آقای روحانی خواست که هر پرونده‌ای که دولت مدعی است با آن برخورد جناحی شده، اعلام نماید تا مورد رسیدگی قرار گرفته و در انتها نتیجه نیز به اطلاع مردم برسد. [۱]

به بیان دیگر، ریاست محترم جمهور به جای آن‌ که از رییس قوه قضاییه از بابت این مسوولیت پذیری و تعهد سپاسگزار باشد که جور ضعف‌های شدید نظارتی در مجموعه‌های دولتی و وابسته به دولت را به دوش گرفته است و با برخورد جدی و نظام‌مند با مفاسد، در حال سبک‌کردن بار دولت و سالم‌سازی و تقویت دستگاه اجرایی (و البته دیگر بخش‌های حاکمیتی) است، از در طلبکاری نیز درآمد و به دستگاه قضاء اتهام عملکرد «جناحی» وارد کرد. این در حالی است که قوه قضاییه در یکی از اولین اقدامات اساسی و بزرگ خود، وارد حوزه سالم‌سازی خود سیستم قضایی شد و پرونده‌ی رسیدگی به اتهامات «اکبر طبری» و مرتبطین او را به جریان انداخت. قطعا، رییسی تا همین‌جای کار هم آن اندازه اصطلاحا برادری خود را ثابت کرده است که خدشه‌ی «سیاسی‌کاری» و عملکرد جناحی به او وارد نباشد.

اما سخنان روحانی در جلسه هیات دولت(۱ آبان ۹۸)، بار دیگر به وضوح طرز تفکر و ذهنیت خاص روحانی درباره بحث مفاسد اقتصادی را عیان کرد. گرچه سخنان مفصل رییس‌جمهور در جلسه مزبور آن اندازه نکات قابل تامل و بررسی(در حوزه‌های مختلف) داشت که می تواند موضوع تفاسیر و تحلیل‌های مختلفی باشد، اما در این موضوع خاص، روحانی به بهانه تاکید بر لزوم تصویب کامل لوایح دولت ذیل پرونده fatf، چنین گفت:

" سه لایحه شفافیت، مبارزه با فساد و تعارض منافع در این راستا، تدوین و به تصویب رسیده است و معتقدیم تا زمانی که در کشور شفافیت نباشد، بقیه امور در مسیر مبارزه با فساد جنبه نمایشی دارد و به درد ملت نمیخورد. البته اگر این گونه اقدامات برای انتخابات است، حرفی در آن نیست اما اگر واقعاً به دنبال از بین بردن فساد هستید، باید شفافیت، رقابت سالم و صادرات غیرنفتی توسعه پیدا کند. "

روحانی با بیان اینکه مدام از دانشگاه و حمایت از آن سخن گفته می‌شود، اظهار داشت:

"باید توجه داشت که برای علم و نوآوری دانشگاه‌ها باید تقاضا وجود داشته باشد و تقاضا از سوی شرکت‌های بزرگ بویژه شرکت‌های خصوصی امکان‌پذیر است، چنانچه صاحب هر شرکت بزرگی به دلایل مختلف روانه دادگاه شود، قطعاً تقاضایی شکل نخواهد گرفت، البته باید با فساد مبارزه کرد، اما نباید شرکتها تعطیل شود."

و بار دیگر با کاربرد واژه «انتخاباتی» تلویحا اقدامات قوه قضاییه را تخطئه کرد:

" اینگونه اقدامات به هر دلیلی از جمله اینکه بخواهید در انتخابات شعاری را مطرح کنید به ضررتان تمام خواهد شد و در فردا روزی خواهم گفت که چه کسی کشور را تعطیل کرده است؛ لذا باید از شرکت‌های خصوصی حمایت کنیم. "[۲]

اما درباره مدعیات رییس‌جمهور درباره ی بحث «شفافیت» باید یادآور شد که رییس دولتی مدعی این مفهوم شده که از فرط پنهان‌کاری در حوزه عملکردهای داخلی و قراردادها و موافقتنامه‌های خارجی، به «دولت محرمانه‌ها» شهرت یافته است. [۳] رییس دولتی دم از شفافیت می زند که بیش‌ترین و گزنده‌ترین و بعضا توهین‌آمیزترین الفاظ را در مواجهه با منتقدان خود به کار گرفته است. روحانی در همان جلسه بار دیگر مدعی شد که «تندروها» (اصطلاح روحانی برای منتقدان) هیچ چیز از امور سیاست خارجی «نمی فهمند». رییس دولتی مدعی «شفافیت» شده که کارنامه بسیار ضعیفی در «پاسخگویی» به جا گذاشته، تا آن حد که در بحبوحه‌ی تلاطمات اقتصادی سال ۹۷، نه تنها رییس‌جمهور کم‌ترین گفتگوی رو در رو با مردم را انجام داد که حتی برای چند ماه حتی دولت «سخنگو» هم نداشت. [۴]

اما منطق روحانی در تخطئه‌ی به دادگاه رفتن مدیران شرکت‌ها با این بهانه که «وضعیت کشور قفل می شود»، به شدت یادآور ادبیات و طرز فکر مرشد سیاسی رییس جمهور، یعنی مرحوم هاشمی رفسنجانی است. برای نمونه هاشمی یک بار در مواجهه با آمار حیف و میل و بریز و بپاش در دولت گفته بود:

" این‌قدر بحث از اختلاس و دزدی نکنید و روحیه مردم را خراب نکنید. وقتی‌که ما یک سدی را می‌سازیم و مثلاً ده میلیارد خرج می‌کنیم، ممکن است از قِبَل آن، پانصد میلیون هم اختلاس شود، اما این سد برای کشور می‌ماند و هیچ‌کس نمی‌تواند از این سد اختلاس یا دزدی کند. "[۵]

این که پیش فرض ذهنی یک مدیر ارشد اجرایی این باشد که درصدهایی از حیف و میل و فساد، به عنوان حواشی امور اجرایی و مدیریتی پذیرفته شده و حتی «لازم» است، نتیجه همان می شود که اکنون شاهد آن هستیم. این طرز فکر مرحوم هاشمی در مواجهه با مفاسد اقتصادی، سنگ بنای نوعی از مدیریت پرخرج و پرهزینه، ولنگار و غیرپاسخگو در کشور شد که از دل آن «اشرافیت دولتی» به وجود آمد. اشرافیتی که از بابت این که به مسوولیت قانونی و شرعی و اخلاقی خود عمل می کند، نوعی حس طلبکاری از ملت دارد و اصولا «سفره انقلاب» را از آن خود و همگنان و همفکران خود می داند.

شاید تازه حکمت سخنان عجیب و قابل‌تامل وزیر اطلاعات در تیرماه ۹۷ روشن می گردد. سیدمحمود علوی در ۱۶ تیر ۹۷ در جلسه شورای اداری استان لرستان، اظهاراتی کرد که به شدت جنجالی شد. علوی در این جلسه گفت که "نباید تحت عنوان برخورد با مفاسد اقتصادی، آرامش فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران را به مخاطره انداخت. "

او با تأکید بر تأمین امنیت اقتصادی و تشویق به سرمایه‌گذاری، افزود:

"با متخلفان اقتصادی نباید برخوردهای قهرآمیز کرد بلکه باید با توجیه و راهنمایی از انحراف فعالان اقتصادی جلوگیری کرد و آنان را به سمت تأمین مایحتاج کشور سوق داد. "

وزیر اطلاعات دستگیری و زندانی کردن را برای برخورد با بدهکاران بانکی و فعالان اقتصادی متخلف اشتباه دانست و گفت که "کاهش تسهیلات یکی از روش‌های تأثیرگذار در اینگونه مسائل است. "[۶]

سخنانی که حتی منجر به واکنش رهبر معظم انقلاب شد و ایشان در پیامی به آقای وزیر، این سنخ سخنان را  به ضرر وزارت اطلاعات و اقتصاد ملی خواندند و به جناب وزیر تذکر دادند. [۷]

با سخنان اخیر روحانی، معلوم شد که این اظهارات ملهم از تفکری است که از راس قوه مجریه برمی آید و طبعا سایر مدیران ارشد دولت هم متاثر از همین ذهنیت در بحث مبارزه با «مفاسد اقتصادی» هستند.

اما نکته‌ی جالب و قابل‌تامل دیگری که در پیوند با این سخنان روحانی وجود دارد این است که یازده روز پیش از این جلسه‌ی هیات دولت، یکی از چهره‌های رادیکال جریان اصلاحات و از محکومین امنیتی فتنه ۸۸، فیض‌الله عرب‌سرخی، در مصاحبه‌ای با روزنامه اعتماد، عینا همین سنخ اظهارات را در تعریض به برخورد دستگاه قضا با مفسدین به کار برد و اتفاقا همین کلیدواژه «شفافیت» را بهانه این تعریض قرار داد:

" لازم است در اینجا تاکید کنم که مقصود از مبارزه با فساد و نابرابری های اقتصادی، اقداماتی صرفا نظیر دستگیری و محاکمه فاسدان و توزیع پول میان اقشار محروم نیست؛ بلکه مبارزه نهادین با فساد و ساختارهای رانتی و سازوکارهای سیاسی و اقتصادی غیرشفاف و فسادپرور است و نه مبارزه با فاسد. به گمان من، تفاوت اصلاح طلبان با جریان های دارای گرایش های اقتدارگرایی که این روزها شعار فسادستیزی و عدالتخواهی آنان خیلی بلند است در همین نکته نهفته است؛ بنابراین به نظر من در این شرایط تاکید بر مبارزه با فساد در همه سطوح و جوانب آن و مخالفت با راهبردها و سیاست ها و برنامه ها در عرصه های داخلی و خارجی که به فقر و نابرابری در جامعه دامن می زند باید عناصر محوری گفتمان اصلاح طلبان را تشکیل دهد. چنین گفتمانی ناگزیر باید از شفافیت و صراحت لازم برای روشن کردن علل و ریشه های واقعی فساد و رانت خواری و فقر و محرومیت در جامعه برخوردار باشد. این همان چیزی است که جریان های اقتدارگرا هرگز توان انجام آن را ندارند و عملا نمی توانند از حد حمایت از مبارزه گزینشی با فاسدان فراتر بروند. "[۸]

به نظر می رسد که اتاق فکر مشترک اعتدال-اصلاحات، در فاز جدید طراحی‌های خود برای مواجهه با ابر-پروژه‌ی دستگاه قضاء در برخورد با شبکه‌های فساد، قرار است روی کلیدواژه‌هایی چون «پوپولیستی» و «انتخاباتی» بودن مانور دهند و به زعم خود، با عَلَم کردن مفاهیمی چون «شفافیت» (که از چشم‌انداز این اتاق فکر، همپیوند با لوایح باقی‌مانده‌ی fatf  است) قصد دوگانه‌سازی و قطببندی علیه این اقدامات را دارند. این عملیات تبلیغاتی در حالی است تا جایی که پای دغدغه‌ی واقعی «شفافیت» در میان باشد، نه دولت و نه مجلس عمدتا همسو با دولت، هیچ تلاش واقعی برای تحقق راهکار منطقی و عقلایی رهبر انقلاب در این زمینه صورت نداده‌اند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیداری با نمایندگان مجلس(۳ خرداد ۹۷)، در پیوند با موضوع معاهداتی چون معاهدات مرتبط با fatf فرمودند:

" این معاهدات ابتدا در اتاق‌های فکر قدرت‌های بزرگ و برای تأمین منافع و مصالح آن‌ها پخت و پز می‌شود و سپس با پیوستن دولت‌های همسو یا دنباله رو یا مرعوب، شکلِ به ظاهر بین‌المللی می‌گیرد به‌گونه‌ای که اگر کشور مستقلی مانند ایران، آن‌ها را قبول نکند او را مورد هجوم شدید قرار می‌دهند که مثلاً ۱۵۰ کشور پذیرفته اند شما چطور آن را رد می‌کنید؟ "

رهبر انقلاب در تبیین راه صحیح برخورد با این گونه کنوانسیون‌ها افزودند:

"همانگونه که درباره «برخی کنوانسیون‌های بین‌المللیِ اخیراً مطرح شده در مجلس» گفتیم، مجلس شورای اسلامی که رشید و بالغ و عاقل است، باید مستقلاً در موضوعاتی مثل مبارزه با تروریسم یا مبارزه با پولشویی قانونگذاری کند. "

همین کاهلی معنادار در تحقق منویات رهبر انقلاب در موضوع شفافیت، و البته اصرار عجیب و بی‌وقفه بر تصویب معاهدات مساله‌ساز و پرهزینه برای کشور(که شفافیت را برای بیگانه و محرمانگی را برای مردم می خواهد) نشان می دهد که مطرح کردن این امور تنها با اهداف سیاسی صورت می گیرد.



[1] http://nasimonline.ir/Content/Detail/2333584

[2] https://www.irna.ir/news/83528203/

[3] https://www.tasnimnews.com/fa/news/1397/02/16/1718158

[4] https://snn.ir/fa/news/742553

[5] https://www.farsnews.com/news/13950402001567

[6] https://ana.ir/fa/news-amp/17/293074

[7] https://www.farsnews.com/news/13970422000373

[8] https://www.magiran.com/article/3965259

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 80
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 81
  • اسی خطر IR ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    داره میسوزه ...
    • IR ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      دهانت را ببند ملعون . باید به پابوس دکتر روحانی بروی .
    • ایرانی IR ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      فقط سوختن خالی نی اینها از ترس خودشون کثیف کردن چون تو انتخابات دوره بعد به احتمال زیاد شکست میخورن این افتعال طلب های بی عرضه رانت خوار ومفاسد اقثصادی چون میدونن با شکست احتمالا بیشترشون یا باید ... یا برن ...
    • IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      کسیکه ادعا کردی پابوس روحانی هستی به پابوسی ادامه بده ‌
    • IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      تو بری ببوسی بسه پست فطرت
    • IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      81 11
      ۱۲:۲۲ طرف ۲۴ ساعت پنکه پشتش روشنه، معلوم نیست سوختگی تا کجا بوده.!!
    • IR ۱۸:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      39 24
      مقصر اصلی کسانی هستند که نگذاشتند احمدی نژاد در انتخابات شرکت کند اگر احمدی نژاد بود روحانی یک میلیون رای هم نمیاورد
    • IR ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      85 0
      زیرا اقدامات 6 ماهه دکتر رئیسی در قوه قضاییه به کل اقدامات 6 ساله دولت روحانی می چربد.
    • IR ۱۹:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      46 0
      ملعون تو هستی و اختلاس گران پست فطرت اطراف اربابی که باید پایش را ببوسی!
    • IR ۲۰:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      65 0
      طرز فکر ملعون هاشمی در مواجهه با مفاسد اقتصادی، سنگ بنای نوعی از مدیریت پرخرج و پرهزینه و غیرپاسخگو در کشور شد که از دل آن «اشرافیت دولتی» همیشه طلبکار از سفره انقلاب بیرون آمد.
    • مانی IR ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
      6 2
      دیگه پنکه هم کارساز نیست !!!
    • ایرانی IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
      8 1
      ابراهیم بت شکن.واقعا که صفت برازنده ای هست.همه پشتتیم رئیسی فقط رسوا کن تا تسکینی باشه بر روی هزاران زخمی که این قوم دزد و غارتگر به تن مردم کشور زدند.درود بر رئیسی
  • ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    با وجود برادرش و برادر جهانگیری و مدیران نجومی بگیر و...و دختران و پسران برخی وزرا که با مظلومیت!!! به قاچاق مشغلوند اگر خوشحال می شد ترسناک بود و عجیب
    • IR ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      60 0
      آی گل گفتی
  • IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    89 13
    انقلاب حتما باید فرهنگ سلامت اقتصادی را در کشور نهادینه کند و سامانه های سلامت اقتصادی در کشور ایجاد شود.
    • IR ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      73 12
      با یه دولت لیبرال اشرافی گدای غرب از سلامت اقتصادی میشه حرف زد.؟؟؟؟ فقط یه جا رو بهم نشون بدین که کارشون رو بدون پول پیش برده باشن..
  • IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    7 3
    ضدفساد نیست ؟
  • IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    راهکار فقط محاکمه خود آقای حسن روحانی است و بس .
    • IR ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      80 10
      احسنت...*1000، حتما مسائل زیادی روشن میشه....از جنگ هشت ساله گرفته تا معاهده سعد آباد برجام و fatf و 400 میلیون درهم وام بدون بهره از بانک ملت شعبه دبی و.........
    • IR ۲۲:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
      1 0
      دیگ به دیگ می گه روت سیاه !!!!!!!
  • ناشناس IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    78 18
    تا دنیا بوده گول خوردن بوده وهست وخواهد بود.پس این مردم کی میخوان متوجه ...ها باشن
  • IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    79 70
    چون حاج آقا رئیسی قاضی القضات عادلی هستند‌.!
    • IR ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      29 7
      روحانی خوب میدونه اقدامات کاملا پوپولیستی و تبلیغاتی چیه
    • IR ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      8 1
      کسیکه از اقدامات پوپولیستی گفتی حتما منطورت خود روحانی .!!!
    • IR ۲۱:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      12 1
      کسیکه از اقدامات پوپولیستی گفتی .!همه میدانند حاج آقا رئیسی یکی از مخلصترین مسئولین نظام هستند.وخوب میفهمند چه کسی پوپولیست ودنبال کار تبلیغاتی.
    • IR ۲۱:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      6 1
      کسیکه از اقدامات پوپولیستی گفتی حواست باشه چی میگی ومنظورت چه کسی هست .چون خدایی که شاهد حاکم هم هست.
    • IR ۲۲:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
      4 11
      خدا خیر بده به سید وخادم الرضا
  • IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    58 91
    تا زمانی که مشکلات ساختاری داخل کشور حل نشود، و اصلاحات ساختاری در اقتصاد،نظام پولی و بانکی رانتی کشور صورت نگیرد، دست آقایون و آقازاده های دزد ،رشوه خوار و رانتخوارشان از اقتصاد کشور کوتاه نشود، و هر مسئول فاسدی که در طول این ۴۰ سال در هر رده ای که از موقعیتشان سواستفاده کرده و فساد نموده اند و به قول معروف جیب انقلاب ، نظام و آرمان ها و ارزشهای والای شهدای مردم مظلوم رو زده و حالا کلاس سکولار و لیبرال شدنشان را به رخ مردم می کشند و بخاطر منافعشان ، پاسپورت خارجی و اقامت خارج از کشور خود و فرزندانشان دم از اعتدال گرایی و اصلاح طلبی می زنن و اصولگرای اعتدالی یا اصولگرای اصلاح طلب شده اند!!!.خود را پشت سر مشکلات معیشتی مردم، ناشی از سوء مدیریت خودشان پنهان نموده ،،فرزندانشان رو به خارج از کشور فرستاده و برای خودشان در غرب خانه و کار و کاسبی راه انداخته اند، و علارغم بی میلی ظاهری مترصد فرصتی-معجزه تکرار- بواسطه مذاکره با غرب یا تهدید به تحریم نظام و باج خواهی با آشوب و ...جهت حفظ منافع شخصی خود و خانواده در داخل و خارج از کشورند، محاکمه نشوند،مذاکره با ترامپ یا غیر ترامپ برای این مردم مظلوم و شهیدپرور بی فایده که هیچ ،پر ضرر هم هست.
  • IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    67 4
    چونکه امثال فریدون ها تو دولتش زیاده
  • رضا IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    13 27
    سلام مشرق جان خدا رحمت کند آیت الله شاهرودی را ایشان گفتند ساختار شرکتها باید طوری باشد که کنترلهای درونی شرکت اجازه فساد ندهد نمیشود که قوانیین فساد زا باشد و فقط از قوه قضائیه انتظار داشت***متاسفانه در دنیا مدیر عامل توسط هیئت مدیره انتخاب میشود و توسط بازرسان کنترل میگردد ولی در ایران هیئت مدیره توسط مدیر عامل انتخاب میشود که اغلب دوست و فامیل مدیر عامل است و بازرسان به کلکهای مختلف یا مشابه هیئت مدیره انتخاب میشوند یا تطمیع میگردند
    • علی IR ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      14 1
      همچنین مسئولین حراستها که نقش نظارتی دارندتوسط مدیرکل یا رئیس دستگاه اجرایی منصوب می شود!؟ خوب این حراست تازه اگر خودش زدوبند نکند چه نظارتی می تواند بر ارباب خودش بکند.
  • IR ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    10 64
    اقای روحانی مرد شریف با وجدانی است فکر نکنید خدای نکرده به خاطر اخوی خود فریدون است نه من قسم می خورم ولی احتمال می دهم که اصلا مبنای ایشان در مبارزه با فساد فرق می کند ایشان اصلا برداشتند چند ملیاد تومان از بیت المال را دزدی تلقی نمی کند نه این که دزدی نداند ولی دزدی تلقی نمی کند مثلا وام می داند یا یه چیز دیگری که مردم را دزد نکند به هر حال ما طرفدار اقای روحانی هستیم و هیچ مشکلی هم با ایشان نداریم برادرش هم پولی که برداشته حقش هست کشور الان دست اینهاست مال اینهاست به ما چه ربطی دارد ادم فضول برو جهنم
    • IR ۲۱:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      10 1
      مگه بی وطنی مثل تو از شرافت روحانی دفاع کنه.
    • IR ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
      8 0
      خخخخخ جوک قشنگی بود
    • IR ۰۰:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
      9 0
      توهم ازشریکاشی .گفتن این حرفا ازمفسدین غیر منتظره نیست
    • IR ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
      4 0
      داره مسخره میکنه.منفی چرا زدین.
  • AU ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    26 18
    چون اولا مسئولان می ترسند از اینکه فرزندانش همچون ...لو بروند
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    38 13
    رئیسی داره تمام رشته هایی را که 30 سال با هاشمی و خاتمی روحانی و دوران6 ساله خودش بافته بود پنبه میکنه!!!!! نمیدونید چه کردن غ... و ا... و مدیرت فک و فامیلی در خودروسازیها و قطعه سازیها
  • SG ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    15 16
    ... "نوعی از مدیریت پرخرج و پرهزینه و غیرپاسخگو در کشور" ... . این هم نوعی از مدیریت یعنی انواع دیگه هم داشتیم . مردم که انقلاب کردن ، مردم رای دادان ، شهید شدن و.... خیلی کار ها رو کردن و وارد گام دوم شدیم . و این سیستم همچنان راه غلط را ادامه می دهد . بعد نگید که فساد ....... نیست . نوع اقتصادیش نیست ولی نوع مدیریتی هست .
  • سید رضا IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    35 6
    کشور را نه ! دزدی ها را تعطیل کرده !!
    • IR ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      19 0
      خخخخ یه درصد فکرش رو بکن: تو خیلی بدی، خیلی، به مردم می گویم چه کسی جلوی دزدها را گرفت. تو برادران و فرزندان ما را گرفتی، تو پول ها و زمین ها را برگرداندی، تو خیلی بدی، آه به مردم خواهم گفت..!
    • IR ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
      15 1
      احسنت به پیام ۱۳:۴۷
  • IR ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    40 9
    هاشمی اینجا هاشمی اونجا هاشمی همه جا.هرچند هاشمی از این دنیا رفت ولی تفکر هاشمی در تاروپود دولت روحانی تنیده شده.برای سلامت نظام ودوری از فساد وتباهی که بخشی از مدیریت کشور را الوده کرده ومسئول مستقیم ان شخص حسن روحانی است.بنظر میرسد اقدامات فساد ستیزانه اقای رئیسی در قوه قضائیه به مثابه ریختن اب درخوابگه مورچگان است .وگرنه بخشی از خزانه روحانی ببا محاکمه وبرگشت پول واموال بیت المال ترمیم وپر شد.ایا نباید روحانی سپاسگزار رئیسی باشدمخالفت روحانی وحتی انتقاد او این معنا را میرساند که روحانی از وضع قبل از اقای رئیسی چندان ناراضی هم نیست.
  • بیژن IR ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    43 8
    خدا لعنت کنه هرکس که به خون شهدا و اسلام وامت اسلامی خیانت کنه وخدا قوت بده هرکس که به انها خدمت می کند
  • DE ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    39 5
    قدرت نظامی و منطقه ای ایران ناموس کشور است و کسیکه غیرت نداشته باشه ناموسش رو میفروشه و دنبال سازش با امریکاست .
  • جلیل IR ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    23 13
    مخالف است چونکه مبارزه با فساد، نقطه مقابل طرحها و تعهدات ایشان است . ضعیف کردن و فقیر کردن ایران و در نهایت شکست ایران ، مد نظر ایشان است .
  • احمد IR ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    21 9
    پس می خواستی خوشحال باشه بااین دست فرمونی که رییسی داره میره فردا مدرک وخونه وپست وجایگاه ایشون رو زیر سوال میبره بهش حق بدین
  • IR ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    23 0
    چرا روحانی که هیچ از سیاست و ریاست جمهوری و وظایفش نمیدانه استعفا نمیده.ی روز به دستگاه قضا حمله میکنه ی روز به تشخیص مصلحت ی روز میگه رهبری مانعه.تو اگر نتونی مشکلات خودتا حل کنی چرا استعفا نمیدی و گردن دیگران میندازی.مملکتا جهنم کردی برا مردم و برا خودتون بهشت
  • DE ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    6 20
    ما فقط شاهدبهترشدن اوضاع مملکت هستیم و سلام
  • واقعیت IR ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    27 13
    ناراحتی من از این است که خواهی نخواهی خویشان یا نزدیکانم از مفسدان بوده اند و چون پای خودشم گیر است از مبارزه با فساد نگران هستم
  • DE ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    18 1
    چرا روحانی از اقدامات ضدفساد قوه قضاییه ناراضی است؟زیرا با بگیر و ببند کار درست نمیشه فقط با بگو و بخند کار درست میشه.در همه جای دنیا زندان اصلا ندارند همه خلافکاران آزاد هستند فقط ایرانه که به میخواد به خلافکارا گیر بده.
  • IR ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    46 22
    آقای رئیسی تو قلب ما جا داری به خدا
  • DE ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    23 13
    نگران دارو دسته خودشه ..
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    26 18
    درود خدا برمشرق.
  • GB ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    8 7
    به نفع مردم و به ضرر مشرقی هاست که فرد دلخواه مشرقی ها رئیس جمهور بشه اینو در دوره قبل از روحانی مشرقی ها خوب دریافتند بهتره همیشه یکی باشه که همه تقصیرها رو انداخت گردنش
  • عبد الله IR ۱۹:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    1 24
    چرا از مهدی هاشمی تا فریدون خواهان شفافیت در احکام و علنی شدن دادگاه هستند؟ عدم شفافیت قوه قضاییه در این موارد سئوال برانگیز نیست؟
  • IR ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    3 25
    اشتباه مسلمانان اینه که با اینکه میدانند از کدام سوراخ گزیده میشوند ولی بیخیال اند و به ظواهر استعمارگران دلخوش اند و باز میروند انگلیس دکتر شوند و بهرقول معروف مدیریت اسلامی کنند و بهتره محل اموزش مسلمانان در انگلیس خرابکاری شود.
  • احمد IR ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    36 11
    آقای روحانی غیر از خودش از کی راضیست؟
  • IR ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    14 16
    چون مبارزه لا فساد نیست، تسویه حسابه
  • IR ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    6 3
    مشرق جدیدا هرچی مینویسم چاپ نمی کنی! فحش میدما!
  • IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    31 18
    درود خدا بر حاج اقا ریسی عزیز همیشه جایتان در قلب ما می ماند عدالت شما عدالت حضرت امام علی علیه السلام است-
  • سید یعقوب خلف زاده IR ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    29 20
    زنده باد حجت السلام رئیسی.مرگ بر معاویه
  • IR ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    12 29
    خوب چرا دولت و رئیس مجلس دستور نتانیاهو را عمل کرده فت اف را تصویب می کند اما شورای نگهبان بهعربستان و اسرائیل و امریکا تمکین نمی کند
    • IR ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
      9 0
      20:39 چون تو غیرت ما "ایرانی ها" نیست که تسلیم زورگو و فتنه گر بشیم.!! ناموس فروشی و وطن فروشی تو مرام ما نیست.
  • IR ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    3 22
    منظور آقای روحانی را نفهمیدید
    • IR ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
      9 0
      تو نفهمیدی ولی مردم فهمیدند بدنبال کدخدا رفتن نتیجش چی شد
  • IR ۲۱:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    6 1
    آنچه که این دارو دسته اصلاح طلب تدبیرو.امیدی و امیدی فراموش کرده اند دست خداست،، خداوند به این جماعت فرصت داد تا شاید توبه کنند لکن اینان در زمان توبه تشدید گناه کردند،، اکنون هنگام انتقام الهی است با رییسی یا بی رییسی
  • IR ۲۱:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    1 9
    ضد فساد؟!از مظلومین باید پرسید روحانی ئیس جمهور خوبی نبود ولی شخصا تا قیام قیامت از آقای رئیسی راضی نخواهم بود
    • IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
      10 3
      حاج آقا رئیسی یکی از بهترین ها هستند.!
  • ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    12 1
    روش روحانی برای پنهان ماندن پشت صحنه اش از مردم و ادامه حیات برجامش آنقدر برای مردم واضح شده است که نیازی به دلیل نیست
  • محمد IR ۲۲:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    10 1
    چون روحانی دست پرورده هاشمی رفسنجانی هست
  • نادر IR ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    8 1
    متاسفانه نه تنها سنگ بنای فساد اقتصادی از زمان مرحوم هاشمی کلید خورد بلکه نفوذ و ورود اقازاده به ساختار دولت با ورود فرزندان ایشان بعنوان نماینده و بجهت مورد اعتماد بودن اغاز شد. از ان به بعد فامیل بازی مسوولین تحت توجیه اعتماد داشتن شروع شد و به اینجا رسیدیم.
  • IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    15 0
    یه جوری امسال بارون میاد که گمونم به خاطر اینه دزدهای گردن کلفت درون ارگان ها و حاکمیت رو دارن میگیرن! دمت گرم رئیسی، هیچ اسیر تفکرات مصلحت جویانه ی مشتی پیرمرد در رابطه با فساد قرار نگیر. بگیر و مجازات کن! ملت پشتت هستن. بلکه خدا هم رحم کنه به ما اوضاع بهتر بشه.
  • محمد متوسلی IR ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    8 0
    باسلام:جناب اقای روحانی نگران اضمحلال خط فکری ایشان در بین احاد مردم هستند که انشاالله تا ابدالدهر دیگر نتوانند رای بیاورند
  • IR ۲۲:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    8 0
    درسخنانی حضرت امام خمینی رحمته الله فرمودند کوخ نشینان از کاخ نشینان بالاترند-ورهبر عزیزمان هم الان راه امام خمینی رحمته الله را ادامه میدهند ودغدغه ی حضرت اقا محرمیت زدایی وعدالت در جامعه هستن-رهبر عزیز ودلسوز همه چیز را از قبل به مسولین گوشزد وگفته اند ومی گویند-جانم فدای رهبرم-
  • IR ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
    3 1
    و احتمالا در چهار ساله دور دوم باو ضع بوجود امده بدست ایشان حتما وبدون تجدید مردود میباشند
  • IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
    2 0
    انشاءالله دست انتقام ملت توسط قوه محترم قضائیه خصوصا از زمانیکه عالم فاضل و بسیار عزیزمان حضرت آیه اله رئیسی ریاست آن دستگاه را به عهده گرفته اند بیرون آید و با فاسدان ِخائنان ِ نفوذی و دزدان با چراقی که مسئولیت در دولت و مجلس گرفتند و به کشور و نظام و ملت خیانت کردند خواهد توانست با شدت برخورد خواهد نمود .
  • وحید IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
    7 0
    اگر راضی باشد باید شک کرد
  • م.چ IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
    10 0
    خداوند به اقای رییسی عمر طولانی عنایت فرمایند.فقط ایشان میتوانند فساد و مفسدان را نابود کنند.....ادامه دهید تمام مردم منتظر کارهای شما هستند...
  • IR ۲۱:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۶
    0 0
    سلام می بینی کارمتد دولت مثله چکاوک چاج داره..

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس