سریال نفس

زمانی که روزبه ساعت ۱۲ نیمه‌شب به خیابان می‌آید، ناهید را به خیابان می‌کشاند و با خود به بیابان می‌برد.کدام خانواده متدین به چنان روابطی بین دختر خویش با پسر بیگانه‌ای تن می‌دهد؟

سرویس فرهنگ و هنر مشرق -  براساس سنتی نانوشته شبکه سه سیما مطابق هرسال در ماه مبارک رمضان سریالی را پخش می‌کرد که مورد توجه مخاطبان قرار می‌گرفت . دستمایه این سریال‌ها عمدتاً طنز و شوخ طبعی بود تا روزه داران پس از ساعتها روزه داری و صرف افطار با جمع خانواده دقایق خوشی را داشته باشند. متأسفانه در سال جاری (۹۶) سریالی با  عنوان «نفس» به نویسندگی و کارگردانی جلیل سامان از این شبکه پخش شد که فاقد بدیهی‌ترین عنصر داستانی یعنی طرح بود. حرکت آهسته دوربین صحنه‌های زمخت و بدون تناسب به همراه پریشان‌گویی بازیگران بینندگان دهه شصت را یاد فیلم‌های کارگردانان تازه‌کار آن سالها می‌اندازد. تصور کنید بازیگر برای ورود به منزل خود باید از کوچه‌ای عبور کند و به منزل خود در پنجاه متری خیابان برود بیننده در این سریال باید شاهد قدم زدن بازیگر از ابتدای پیاده شدن از اتومبیل تا کلید انداختن در قفل دروازه باشد. 

تلاش کارگردان برای پر کردن آنتن به چنین صحنه‌هایی ختم نمی‌شود. این سریال از نظر روابط علت و معلول نیز دچار اشکال روش شناختی است. به راستی بهروز در باره کدام سازمان سخن می‌گوید؟ برای  بینندگان معلوم نیست که بازیگر نقش اول مرد که کدام سازمان سخن می‌گوید از نشانه‌های سریال برمی‌آید که بهروز از بریدگان سازمان مجاهدین خلق در سال ۵۰ هستند که مشی سوسیالیستی آنان را نپذیرفتند اما اگر اینگونه باشد جریان مسلمان مجاهدین خلق مبارزه مسلحانه را هم قبول نداشتند. مگر آنکه سازمان مورد نظر کارگردان سازمانی برساخته خیال خود ایشان باشد که در واقع تحریفی تاریخی است. کارگردان محترم که البته نویسنده فیلم‌نامه هم هست تلاش کرده است با روایتی موازی داستانی عاشقانه بین روزبه و ناهید برقرار کند.

داستان چریکی که عاشق دختر سرهنگی بازخرید شده ارتش و فعال سیاسی می‌شود!  صحنه‌های آغازین سریال از نحوه آشنایی روزبه با ناهید آنچنان فانتزی بود که مخاطب به هیچ وجه نتوانست با آنها همذات پنداری کند. به راستی کدام خانواده متدین به چنان روابطی بین دختر خویش با پسر بیگانه‌ای تن می‌دهد؟ زمانی که روزبه ساعت ۱۲ نیمه‌شب به خیابان می‌آید و با نور چراغ‌قوه ناهید را به خیابان می‌کشاند و با خود به بیابان می‌برد و  رفتاری پاستوریزه دارد، بیننده احساس می‌کند به شعورش توهین شده است.  کارگردان آن‌چنان  گره‌های داستان را سرسری گرفته که فراموش کرده ناهید شخصیتی حساس و مردد است اما وقتی پای روزبه به میان می‌آید او سرسخت و مبارز می‌شود. لابد روزبه برای او دعای تعویذ خوانده است. اگر اینگونه بود چرا نشان داده نشد؟ کارگردان اجازه نداده که بیننده متوجه تحول درونی ناهید بشود. 

کارگردان محترم پیش از آنکه به روایت سریال بپردازد به دکوپاژ توجه نشان داده قسمت‌های اول سریال به نحو مشمئزکننده‌ای با تروکاژهایی از حضور بازیگران خارج از کشور(ارمنستان)  و زنان بی‌حجاب بهره گرفت تا حس واقعی را تلقین نماید، اما پس چند قسمت به دلیل اعتراضات، آن تصاویر را حذف کردند. اگر آن شیوه درست بود چرا  تا پایان ادامه نیافت؟  سردرگمی سازندگان این سریال نشان می‌دهد که فیلمنامه نتوانسته بخشی از تاریخ معاصر کشورمان را به نمایش بگذارد حتی از به تصویر کشیدن داستانی ملودرام عاجز بود . اینجاست که فقدان فیلمنامه نویس در رسانه ملی به‌شدت احساس می‌شود. به‌هرحال سریال نفس یکی از ضعیف‌ترین کارهای پنج‌ساله اخیر بود که علیرغم هزینه بالای ساخت نتوانسته مخاطب را به خود جذب کند.

**** محمود رنجبر عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 5
  • ابی IR ۰۱:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۹
    28 22
    فیلم مزخرفی بود اصلا محتوا نداشت
    • IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۰
      9 1
      موافقم ... ولی تحلیلش از فیلمش مزخرفتر بود!!
  • حسن از قم IR ۰۱:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۹
    40 12
    خیلی منصفانه نیست. به نظر من این سریال به اهدافش رسید و رضایت نسبی مخاطب رو هم داشت. البته موافقم که باید نسبت به عقبه سازمان پرداخت بهتری صورت میگرفت.
  • IR ۰۶:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۹
    17 20
    آقا مشرق جان؛ تو از فیلم و سریال چی میدونی که برا خودت می بافی؟ نفس بهترین ماه مبارک بود. پس کمتر ببند
  • حسین IR ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۹
    27 8
    این تحلیل هایش آبکی چیه تو سایتتون میزارین مگه ما چند تا کارگردان مثل جلیل سامان داریم؟
  • هموطن IR ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۹
    7 12
    این سریال نباید در ماه رمضان پخش می شد. البته مشرق تقریبا همه چیز رو جناحی می بینه و کمتر نقد منصفانه داشته.
  • محمد IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۹
    14 8
    این سریال و همینطور سریال شبکه اول امسال بی نهایت ضعیف بود ... علاوه بر ضعیف بودن به شدت رو اعصاب بود به طوری که حتی پنج دقیقه هم من نتونستم به این سریال ها نگاه کنم و سریع کانال رو عوض کردم به شبکه نسیم یا مستند!
  • الیاس IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۹
    14 8
    خدا را شکر وقتم را برای این سریال و سریال های ماه رمضان امسال تلف نکردم، تقریبا هیچ سنخیتی با معونیت ماه رمضان نداشتند
  • IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۹
    17 8
    کل فیلمنامه برای 5 قسمت مناسب بود . آب زیادی اسراف شد
  • IR ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۹
    16 5
    تنها بخش های دیدنی سریال همین بچه بود که چه شیرین بود و حال کردیم خدا یه بچه شیرین با مزه هم به ما بده . پدر و ماردها قدر بچه هاتون بدونید که ما که خدا بچه به ما نداده قدر بچه رو می دونیم
  • IR ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۰
    3 0
    ایشون اول بگن توی پنج سال اخیر چه فیلم هایی دیدند تا بلکه ما هم متوجه استانداردهای متعالی ایشون بشیم.
  • فرهنگی ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۰
    5 2
    در دهه 60به دستور پدران ومادرانمان ما که پسر بودیم حتما باید هنگام اذان در منزل می بودیم چه رسد به دخترها ،و روابط دختر وپسرها به این افسار گسیختگی نبود اجازه نداشتیم به آنها نگاه کنیم چه رسد که 12شب با اونا بریم بیرون در محله ما عموما این طور بود خانواده مذهبی وحتی غیر مذهبی موقع تاریکی هوا باید همه برن خونه و شرایط زمانه اونجور بود .چیزی که در فیلم نشان می دهد دوره کنونی است که 12 شب می روند خیابان وبیابان !
  • ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۰
    4 2
    اداره آب باید حتمآ پیگیر مقدارآب مصرفی در این فیلم باشه.
  • دنيا IR ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۰
    2 1
    به نظر من فيلم تونسته بود تا حدي زندگي يك چريك رو نشون بده و تو اين زمينه آگاه سازي كنه. اينكه اعتقادات مسخره شون رو نشون بده ازجمله بي مسئوليتيشون در مورد خانواده و..... اما قبول دارم كه فيلم نامه ضعيف بود بيشتر فيلم وقت كشي بود و توي هر قسمت سوژه ي خاصي اتفاق نمي افتاد .
  • IR ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۰
    2 3
    درکل موضوع فیلم مشخص نبود و اینکه از این دست فیلمها مشابهشو دیدیم خیلی جذابتر از این دیگه تکراری شده پرداختن به صحنه های قبل از جنگ و زمان شاه وسازمان های اون زمان

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس