کد خبر 727769
تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۵:۴۰
مسعود فروغی

حالا حسن روحانی در حالی برای دومین‌بار سکان اجرایی کشور را برای 4 سال در دست خواهد گرفت که با یک جمع «16 میلیونی» منتقد غیرقابل انکار مواجه است.

به گزارش مشرق، مسعود فروغی در یادداشت روزنامه وطن امروز نوشت:

انتخابات‌ برخلاف پدیده‌های دیگر سیاسی با اعلام نتایج تمام نمی‌شود، نه‌تنها تحلیل داده‌های آماری انتخابات و بررسی کنش‌ سیاسی گروه‌ها، افراد و مردم در هر انتخاباتی اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد، بلکه معمولا در روزهای نخستین پس از انتخابات، طرف پیروز با تمام قوا می‌خواهد تمام تفسیرهای ممکن از انتخابات را به نفع خودش بازسازی کند، البته شرایط زمانی روزهای اول ارائه تحلیل‌های قدرتمندانه از فرد برنده را راحت می‌کند اما فارغ از فضای هیجانی موجود، انتخابات اردیبهشت ۹۶ با وجود اینکه بار دیگر بر «تمدید روحانی» در صندلی ریاست اجرایی کشور حکم داد، چه معانی مهمی در بر دارد؟ حسن روحانی کاندیدای پیروز آخرین انتخابات ریاست‌جمهوری قرن چهاردهم شمسی شد اما آیا واقعا روحانی برتری معناداری پیدا کرده است که بتواند در اولین نطق پس از پیروزی برای کسانی که به او رای نداده‌اند «خط و نشان» بکشد؟! آیا روحانی در میان رؤسای‌ جمهوری که دور دوم را شروع می‌کنند کار راحت‌تری دارد یا سخت‌تر؟!


آمار و ارقام، نشانه‌های تاریخی و بررسی وضعیت فعلی دولت نشان می‌دهد روحانی «ضعیف‌ترین» رئیس‌جمهور دور دومی تاریخ ایران است. این گزاره را با گذری اجمالی بررسی می‌کنیم.


اول اینکه رای جناب روحانی در میان رؤسای جمهور دور دومی نسبت به رقیب اصلی کمترین فاصله را دارد؛ هر چند از نظر فاصله با نفر دوم شباهت زیادی میان جناب روحانی با هاشمی‌رفسنجانی وجود دارد اما باز هم روحانی با توجه  به اعداد زیر رای ضعیفی دارد: دور دوم مرحوم هاشمی‌رفسنجانی، وی موفق شد ۶۳درصد رای مردم را جلب کند، خاتمی در سال۸۰، ۹/۷۶ درصد و احمدی‌نژاد در سال۸۸، ۶۳ درصد نظر رای‌دهندگان را کسب کردند، به این ترتیب حسن روحانی با ۵۷ درصد با اختلاف معناداری ضعیف‌تر از همتایان سابق خودش است.


دوم اینکه رای رقیب روحانی در تاریخ بی‌سابقه است. در تمام ۴ سال اول جناب روحانی، طرفداران دولت یازدهم به فاصله ۱۲ میلیونی سال ۹۲ اشاره می‌کردند و با یادآوری اینکه رقیب اصلی روحانی در سال ۹۲ (محمدباقر قالیباف) تنها ۶ میلیون رای آورده، آن را دلیل بر قدرت رئیس‌جمهور می‌دانستند اما اکنون اتفاقی نادر در تاریخ به وقوع پیوست، سال۷۲رقیب رئیس‌جمهور مستقر تنها ۴میلیون رای داشت، سال ۸۰ رقیب رئیس‌جمهور مستقر مجددا ۴میلیون رای آورد و سال ۸۸ هم ۱۳میلیون!


حالا حسن روحانی در حالی برای دومین‌بار سکان اجرایی کشور را برای ۴ سال در دست خواهد گرفت که با یک جمع «۱۶ میلیونی» منتقد غیرقابل انکار مواجه است. این عدد بزرگ بسیار قابل تامل است، چون هم رای خود روحانی تنها آرای ۵۷ درصد رای‌دهندگان است و ۴۱ درصد نظر کل واجدان شرایط را دارد و هم با رقیب بسیار بزرگی روبه‌رو است.


شاید برخی حامیان دولت به اشتباه بگویند این جمع ۱۶ میلیونی اگر منسجم و با رهبری واحد یک نفر کنش سیاسی نداشته باشد فایده‌ای ندارد اما رفتار تحریک‌آمیز رئیس‌جمهور مثل «خشونت‌طلب» خواندن رقبا (شبیه برید به جهنم و یک عده بی‌شناسنامه و...) منتقدان را به جمع بزرگ‌تری تبدیل نکند حتما کوچک‌تر نمی‌کند!


سومین نکته، توجه به تجربه سال ۸۰ است، شاید مقایسه با یکی از قوی‌ترین پیروزی‌های دور دوم یک رئیس‌جمهور بتواند وضعیت امروز روحانی را شرح دهد، چه آنکه آن دولت سال ۸۰ که توانست بیش از ۵ برابر نفر دوم رای جلب کند ۴ سال بعد از کاندیدایی حمایت کرد (مصطفی معین) که تنها توانست به اندازه همان رقیب سال ۸۰ رای بگیرد! حالا حساب دولت آقای روحانی را کنید که رقیب بزرگی دارد.


چهارمین مساله شرایط رای‌آوری و سبد رای رئیس‌جمهور پیروز است؛ اولا تمام نظرسنجی‌های معتبر قبل از انتخابات ضمن اینکه تقریبا همین نتیجه را پیش‌بینی می‌کردند رای منفی رئیس‌جمهور را هم بالا اعلام می‌کردند (فقط بخشی از این رای منفی در رای بالای آقای رئیسی موجود است) و هم اینکه خود افرادی که به آقای روحانی رای دادند کمتر توانایی دفاع ایجابی از کاندیدای خودشان را داشتند.


این همان نکته‌ای است که اتاق فکر آقای روحانی در انتخابات روی آن دست گذاشت و با تکیه بر آن انتخابات را برد: «ترس از پیروزی رقیب»! این راهبرد شاید برای پیروزی در انتخابات موثر بود و توانست افراد زیادی را «مردد» یا «مجاب» به رای دادن به روحانی کند اما برای اداره کشور مضر است. تمام کسانی که حتی چند روز قبل از انتخابات پای حرف رای‌دهندگان به جناب روحانی نشسته‌اند اذعان دارند درصد بالایی از افراد «نه برای روحانی» بلکه «از ترس رقبای روحانی» وی را انتخاب ‌کردند. این مساله حاوی مسائل گوناگونی است، از جمله عملیات روانی سنگین ستاد کاندیدای پیروز در روزهای انتخابات و طرح مسائل غیرواقعی علیه رقبا.


در جریان انتخابات این راهبرد «بترسان و حکومت کن» ستاد روحانی برخی «خطوط قرمز» تاریخ انقلاب را درنوردید! یعنی اگر تا پیش از این در رقابت‌های سیاسی برخی افراد به مسائل ملی ورود می‌کردند و اصطلاحا «بگم‌بگم» می‌کردند این بار طرف پیروز بسیاری از رکوردهای «مگوها» را جابه‌جا کرد!


این مدل رفتار سیاسی شدیدا «سلبی» موجب یک سبد رای «آبکی» برای دولت دوازدهم شده است که براحتی قابل «تبخیر» است.


نکته آخر درباره علت ضعیف بودن دولت روحانی عملکرد دولت وی است، روحانی برای جبران ضعف‌های شدید قبلی در حوزه کارآمدی که در جریان رقابت‌های انتخاباتی دولتی‌ها را با مشکل مواجه کرده بود ۴ سال وقت دارد اما آیا «ژست» و «توانایی بالقوه» تیم دولت آینده روشنی را تصویر می‌کند؟ متاسفانه نه!


دولت اگر مسیر قبلی در حل مشکلات را طی کند، بعید است «رقیب هراسی» افراطی و «قطبیت‌سازی» فرهنگی و سیاسی در آینده جواب بدهد، این بار بسیاری از رای‌دهندگان با این عقیده که دولت مستقر حق دارد ۸ سال زمان برای اجرای ایده‌هایش داشته باشد فرصت مجددی به روحانی دادند اما در قرن بعدی شرایط فرق خواهد کرد. دولت کارآمد شاید هوادار ایدئولوژیک و «پا به رکاب» نداشته باشد اما حداقل «طرفدار عملکردی» دارد. روحانی مثل ۴ سال پیش از سبد اصلاح‌طلبان «هوادار» برداشت و به جای دفاع از عملکرد ۴ ساله موضوع انتخابات را به «کی ترسناک‌تره؟» تغییر داد. اما این مدل عمل سیاسی چقدر قابل تکرار است؟
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 31
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 13
  • IR ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    66 34
    آب بریز
    • ناشناس IR ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      30 9
      برو کنسرت ،برقص،بخون،.......مسلمونی کجاست ؟ نمیدونین؟
    • IR ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      1 0
      ما آب می ریزیم شما هم دستمال بکش
  • علی ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    67 50
    16 میلیون ، مرتجع ، انحصار طلب و تنش آفرین .
    • يه بنده خدا ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      33 25
      16ميليون واقع بين و انقلابي وطرفدارمبارزه بافساد
    • زلال IR ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      17 5
      اتفاقا ما آن اسم های که گفتی نیستیم که اگر بودیم جشنتان را بر هم می زدیم . درهر دوره انتخابات 30درصدی که رای نمیدادند متعلق به قشر مرفهین بود ولی این بار مربوط به قشر ضعیف جامعه بود که ریس جمهوریتان با ادبیات منحصر به فرد خودش که البته به طرفدارانش نیز سرایت کرده آن را محتاج شاخه نبات دانست انگار نه انگار که ریس جمهور بود و وضیفه اش بوده که رسیدگی کند حالا آنها بی سر و صدا قهر کردند ولی این سکوت تا کی ادامه خواهد داشت . مدعیان معرفت و تربیت
    • IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      35 28
      تنش افرین شماها 4 درصدی های زالو صفتی هستین که 88 بخاطر دوروغ و هیچ و پوچ مملکت رو به گند کشیدین بخدا شانس اوردی که داعش اون موقع نبود وگرنه وارد میشد و با ناموس تو جهاد نکاح میکرد...تورو خدا منتشر کن...
    • من ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      0 1
      شماهم که مثل رییستان حرف می زنید
  • ررضا IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    45 18
    برای من یک سوال مطرح است ، چرا در کره جنوبی وقتی مشاور یک رئیس جمهوربه فساد متهم می شود و علاوه برخودش باعث عزل رئیس جمهور آن کشور می شود . ولی در کشور ما در مناظره عمومی برادر رئیس جمهور و حتی شخص رئیس جمهور متهم به فساد می شوند و در ظاهر هیچ پاسخی قانع کننده از جانب متهمین ارائه نمی گردد ، ولی آن رئیس جمهور برای دومین بار واین بار با رای بیشتر انتخاب می شود ! . مدام هم نق زده می شود که چرا ما مثل کره و یا ژاپن پیشرفت نمی کنیم !!!؟؟؟
    • IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      24 0
      "مدام هم نق زده می شود که چرا ما مثل کره و یا ژاپن پیشرفت نمی کنیم !!!؟؟؟ " عالی بود
  • سید IR ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    35 10
    باز این فریدون میان میدون خواهد داد جولون
  • امیر IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    31 26
    اوج عصبانیت از شکست
  • علیرضا IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    10 17
    آخر هفته روحانی رفته
  • حسین IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    23 11
    4 درصد بیشتر از 96 درصد
  • ایرونی IR ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    29 37
    چطور رای ۲۵ میلیونی روحانی رو که حداقل از روی تفکر و تعقل و رسیدن به نتیجه «نه به تحربم» و نه بی برنامگی و نه به .... بود رو آبکی می دونید ولی رای ۱۶ میلیونی جناب رییسی که با تخریب گسترده و بی سابقه چهره دولت و سو استفاده از اعتقادات مردمان ساده دل و پاک سیرت هم چنین سو استفاده از فقر عده ای دیگر را منتقدین غیرقابل انکار می دونین!!! خیلی رو دارید. خدا به راه راست هدایتتون کنه
    • IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      5 4
      اگر شما هم ناظر انتخابات بودین اونوقت درک کردن این قضیه بخدا واست سخت نبود
  • مهران IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    23 14
    مطمئنا اگر دولت روحانی کم کاری کند ما اصلاحطلبان خودمان اولین منتقد او می باشیم. شما تمام رای تان همین اندازه است که این هم به خاطر تضعیف تفکر اصولگرایی روز به روز از آراتان کاسته می شود.
    • ل IR ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      0 0
      نیست خیلی دوره قبل پرکار بود
  • برادر IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    28 11
    من تعجب میکنم که شما چرا از رو نمیرید!!!!!!!
  • مجید ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    25 9
    اگر روحانی آبکی رای آورده دلیلی است که مردم جناح رقیب را نمیخواهند ولو جناح رقیب آبکی نباشد
    • سید IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      13 3
      اگر این طور است که می گویی این نشانه عقلانیت است یا حماقت و لجاجت؟
    • مجید ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      3 2
      طیف شما آبکی نامید و این جهل نویسنده است و اصلاح طلبان آبکی نمیدانند و شما به کلمه اگر ، عنایت بفرمایید تا متوجه شوید شما آبکی دانسته اید و این نقل قول نویسنده است
  • احمد ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    21 14
    کسی که بخواد با تتلو رای جمع کنه و وعده های پوپولیستی بده باید ازش ترسید!
    • مجید IR ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      1 1
      احمدجان خوب گفتی،اینها احتیاج به اب خنک دارند$$$$$$$$$$$$$$$
  • ت برغعق IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    7 5
    اولا 16میلیون نه کمتر از200هزار نفر دوما در همه جهان همین طور است سوما تازه از دوره قبل 7مبلبون طرفدار ببشتر دارد
  • نصیر IR ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    7 6
    انتخابات این دوره شبیه نمایش بود رد صلاحیت احمدی نژاد توصیه به قالیباف برای کناره گیری درحالی که اصلا نمی خواست کنار بکشه و آوردن کسی به عنوان رقیب روحانی که 90 درصد مردم اولین بار اسمش به گوشش خونده بود...روحانی عملا هیچ رقیبی نداشت
    • AE ۲۳:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      0 1
      روحانی هیچ رایی نداشت رای ملت رو دزدیدن و خیانت کردند
  • ایرانی IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    13 8
    چه تحلیل آبکی ، یعنی مردم شعور سیاسی ندارند مردم به یک گفتمان رای دادنند پس با این تحلیل، شما چه جوابی به شکست اصولگرایان در انتخابات شوراهای استانها دارید یعنی آنها هم مردم را از جنگ ترساندند.
    • محمد IR ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
      1 0
      دو قطبی ایجاد کردن و مردمو ترسوندن. عقلانیت و برنامه یعنی رئیسی نه روحانی با کابینه ی 28 سال پیش
  • ح ج IR ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    12 7
    کاملا درکتون می کنم شما برادران وخواهران ما هستین برای ما همیشه عزیزین ولی چشمهارا باید شست جور دیگر باید دید برای یه بارم شده منطقی تر فکر کنید متهم کردن این همه مردم به بی دین وایمون وفریب خورده وحامی فساد خیلییییی دور از انصافه
  • طاهره IR ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۱
    2 1
    طرفداران روحانی به دنیاطلبی رای دادند وبرای هنیشه این لکه ننگ برپیشانی آنهاخواهدماند حالا هرچقدر میتونند بگویند که دین وایمان دارند کسی باورنمیکنه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس