به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از باشگاه خبرنگاران، وضعیت ساکنین زندان ها به گونه ای است که شاید بسیاری به سلامت و یا امنیت ساکنین آن اهمیتی نمی دهند ولی باید توجه داشت که این افراد نیز می توانند اصلاح شده و به جامعه بازگردند.
آتش سوزی در زندان " Higuey " در جمهور دومنیکن
در 7 مارس سال 2005 میلادی زندان " Higuey " در کشور جمهوری دومنیکن که به صورت استاندارد برای نگاه داری از 180 زندانی طراحی شده بود دچار آتش سوزی شد. در زمان آتش سوزی چیزی نزدیک به 400 نفر زندانی در این زندان نگاه داری می شدند. صبح روز آتش سوزی در زندان شورشی رخ داد که نیروهای امنیتی زندان در کنترل آن توفیقی بدست نیاوردند. در این بین زندانیان با استفاده از اسپرهای مخصوص از بین بردن علف های هرز سعی در دور نگاه داشتن نگهبانان داشتند که آتش سوزی رخ داده و در نتیجه 134 تن کشته و 26 نفر مجروح شدند.
آتش سوزی در آسایشگاه Colney Hatch "
این آسایشگاه یکی از اولین آسایشگاه ها در شهر لندن بود که به منظور نگاه داری از مجرمین خطرناک با اختلالات روانی تاسیس شده بود. در حدود ساعت 5:30 دقیقه عصر به تاریخ 27 ژانویه 1903 آتش سوزی در این مکان آغاز گشت و در این مدت شعله های آتش به همراه دود از داخل این محل به بیرون می زد. نهایتا چیزی در حدود 52 نفر در جریان این آتش سوزی کشته شدند. بسیاری از مرم از این هراس داشتند که احتمال دارد بسیاری از مجرمان به این وسیله فرار کرده و دوباره به جرم و جنایت روی بیاورند.
آتش سوزی در زندان " Oakley "
امروز این زندان سابق به یک کانون اصلاح تربیت برای 150 نوجوان است. این زندان در ابتدا در سال 1894 ساخته شده بود و به اسم " مزرعه Oakley " نیز مشهور شده بود. در سال 1913 این مجموعه شامل یک زندان دو طبقه ، بیمارستان زندان و یک مزرعه پنبه بود که زندانیان در آن کار می کردند. در 21 جولای 1913 میلادی زندانیان پس از یک روز کاری در مزرعه به طبقه دوم ساختمان زندان منتقل شدند. این ساختمان که از جنس چوب ساخته شده بود تنها دارای یک سری پله چوی بود که دو طبقه را به هم وصل می کرد. به دلیلی که تا به امروز نامشخص مانده است این ساختمان آتش گرفته و به سرعت پله ها از بین رفت. زندانیان که هیچ وسیله ای برای مقابله با حریق در اختیار نداشتند در طبقه دوم به دام افتادند . مردم محلی نیز با دیدن شعله های آتش به سمت زندان حرکت کردند تا شاید بتوانند به ماموران برای اطفاع حریق کمک کنند اما هیچ کس نتوانست به زندانیان کمک کند. در نهایت 35 زندانی که همگی سیاه پوست بودند کشته شدند.
آتش سوزی در زندان " Maury Country "
زندان " Maury Country " در ورودی شهر کلمبیا در ایالت تنسی قرار دارد. این زندان در تاریخ 26 ژوئن 1977 که مصادف با روز یکشنبه و ساعت ملاقات بود دچار حریق شد. این ساختمان از مواد و ضد حریق ساخته شده بود و به خوبی مجهز شده بود. اما مشکل این زندان این بود که دارای سیستم هشدار دهنده سراسری در کل زندان نبود. در عین حال سرویس های بهداشتی موجود در سلولها و زندان از مواد دارای ترکیبات PVC که قابل اشتعال است ساخته شده بود. در روز حادثه یک زندانی جوان که در نزدیکی یکی از این سرویس های بهداشتی قرار داشت از یکی از ملاقات کنندگان درخواست سیگار کرد که فرد ملاقات کننده یک سیگار به او داده و سیگار را برای او روشن می کند. به دلیل نزدیکی زندانی با سرویس بهداشتی مورد نظر آتش سوزی آغاز می شود و تا رسیدن نیروهای آتش نشانی 33 زندانی و 9 ملاقات کننده بر اثر استنشاق گاز مونواکسید کربن جان خود را از دست می دهند.
آتش سوزی در زندان " Saint John "
مجموعه ساختمانی 16 طبقه در شهر " Saint John " در کشور کانادا محلی بود که شورای شهر ، اداره پلیس و بازداشتگاه کوچکی را که برای متهمین منتظر دادگاه در نظر گرفته شده بود در خود جای داده بود. در شب 21 ژوئن سال 1977 میلادی در یکی از سلول ها حریق آغاز شد. ظاهرا آتش سوزی از دستشویی فرنگی قرار گرفته در سلول آغاز شده بوده است. این آتش سوزی به نوعی کوچک بود و به سرعت توسط نیروهای امنیتی زندان و آتش نشانان خاموش شد اما باز هم این گاز منواکسید کربن بود که باعث مرگ 21 نفر شد.
آتش سوزی در زندان " Seacliff Lunatic "
این زندان در زمان ساخت خود در کشور نیوزلند در اواخر اولین دهه از قرن نوزدهم ، بزرگترین ساختمان ساخته شده در کشور نیوزلند بود و برای نگاه داری از مجرمین با مشکلات روانی و زندانیان عادی استفاده می شد. در روز 8 دسامبر سال 1942 میلادی آتش سوزی در بخش پنجم این مجموعه که یک ساختمان چوبی بود که بعدها ساخته شده و به مجموعه اضافه شد آغاز شد.
چیزی بین 39 تا 41 زندانی که همگی زن بودند در این بخش در سلولهای خود به سر می بردند. این بخش به نوعی بیمارستانی بود که محکومین با مشکلات روانی در آن نگاه داری می شدند. کارگران زندان با مشاهده آتش سعی کردند که برای نجات زندانیان اقدام کنند که متاسفانه به دلیل استفاده از چوب در ساخت ساختمان مورد نظر آتش به سرعت ساختمان را دربر گرفت. به غیر از دو نفر باقی افراد موجود در ساختمان کشته شدند.
آتش سوزی در زندان " San Pedro Sula "
در 17 می سال 2004 میلادی آتش سوزی در زندان شهر " San Pedro Sula " در کشور هندوراس به مرگ 103 زندانی منجر شد. این شهر دومین شهر بزرگ در کشور هندوراس بوده و به نوعی یک مرکز اقتصادی برای این کشور به حساب می آید. البته این شهر به نوعی یک مرکز مهم برای گروه های خلافکار این کشور نیز بوده و دارای آمار بیشترین قتل در این کشور است. آتش سوزی مورد نظر به دلیل اتصالی برق در یخچالی که در یکی از سلولهای تبهکاران قرار داشت شروع شد. این زندان که برای نگهداری از 800 تن طراحی شده بود در زمان آتش سوزی 2000 زندانی را در خود جای داده بود.
آتش سوزی در زندان " Longue Pointe "
زندان و آسایشگاه زندانیان روانی " Longue Pointe " در شهر مونترال در ایالت کبک کانادا در سال 1873 تاسیس شد. در مقایسه با استانداردهای قرن 19 هم با زندانیان و ساکنین این مجموعه به خوبی رفتار نمی شد. این زندان و آسایشگاه توسط راهبه های مسیحی اداره می شد. در روز 6 می سال 1873 و در ساعت 11:30 قبل از ظهر آتش سوزی در زندان آغاز شد. به نظر می رسد دلیل شروع آتش سوزی تلاش یکی از بیماران زن بوده است که قصد داشته خودسوزی کند. در پایان آتش سوزی 94 نفر از زندانیان و بیماران زن و 4 نفر راهبه کشته شدند.
آتش سوزی در زندان ایالتی اوهیو – آمریکا
این آتش سوزی به عنوان بدترین آتش سوزی در زندان در تاریخ آمریکا ثبت شده است. این آتش سوزی که در 21 آوریل 1930 رخ داد به مرگ 322 نفر منجر شد. این زندان که در سال 1890 میلادی ساخته شده بود در اصل برای نگهداری از 1500 زندانی طراحی شده بود اما در زمان وقوع آتش سوزی 4200 زندان در این مکان حضور داشتند.
به دلیل همین افزایش تعداد زندانیان ، قرار بر این شده بود که با ساخت چند واحد بیشتر بر ظرفیت زندان افزوده شود. تعدادی دلیل آتش سوزی را تلاش زندانیان برای فرار می دانستند و عده ای هم علت را در کارهای ساختمانی دیده اند. به هر حال پس از اعلام خبر وقوع آتش سوزی در زندان ، ریس زندان که احتمال می داد با یک نقشه فرار رو به رو شده است به جای تماس با اداره آتش نشانی با گارد ملی تماس گرفته و از آنان برای حفظ نظم در زندان کمک خواست.
نهایتا 20 دقیقه پس از شروع آتش سوزی بود که با آتش نشانی تماس گرفته شد و زمانی که آتش نشان ها به محل رسیدند با یک بی نظمی و اوضاع در هم ریخته کامل رو به رو شدند.همانگونه که در ابتدا گفته شد این آتش سوزی به مرگ 322 زندانی منجر شد.
آتش سوزی در زندان " Comayagua "
اما آخرین موردی از آتش سوزی ها که به آن خواهیم پرداخت دوباره به کشور هندوراس مربوط است و چند روز پیش به تاریخ 15 فوریه 2012 رخ داده است. همانگونه که در مورد قبلی هم توضیح داده شد این کشور دارای بالاترین نرخ قتل در جهان " 80 قتل به ازای هر 100 هزار نفر" بوده و به نوعی گروه های تبهکاری این کشور را کنترل می کنند. در تاریخ مورد نظر در ساعت 11 شب یکی از زندانیان با فرماندار ایالت تماس گرفته و اعلام می کند که قصد دارد زندان را به آتش بکشد.
وی سپس سلول خود را به آتش می کشد. در عین حال با تماس با واحدهای آتش نشانی نفرات و تجهیزات لازم به محل اعزام شدند اما نگهبانان زندان به این تصور که نقشه فراری طرح شده است از ورود آتش نشانان جلوگیری کرده و نهایتا پس از 30 دقیقه به آنان اجازه ورود دادند.
نهایتا آماری در حدود 358 نفر کشته برای این حادثه اعلام شده و ظاهرا 100 نفر نیز در جریان این حادثه موفق به فرار از زندان شده اند.
آتش سوزی نوعی حادثه است که تقریبا ممکن است در هر مکانی رخ دهد.آتش سوزی در مجتمع های مسکونی ، بیمارستان ها ، پادگان ها و یا هر مکان دیگر که به نوعی مواد یا ارتباطی با آتش دارد. در این نوشته قصد داریم تا شما را با بدترین آتش سوزی ها در زندان ها و ندامتگاه ها در دنیا آشنا کنیم.