ترامپ و پوتین

مسکو و تهران تفاهم‌های پیچیده و مثمرثمری را با ترکیه داشته اند. آنها به دمشق برای افزایش سطح تمامیت ارضی دولت سوریه در شمال کمک کردند و تمامی این موارد شاخک‌های تهدید واشنگتن را جنبانده است.

سرویس جهان مشرق - پایگاه خبری شبکه المیادین در مقاله‌ای به قلم عقیل سعید محفوض دکترای روابط بین‌الملل و کارشناس مسائل منطقه‌ای در مقاله‌ای به بررسی استراتژی آمریکا در شمال سوریه پرداخته و نوشت: آمریکا پیش از آن چه که نشان می‌دهد در تحولات شمال سوریه دست دارد ، چرا که تکیه بیشتری بر شمال دارد و پایگاه‌های نظامی در این منطقه ایجاد کرده و به سازماندهی و حمایت نیروهای تحت امر خود شامل کردها و عرب‌ها می‌پردازد. این کشور همچنین اتاق عملیات و دفاتر تماس و هماهنگی بین ترکیه و اردن و لبنان و کردستان عراق و سرزمین‌های اشغالی در این منطقه به راه انداخته و شبکه‌های پشتیبانی و لجستیک از گروه‌های مسلح از تمامی گوشه و کنار جهان را راه‌اندازی کرده و به گونه‌ای خود را آماده می‌کند که گویا در آستانه جنگ بزرگی قرار دارد.

آمریکا تمامی این کارها را در شرایطی انجام می‌دهد که هیچ طرفی وجود ندارد که دشمنی خود را به صورت آشکار نسبت به آن نشان دهد یا آن را به صورت جدی تهدید کند. تمامی جریان‌های تأثیرگذار در شمال سوریه به دنبال هماهنگی با واشنگتن هستند یا لااقل اصرار دارند وارد درگیری‌های مستقیم با این کشور نشوند. حتی گروه تروریستی داعش نیز تلاشی برای هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی که در نزدیکی مناطق تحت سلطه خود قرار دارد، نمی کند.

در سایه این تحولات باید دید که هدف اقدامات آمریکا در شمال سوریه و استراتژی این کشور در قبال عملیاتی که انجام می‌دهد، چیست؟

واشنگتن به دنبال مهار تلاش‌های دمشق و متحدانش برای باز پس‌گیری تمامیت ارضی کشور در شمال سوریه است، آمریکا بیش از این موضوع به دنبال مهار نقش روسیه و ایران در این منطقه است. روس ها و ایرانی ها توجه ویژه ای به کردهای سوریه دارند و می‌خواهند تأثیرگذاری جدی روی آنها داشته و هرگونه توطئه آنها به همراه آمریکا ضد دمشق و ضد منافع خود را تحت تأثیر قرار دهند. مسکو و تهران همچنین تفاهم‌های پیچیده و مثمرثمری را با ترکیه داشته اند. آنها به دمشق برای افزایش سطح تمامیت ارضی دولت سوریه در شمال کمک کردند و تمامی این موارد شاخک‌های تهدید واشنگتن را جنبانده است.

این تحولات باعث شده واشنگتن به دنبال اجرای استراتژی فعال و مرکبی برآید که بر اساس آن سرنخ‌های متعددی را برای خود حفظ کرده و تفاهم ها و تعاملات مختلف را با دوستان و دشمنان مدیریت نموده و بین پرونده‌ها و مسائل مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی ارتباط ایجاد کند. در این رابطه ارتباطی بین بحران سوریه با اوکراین و نقش ایران و حزب‌الله با نگرانی‌های اسرائیل نه تنها در جنوب سوریه ، بلکه در تمامی عرصه این کشور و تمامی تحولات منطقه‌ای به وجود آورده است. همچنین سازش در پرونده‌های داخلی سوریه از کلی به جزئی و بخش های مختلف و بر عکس نیز بخشی از این استراتژی است.

بر این اساس آمریکا در موارد زیر وارد فعالیت شده است:

مدیریت تناقض‌ها در شمال سوریه بین مطالبات واشنگتن و مطالبات متحدان این کشور.  چرا که برنامه‌های کاری طرف‌های درگیری مشابه نیست و با چالش‌های متعددی مواجه است.

مهار درگیری‌ها بین دشمنان سرسخت یعنی ترکیه و نیروهای کرد با مدیریت نگرانی هر یک از طرف‌ها. آمریکا در این رابطه حمایت بیشتری از کردها در روند مبارزه با داعش و آرمان‌گرایی های موجودیتی آنها در قبال دمشق انجام می‌دهد. همان طور که از امنیت و منافع آنکارا نیز حمایت کرده و این کشور را متحد تاریخی واشنگتن توصیف می‌کند.

ایجاد موازنه بین آرمان‌های واشنگتن و موضوعات نامطلوب در میان دشمنان این کشور از جمله مسکو که به نظر می‌رسد مناسبات بسیار پیچیده‌ای با این کشور دارد. درست است که آمریکا تفاهم‌هایی با روسیه در زمینه نقشه‌های نفوذ در شمال سوریه امضا کرده ،‌ اما در عین حال به دنبال بهبود شرایط خود است، البته به صورتی که این کشور را وارد خطرات ناشی از ورود در درگیری‌های مستقیم نکند.

برنامه های آمریکا در محور دیرالزور – الرقه

نوعی تقسیم کار و تلاش برای تسلط بر شمال سوریه میان دو کشور آمریکا و روسیه وجود دارد. آمریکا شرق فرات را تحت تسلط خود گرفته و روسیه غرب فرات را محل نفوذ خود قرار داده است. ارزیابی ها نشان می‌دهد که الرقه تحت کنترل آمریکا در خواهد آمد و دیرالزور نیز به تسلط نیروهای روسیه و حامیان آنها خواهد رسید. البته دو طرف در برخی موارد سیاست‌هایی دارند که ارزیابی های مذکور را نادیده می‌گیرد. در حال حاضر واشنگتن اهتمام روزافزونی به دیر الزور از خود نشان می‌دهد و تلاش گسترده‌ای برای انتقال گروه‌های مسلح مورد حمایت خود از جنوب و در نزدیکی مرزهای سوریه و اردن و عراق به سمت پایگاه‌های خود در جنوب الحسکه و شرق دیرالزور انجام می دهد.این کشور تیپ آزادسازی دیرالزور را تشکیل داده و در بیانیه خود اعلام کرده است هدف از تشکیل این تیپ آزادسازی استان دیرالزور و جلوگیری از حضور هر نوع نیروهای متخاصم دیگر برای ورود به استان و تسلط بر آن است. طبعا مقصود از نیروهای متخاصم همان ارتش سوریه و متحدانش است. این در حالی است که روسیه از پیشروی ارتش سوریه به سمت شهر الرقه حمایت کرده و ملاحظات گذشته واشنگتن در زمینه پیشروی به سمت مناطق تحت کنترل نیروهای کرد مورد حمایت آمریکا را نادیده گرفته است.

طرح و برنامه آمریکا در عفرین

هنگامی که تنش بین ترکیه و کردهای سوریه در زمینه عفرین به عنوان منطقه‌ای تحت نفوذ روسیه افزایش پیدا کرد، آمریکا توجه بیشتری به این شهر از خود نشان داد. آمریکا اعلام کرد که به دنبال همکاری با ترکیه و روسیه برای جلوگیری از بروز درگیری در این شهر است. این موضوع باعث ایجاد تزلزل جدی در استراتژی واشنگتن در شمال سوریه بود ، به ‌ویژه که کردها متوجه شدند که واشنگتن در کنار آن‌ها نیست و نمی‌تواند در تقابل با ترکیه به عنوان متحد تاریخی خود اقدامی انجام دهد. علاوه بر این که نمی‌تواند در این رابطه بی‌طرف باقی بماند. واشنگتن اهمیت به شمال غربی را همزمان با اعلام تصمیم روسیه مبنی بر توسعه برنامه های خود برای آتش بس در منطقه عفرین و مناطقی از حومه شمالی لاذقیه را افزایش داده است.  

توطئه های آمریکا در استان ادلب

جبهه النصره متحد موضوعی واشنگتن است. البته فراموش نکنیم که این ائتلاف بخشی از ائتلاف قدیمی میان دو طرف از زمان جهادگران افغان است. بعید نیست که واشنگتن و آنکارا و دیگر طرف‌های منطقه‌ای به دنبال آماده سازی جبهه النصره باشند تا بتوانند برای ادامه جنگ سوریه بعد از داعش روی آن حساب کنند. درست است که تحولات به سرعت به سمت نقطه پایانی حرکت نمی‌کند ، اما این روند قطع نمی شود و قاعده ای به وجود می آورد که می‌توان کار را از آن آغاز کرد. پیش‌ از این سرگی لاورف وزیر خارجه آمریکا به واشنگتن هشدار داد که این کشور همچنان از جبهه النصره حمایت می‌کند و مواضع آن در قبال این جبهه معمایی پیچیده و نگران‌کننده است. با این وجود تسلط جبهه النصره بر شهر ادلب و بخش بزرگی از حومه آن واکنش متناسبی از سوی آنکارا و واشنگتن به دنبال نداشت.

آمریکا و ترکیه اصرار داشتند که امارت ادلب نیز بخشی از برنامه مناطق کاهش تنش در توافق اخیر باشد. این موضوع نشان می‌دهد که دو طرف تکیه عمیقی دارند تا از جبهه النصره و منطقه تحت امر آن در درگیری‌ها و رقابت‌های جنگی در سوریه استفاده کنند. طبعاً این موضوع از چشم روسیه و متحدانش پنهان نمانده است. سرگئی لاورف وزیر خارجه روسیه بعد از مناقشه‌های طولانی در رابطه با سوریه با رکس تیلرسون همتای آمریکایی خود در مانیل گفت که توافق مناطق کاهش تنش در ادلب موضوع ساده‌ای نیست. وی همچنین در کنفرانس مربوط به جوانان در استان ولادیمیر روسیه تأکید کرد که آمریکا همچنان در برابر بازیگران خارجی که جبهه تروریستی النصره را مورد حمایت خود قرار می‌دهند، ساکت است و چه بسا که آنها را به ادامه حمایت تشویق می‌کند.

وی ادامه داد: ما تصور می‌کنیم که آنها از جبهه النصره حمایت می‌کنند تا بتوانند بعد از شکست داعش از آن به عنوان یک جریان دارای آمادگی مبارزاتی بالا برای مبارزه با دولت سوریه و تغییرات لازم در نظام سوریه استفاده کنند. این اظهارات هم زمان با اظهارات رجب طیب أردوغان رئیس‌جمهور ترکیه بود که تأکید کرد سرویس اطلاعاتی این کشور مذاکرات خود با سرویس اطلاعاتی ایران و روسیه در رابطه با ادلب را دنبال می‌کند. وی در عین حال تأکید کرد که کشورش تمایل دارد اختلافات موجود در رابطه با این شهر در سریع‌ترین زمان ممکن به پایان برسد. در اینجا شاید نیاز نیست که ماهیت اختلافاتی که اردوغان از آن‌ها صحبت می‌کند ، توضیح داده شود. چرا که پاسخ این موضوع را می‌توان در اظهارات لاوروف که به آن اشاره کردیم، دید.

استراتژی واشنگتن در شمال سوریه چالش‌های چند وجهی دارد و اطمینان بالایی در آینده آن نیست. افزایش تنش با مسکو به تعطیلی کشاندن تفاهم های سوریه را به دنبال خواهد داشت و این روند می‌تواند اوضاع شمال سوریه را به مخاطره بیندازد. این موضوع خطر بزرگی برای نیروهای آمریکا و پایگاه های این کشور دارد. واشنگتن احتمالاً در مدیریت چالش بین متحدان اصلی خود یعنی آنکارا و نیروهای کرد شکست خورده است، چرا که آنها گزینه‌هایی با انسجام کمتر با واشنگتن و نزدیک‌تر به مسکو و تهران را دنبال می‌کنند.

با افزایش مخالفت‌های داخلی در آمریکا با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور این کشور و افزایش اتهام‌زنی‌های آمریکایی به روسیه  مبنی بر مداخله در انتخابات ریاست جمهوری این کشور ، به نظر می‌رسد مهم‌ترین چالش استراتژی واشنگتن در شمال سوریه اختلاف با مسکو نباشد ، بلکه توافق با این کشور باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 39
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    40 41
    نقشه شمال سوریه قبلا آماده شده است نیروهای کورد تا دیرالزور پیشروی خواهند کرد و رودخانه فرات مرز بین نیروهای کورد و نیروهای اسد خواهد بود.از سمت عفرین تا ادلب پیشروی خواهند کرد و به مدیترانه می رسند.ترکیه با فشار آمریکا و روسیه یا با زور از جرابلس و باب عقب نشینی میکند و کوبانی و عفرین به هم متصل میشوند.تجارت نفت اقلیم کردستان هم از طریقه استان دهوک بروژاوا و از آنجا به اروپا خواهد رفت.
    • ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
      4 11
      احسنت نظرت درست و بجا بود
    • ۰۲:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      18 15
      این خواب و خیال و وعده هایی است که امریکا به کردها داده و تعبیرش چیزیست که برای ترکیه و کردها دردناک خواهد بود....
    • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      4 8
      انشاء الله همین طور میشود که شما میگویید .
    • ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      21 0
      عکس این نقشه تو اینترنت هست. تو دفتر پی وای دی تو مسکو به دیوار زدن.
  • رزمنده دفاع مقدس ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    89 20
    روسیه همه تخم مرغ هاشو در سبد اسد نمیذاره، میتوان روسیه را تا حدی متحد دوم کردها دونست بعد از آمریکا.کردها قوی ترین موضع را در حال حاظر سوریه دارند و دشمن اصلیشان تنها رژیم ترکیه است که از تروریست های داعش و النصره حمایت میکند.
    • ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
      12 2
      تنها دشمن جدایی طلبی ترکیه نیست.تمام کشورها غیر اسرائیل حداقل در ظاهر مخالف هستند.موضع ایران،عراق و سوریه هم که مشخصه.
    • ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      5 11
      از نظر روسیه، کشور سوریه کلید کریمه است. کریمه هم دروازه روسیه به شمار می رود. (این جمله به کاترین کبیر منتسب است)
  • P ۱۷:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    67 79
    بازمشرق رقصهای ضدکردیش شروع شد !!
    • یک کرد از زاگرس ۲۲:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
      12 28
      نه اشتباه میکنی؛مشرق دوست ماست.
    • ۲۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
      10 18
      بیخود تمام کردها رو با آن بخش از جدایی طلب ها یکی نکنید.این هم از حربه های متوهمینی است که با تحریک قومیتی سعی در سرباز گیری سیاسی دارند.
  • رسول ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    30 3
    این که روسها بازی آمریکا رو برهم زدن کجا برهم زدن از قبل هم همینطور بود آمریکا شرق رود فرات به اضافه منبج - روسیه هم عفرین (از2015 تا به الان)از کدوم بر هم زدن حرف می زنی؟
  • ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    31 33
    جدایی طلبی، آلت دست استکبار بودن،سوءاستفاده از ضعف دولتهای مرکزی در مواقع حساس را میتوان با نگاهی گذرا به تاریخ پانکردیسم دریافت.جمهوری مهاباد،ناامنی و شورش های اوائل انقلاب،سر بریدن جوانان این سرزمین،ناامنی مرزها توسط پژاک،کومله،دمکرات و....در ایران ،ساز جدایی اقلیم و رفراندومی که هیچ وجاهت قانونی و منطقی ندارد توسط فردی که مدتهاست جایگاهش غصبی است،توهم تجزیه شمال سوریه ....تجربه ای است که اولویت تهدید و مقابله آن را بیان میکند
    • هادی ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      47 21
      واژه پانکردیسم غلط اشتباه ،نامأمنوس و من در آوردیست اخیرا" از طرف ترکها که از قدیم الایام تحت عنوان پانترک شناخته میشدن به کار برده میشود در ضمن صحنه گردان اصلی ماجرای داعش اردوغان بود و بیشتر از 40 در صد داعش را ترکها تشکیل میدادن اردوغان به کمک ابوبکر بغدادی آرزوی تشکیل امپراتوری عثمانی رو در سر داشت که اکنون کردا مانع شدن و نقشه های آنان را با شکست مواجه نمودند عصبانیت و غضب اردوغان از کردا به همین خاطر است
    • ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      54 11
      پان کردیسم کجا بود؟ هیچ منبعی در این مورد وجود نداره. پان فقط در جهان به یک نام بزرگ شناخته میشه و اون پان ترکیسمه که افاضاتشون در ایران رو هم دیدیم و شنیدیم.
  • ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    19 10
    منطقه،آرامش و امنیت بهتر و بیشتری خواهد داشت با حفظ و عدم تغییر مرزهای سیاسی موجود نسبت به موجودیت کشوری جعلی با هر نیت و هدفی که تنها حامی آشکار تاسیس آن رژیم صهیونیستی است.
    • ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
      12 26
      حامیان صهیونیست و اسرائیلی را باید کوهستانهای قندیل سنجار جستجو کرد آنجا که حتی شرم نمی کنند و پرچم اسرائیل را برافراشته اند و شعار تمام مسلمانان عراق و ایران و سوریه و ترکیه این است هیهات منه الذله ما نیز این تروریستههای آمریکایی را سرکوب خواهیم کرد
    • ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      6 1
      بابا قربون آرامشت!! آرامش کجا بود؟ چشاتو وا کن.
  • ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    4 12
    اینقدر آسمون ریسمون بافتن لازم نیست تا شما بیاید تحلیل آبکی ارائه بدید اونا تقسیم کار کردن و تموم هم شده و قلمرو هر کدوم هم مشخص شده؛ایران و ترکیه و ...هم دیر یا زود بیرون می کنن.چیزی که روسیه میخاد تامین امنیت پایگاه نظامیش تو غرب سوریه است و اگه الان با کمک شبه نظامیان در حال گسترش قلمرو هستش به این خاطره که سر میز مذاکره قدرت چونه زنی بالایی داشته باشه اما همین که امتیازات خودشو گرفت هیچ بعید نیست از ارتش سوریه مثلا تو منطقه بادیه حمایت کنه چون اصلا اونجا براش مهم نیست و این توافقات تا الان انجام شده نشون به اون نشون که جنرال آمریکایی چند روز پیش گفت اگر ارتش سوریه از محدوده ی توافق شده تجاوز کنه بمبارانش میکنیم.حالا کدوم محدوده و کدام توافق الله اعلم.البته من منظور این آقا رو" از افزایش سطح تمامیت ارضی سوریه" نمی فهمم یعنی سوریه بزرگتر از قبل جنگ شده؟
    • ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      3 7
      امنیت سوریه امنیت روسیه است. هر کشوری به غیر از روسیه در سوریه باشد، امنیت روسیه به خطر می افتد
  • سوسان ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    10 19
    سامی آرامی کرد با سامی عرب و سامی آرامی سریانی چه فرقی میکند که برخی کشورها جنگ نژادی و قومیتی راه انداخته اند چرا اسرار دارند آرامیان کورد را از سریانیها و عربها جدا کنند مگر هردو نژاد سامی نیستند مگر اینکه بخواهند عبرانیها را در این زمین جای بدهند و این امکان پذیر نیست.
    • ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      6 0
      با توجه به پیشرفت تکنولوژی دیگر عملا نژاد خالص وجود ندارد
  • ۲۱:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    8 5
    آنها که بدنبال جدایی کردها از کشور تابعشان هستند بفکر منافع کردها نیستند بلکه می خواهند در منطقه ما تشنج وتفرقه ایجاد کنند داعش که آنهمه بلا بر سر مردم کرد آورد تولید آمریکا جنایتکار است
    • یک کرد ایرانی ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      62 14
      چرا کردها نباید یک کشور داشته باشند ؟ چرا ترکمن ها ، ترک ها ، عرب ها ، فارس ها ، ازبکها ، بلغارها و تمامی ملیتها باید کشوری برای خود داشته باشند ولی کردها با این همه جمعیت حق داشتن کشوری مستقل را ندارند ؟ چرا باید همیشه زیر پرجمی زندگی کنند که متعلق به آنها نیست ؟ متأسفانه تعصب و زیاده خواهی عده ای در طول تاریخ همیشه کردها را قربانی کرده است . من این حرف ها را خطاب به ایران نمیگویم ؛ چون کردهای ایرانی یکی از اصیل ترین اقوام ایرانی هستند و هیچگاه منِ کورد در ایران احساس غربت نکرده و نمیکنم . ولی خداوکیلی کردها چرا باید زیر پرچم سوریه و عراق باشند ؟ کردستان های سوریه و عراق یا باید به دامن مادر خود که همانا ایران است برگردند و یا برای خود کشوری مجزا داشته باشند . مشرق جان شرافتاً مطلبمو بذار .
    • یک کرد ایرانی ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      12 13
      تاریخ ثابت کرده که روسیه جز به منافع خودش به فکر هیچ ملتی نیست . ما باید مراقب دوستی کردن با روسیه باشیم .
    • ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      7 2
      کردها متاسفانه رهبران ساه و ابلهی دارند نمونش بارزانی ها با تسلیحات اسرائیلی فکر می کند دارد به اسلام خدمت می کند این همه آیه و روایت در خصوص قوم صهیون در قرآن داریم برخی از رهبران کردها چقدر ساده اند
  • ۲۲:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    10 19
    کردها دیگه هیچ کاری نمیتونند بکنند
  • کوردستان ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    39 21
    فقط یک کلمه از زبان فرمانده نظامی کانتون عفرین: روس ها از ما خواستند که اجازه بدهیم نیرو های اسد در مناطق کرد نشین مستقر شوند ،ما به آن ها گفتیم که پنج سال پیش مرد و زن اسلحه به دست گرفتند تا رژیم اسد را از این مناطق بیرون کنیم،حالا می خواهید اجازه بدهیم تا آن ها برگردند،هرگز،مرگ را برآن ترجیح می دهیم
    • ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      8 14
      این فرمانده خواب و خیال برش داشته است. 5 سال پیش نیروهای نظامی سوریه از شمال عقب نشینی کردند تا بتوانند ادلب و حلب را حفظ کنند. حلب حفظ شد اما ادلب اشغال گردید. اگر نیروهای روسی نمی آمدند، الان دولت سوریه به بخش هایی از دمشق محدود شده بود و همانند لبنان در سال 1975 تا 1991 شده بود.
  • ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    11 5
    با پایان بحران سوریه و حذف داعش نوع تعامل کشورها با حفظ تمامیت ارضی کشورها همانند قبل بحران منطقه،بسیار پایدار تر،مقبول تر و کم هزینه تر است نسبت به تعیین خطوط جدید با کشوری به نام کردستان.
    • ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      7 0
      اصلا هم پایدار نخواهد بود و بی توجهی به خواست کردها جنگ رو ادامه دار می کند
  • کیا ۲۳:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۱
    2 5
    بحران سوریه حداقل تا 2030برای بازی بین دو جبهه غربی و تکفیری و صهیونی با مقاومت ادامه پیدا می کند............
  • ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    3 1
    درود خدا و تمام پیامبران
    • ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      17 4
      تو دیگه فازت چیه ؟!!!
  • ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    41 10
    کردهای عراق اصلا قابل اطمینان نیستند .اسناد تاریخی وگذشته آنها این را می گوید .اصلا هر که قدرت داشته باشد طرف او می روند حق بودن یا ناحق بودن برایشان فرقی نمی کند .ایدئولوژی ندارند وعموما کردهای عراق وترکیه وسوریه وبخشی از کردهای ایران که ضد انقلاب اسلامی می جنگند شاید فقط قوم گرا باشند وگرنه سکولار وبی دین هستند وبه هیچ قول وصراطی پای بند نیستند .
    • ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
      4 12
      یه سر به کوچه و خیابون بزن ببینم به کی میتونی اعتماد کنی شما؟
  • بی طرف ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    40 21
    هر ملتی چه کرد، ترک، عرب، فارس، یهودی و ... باید از حق خودش دفاع کنه، در مقابل تجاوزات و ظلم هایی که در حق کردها شده ظلم از طرف تمامی جبهه ها مثل حکومت های ترک و عرب و فارس و ..، کردها در این مقطع زمانی حق دارند برای عدالت و رسیدن به آرمانهایشان بجنگند. بعدش بیاید یه کم مطق گرا باشید عرب ها در اصل یک قلمرو داشته اند ولی امروزه 25 تا کشور عربی داریم چرا اونها یک کشور و یک قلمرو باقی نمانند در حالی که یک زبان و یک مذهب بوده اند...، کردهای عزیز عراق و سوریه با توجه به ویژگی ها فرهنگی، نژادی، زبانی و اصول درست حکومت داری (مبنی بر دموکراسی و سکولار بودن) حق داشتن یک کشور را رو دارند.
  • sasan ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    15 3
    این طبیعی است در یک نقطه ای همیشه آمریکا و روسیه بده و بستان میکنند و نمیتوان بیشتر از آن انتظار داشت ولی باید به منافع خودمان برگردیم ... ایران آبستن حوادث است
  • ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۱
    15 2
    واقعیت ها نشان داد که مرزهای کنونی عامل جنگ و خون ریزی هستند ... با تغییر مرزها مبنی بر نظر ملت ها امنیت به خاورمیانه بازخواهدگشت

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس