ایران توانایی‌های پیشرفته‌ای برای کنترل تنگه هرمز و عبور و مرور از آن دارد. راهبرد ایران هجوم به دارایی‌های نیروی دریایی آمریکا، با ناوگان قایق‌های کوچک و شمار بالایی از موشک‌های کروز ضدکشتی است. با این رویکرد نامتقارن، ایران می‌تواند ناوهای متعارف عبوری از هرمز را درهم بکوبد.

گروه جنگ نرم مشرق- اندیشکده آمریکایی «مطالعات راهبردی و بین‌المللی» (CSIS) در یکی از جدیدترین گزارشات خود با عنوان «دریانوردی در آب‌های خلیج (فارس) بعد از توافق هسته‌ای» به رویکرد جنگ نامتقارن نیروی دریایی سپاه پاسداران در خلیج فارس به‌ویژه در مقابل آمریکایی‌ها بعد از شرایط جدید در دوران برجام پرداخته و حتی راه‌هایی برای مقابله با این تکتیک‌ها ارایه کرده است.

چالش‌های دریایی سپاه برای آمریکا پس از برجام + دانلود
گزارش اندیشکده آمریکایی "مطالعات راهبردی و بین‌المللی" با عنوان «دریانوردی در آب‌های خلیج (فارس) بعد از توافق هسته‌ای»

چالش‌های دریایی ایران برای سیاست آمریکا

این گزارش چالش‌های دریایی ایران و آمریکا را این‌گونه توضیح می‌دهد: «تحریکات دریایی ایران مدت‌های طولانی یک عامل خشم آمریکا و متحدان و شرکای منطقه‌ای آن بوده است. حال که کشورهای 1+5 و ایران در حال انجام تعهدات برجام هستند، تحریکات نیروی دریایی ایران، یک چالش جدید برای آمریکا است. رویدادهای غیرعمدی دریایی می‌تواند دامنه وسیعی از اهداف منطقه‌ای آمریکا را در برابر ایران به خطر بیاندازد. اهدافی که شامل اجرای برجام، عملیات ضدتروریستی علیه داعش، ایجاد ثبات در عراق، سوریه و یمن، و تعهد مستمر به امنیت خلیج فارس می‌شود. ایران در سه دهه گذشته برای تامین منافع خود در خلیج فارس بر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی متکی بوده است، و این از طریق ترکیبی از واسطه‌ها (پراکسی‌ها) و توانایی‌های «نامتقارن» در کشورها و مناطق همسایه با اکثریت شیعه انجام می‌گیرد تا منافع منطقه‌ای ایران ارتقاء پیدا کند و نیروهای سیاسی که برنامه سیاست خارجی آن را تضعیف می‌کنند، به حاشیه رانده شوند.

روش های مقابله با «تاکتیک های نامتقارن» نیروی دریایی سپاه پاسداران
ایران در سه دهه گذشته برای تامین منافع خود در خلیج فارس بر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی متکی بوده است

این برنامه- مخلوطی از منافع ژئوپلیتیک و فرقه‌ای- از آن جا که موجب تشدید رقابت ایران با سعودی‌ها و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس می‌شود، اهمیت می‌یابد. اصطکاک ایران-سعودی در منطقه، به ویزه در خلیج فارس، نه تنها همچنان امنیت خلیج فارس را شکل می‌دهد، بلکه چالش‌هایی جدیدی را برای سیاست آمریکا در منطقه در دوره پسابرجام ایجاد خواهد کرد. توقیف دو قایق گشتی و بازداشت ده تفنگدار آمریکایی در خلیج فارس، تنها چند روز بعد از شروع اجرای برجام، نه تنها مخالفت‌های درونی حکومت ایران را با نزدیکی به غرب یادآور می‌شود، که نشان می‌دهد تحریکات دریایی، ابزاری برای سیاست ایران باقی خواهد ماند».

روش های مقابله با «تاکتیک های نامتقارن» نیروی دریایی سپاه پاسداران
توقیف دو قایق گشتی و بازداشت ده تفنگدار آمریکایی در خلیج فارس، تنها چند روز بعد از شروع اجرای برجام، نه تنها مخالفت‌های درونی حکومت ایران را با نزدیکی به غرب یادآور می‌شود، که نشان می‌دهد تحریکات دریایی، ابزاری برای سیاست ایران باقی خواهد ماند

اندیشکده آمریکایی سپس به رویکرد نامتقارن ایران در دریا می‌پردازد: «چالش‌های دریایی نامتقارن ایران می‌تواند خطر اشتباه محاسبه را در خلیج فارس افزایش دهد و به‌طور بالقوه اهداف منطقه‌ای کلان آمریکا را تهدید کند. بازدارندگی در برابر رفتار تهاجمی ایران، همزمان، تلاش برای تعامل با این کشور، اصلی‌ترین آزمون هم برای راهبرد نظامی و هم دیپلماسی آمریکا در منطقه خواهد بود. اهداف منطقه‌ای کلان امریکا در خلیج فارس از این قرارند: تضمین جریان آزاد انرژی (از خلیج فارس) به اقتصاد جهانی، مبارزه با تروریسم و تکثیر تسلیحات کشتارجمعی و حفظ تعهدات نسبت به متحدان و شرکای منطقه‌ای».

این گزارش در ادامه می‌نویسد: «اگر ایران مطابق با توافق عمل کند، تقریبا تمام تحریم‌های بین‌المللی بر نفت و بخش‌های بانکی برداشته خواهد شد. بخشی از درآمد صادرات جدید نفت به سوی ترمیم زیرساخت‌ها و اقتصاد داخلی جریان می‌یابد. بخش‌هایی از درآمد جدید نیز به توانمندسازی قابلیت‌های سپاه پاسدارن و میانجی‌های منطقه‌ای ایران در منطقه اختصاص خواهد یافت. در جولای 2015، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، ژنرال مارتین دمپسی، 4 فعالیت ایران را که مایه نگرانی امریکاست را چنین برشمرد: استمرار برنامه موشک‌های بالستیک، استفاده از بدیل‌ها و واسطه‌های منطقه‌ای، استفاده از مین‌های دریایی و فعالیت زیردریا».

مرکز «مطالعات راهبردی و بین‌المللی» با بیان این‌که موضع نیروهای امریکایی در غرب آسیا (خاورمیانه) این است که قدرت خود را به رخ بکشند و اهداف امنیتی آمریکا را در منطقه پیش ببرند، می‌نویسد: «کشورهای عرب خلیج فارس اکنون بیش از آن که از برنامه هسته‌ای ایران نگران باشند، دغدغه رفتار تهاجمی ایران را دارند که ثبات خلیج فارس را به خطر می‌اندازد. در نتیجه، آن‌ها تلاش دارند تا سیاست خارجی فعالانه‌تری را در پیش بگیرند، به‌ویژه ائتلاف به رهبری عربستان برای مقابله با حوثی‌های یمن که امریکا، به رغم انحرافی که این مساله در مبارزه با داعش در سوریه ایجاد می‌کرد، محتاطانه از آن حمایت می‌کند».

چالش‌های دریایی سپاه برای آمریکا پس از برجام + دانلود
چالش‌های دریایی نامتقارن ایران می‌تواند خطر اشتباه محاسبه را در خلیج فارس افزایش دهد و به‌طور بالقوه اهداف منطقه‌ای کلان آمریکا را تهدید کند

توانایی‌های نظامی ایران و جنگ نامتقارن

اندیشکده آمریکایی با بیان اینکه اتکاء ایران بر تاکتیک‌های نامتقارن، از توانایی‌های نظامی متعارف محدود آن سرچشمه می‌گیرد، به تشریح مفصل رویکرد نامتقارن سپاه پاسداران از منظر خود می‌پردازد: «تاکتیک‌های نامتقارن برای ایران یک پوشش برای عملیات علیه رقبایش ایجاد می‌کند و هم‌زمان راه انکار هوشمندانه‌ای را هم برای اجتناب از مواجهه با واکنش تلافی جویانه سریع و تقابل مستقیم با آمریکا باز می‌گذارد. در حالی که استعداد نیروی انسانی رزمی ایران با همسایگان بی‌واسطه‌اش در خلیج فارس رقابت می‌کند، دارایی‌های هوایی، زمینی و دریایی ایران به لحاظ فناوری، فروتر از دشمنان اصلی آن است؛ آمریکا و کشورهای شورای همکاری ده‌ها میلیارد دلار صرف مدرن‌سازی زرادخانه خود در ده سال گذشته کرده‌اند.

ایران توانایی‌های «ضد-دسترسی/محدودسازی» پیشرفته‌ای برای کنترل تنگه هرمز و عبور و مرور از آن دارد. راهبرد ایران در این ایست-بازرسی بالقوه دریایی، هجوم به دارایی‌های نیروی دریایی آمریکا، با ناوگان قایق‌های کوچک و شمار بالایی از موشک‌های کروز ضدکشتی قابل حمل، به همراه موشک‌های کروز دفاع ساحلی ابداعی خود این کشور است. با این رویکرد نامتقارن، ایران می‌تواند ناوهای متعارف و کشتی‌های تجاری عبوری از هرمز را منکوب کند.

روش های مقابله با «تاکتیک های نامتقارن» نیروی دریایی سپاه پاسداران
تاکتیک‌های نامتقارن برای ایران یک پوشش برای عملیات علیه رقبایش ایجاد می‌کند و هم‌زمان راه انکار هوشمندانه‌ای را هم برای اجتناب از مواجهه با واکنش تلافی جویانه سریع و تقابل مستقیم با آمریکا باز می‌گذارد

نیروی دریایی سپاه پاسداران (ندسا) حدود 20000 پرسنل، دارای طیف متوعی از شناورها و چند صد قایق هجومی است. این نیرو که مسئول امنیت خلیج فارس است، فرماندهی دفاع ساحلی را به عهده دارد که شامل یک تیپ ضدکشتی مجهز به موشک‌های «کرم ابریشم» است. ندسا از طیفی از قایق‌های کوچک و چابک و مینی زیردریایی‌ها برخوردار است که می‌توانند ناوهای بزرگ‌تر آمریکایی را محاصره کنند. آن‌ها 4 زیردریایی کوچک دارد که در اصل ساخت کره شمالی هستند و 4 تا هم در دست تولید دارند. شماری از قایق‌های گشتی سپاه به موشک‌های ضدکشتی و اژدر مجهز هستند که آتش‌بار یگان موشکی ساحلی را تقویت می‌کنند. سپاه می‌تواند کشتی‌های عبوری از خلیج فارس را با لانچرهای سیار از خط ساحلی، جزایر مجاور و سکوهای نفتی خود هدف قرار دهد. به علاوه، تقریبا همه قایق‌های گشتی و بسیاری از کشتی‌های تجاری ایران می‌توانند در خلیج فارس با مین‌های زیرسطحی، مین‌ریزی کنند. ایران حدود 5000 مین دریایی در سیاهه دارایی‌های دریایی خود دارد و در مواجهات قبلی آن‌ها را به کار گرفته است.


روش های مقابله با «تاکتیک های نامتقارن» نیروی دریایی سپاه پاسداران
تقریبا همه قایق‌های گشتی و بسیاری از کشتی‌های تجاری ایران می‌توانند در خلیج فارس با مین‌های زیرسطحی، مین‌ریزی کنند

ندسا به همراه نیروی دریایی متعارف ایران (ارتش) نمی‌تواند مدتی طولانی تنگه هرمز را ببندد، ولی می‌تواند کشتی رانی را در خلیج فارس بین 5 تا 10 روز به‌شدت محدود کند. ندسا برای هجوم با تعداد بالای شناور و تاکتیک «بزن و فرار کن» طراحی شده است؛ ندسا می‌تواند به کشتی‌ها یا به سکوهای نفتی، نیروگاه‌ها، تاسیسات آب شیرین کن مستقر در ساحل، به‌سرعت و با کم‌ترین پیش‌آگاهی حمله کند. شمار زیاد (قایق‌ها) و تاکتیک‌های آن، کار درگیری و نابودی تک تک آن‌ها را در جریان درگیری، بسیار دشوار می‌کند.

سیستم اس-300 ایران اگر در ارتفاعات مشرف به تنگه هرمز مستقر شود، می‌تواند به‌طور مستقیم سوپرنفتکش‌ها و کشتی‌های جنگی آمریکا را تهدید کند. به‌علاوه، دهه‌ها تحریم نظامی ایران آن‌ها را مجبور کرده که تولیدات دفاعی داخلی خود را شکل دهند که سازنده دامنه‌ای از سیستم‌ها، شامل موشک‌های بالستیک و خودروهای نظامی زمینی و شناورهای دریایی می‌شود».

دینامیک سیاسی و منافع ایران در خلیج فارس

مرکز «مطالعات راهبردی و بین‌المللی» با اشاره به برجام و تعامل ایران با غربی‌ها که مباحثات درونی چشمگیری را درون حلقه‌های حاکم بر ایران ایجاد کرده است، دولت کنونی ایران را طرفدار همکاری بیشتر با غرب می‌داند که به‌دنبال کاهش تحریم‌ها است تا اوضاع وخیم اقتصاد ایران را از طریق ادامه فروش نفت و گاز طبیعی بهبودی وسیع ببخشد.


روش های مقابله با «تاکتیک های نامتقارن» نیروی دریایی سپاه پاسداران
هدف راهبردی اولیه ایران در دوره پسابرجام، حفاظت از منافعش در خلیج فارس است که مبتنی بر مقابله با تجاوز به حوزه نفوذ خود در خلیج فارس از سوی ائتلاف آمریکایی-سعودی است

این گزارش سپس هدف راهبردی اولیه ایران در دوره پسابرجام را این‌گونه شرح می‌دهد: «حفاظت از منافعش در خلیج فارس است (همین‌طور شام و آسیای مرکزی و جنوب آسیا) که مبتنی بر مقابله با تجاوز به حوزه نفوذ خود در خلیج فارس از سوی ائتلاف آمریکایی-سعودی است. هم‌زمان، ایران یک فضای کافی را هم برای مشارکت در تضمین ترانزیت تجاری از طریق هرمز و منافع اقتصادی ناشی از آن، باز می‌گذارد. ارسال سلاح و حمایت محسوس از شبه‌نظامیان وابسته و بازیگران سیاسی در سوریه، عراق، یمن، در کنار انتقال دریایی نفت و گاز مایع (با وجود رکود قیمت نفت) شواهد این رویکرد ایران هستند. یک اقدام توازن بخش (از سوی آمریکا) نیازمند سیاست‌های توامان تقابلی و تعاملی-مطابق با راهبرد ایران- است».

چالش‌ها و پیامدها برای سیاست آمریکا

اندیشکده آمریکایی سپس به روابط سرد اعراب و آمریکا و منازعه دریایی ایران و آمریکا می‌پردازد: «بی‌اعتمادی عمیق عرب‌های خلیج فارس به ایران و انگیزه‌های منطقه‌ای آن (آنها برجام را یک خیانت از سوی آمریکا می‌دانند) و این باور که آمریکا قصد دارد خود را از مسایل غرب آسیا (خاورمیانه) کنار بکشد و بر آسیا تمرکز کند، باعث شده که روابط شرکای منطقه‌ای عرب با آمریکا رو به سردی بگذارد. همین موضوع، آن‌ها را واداشته که سعی کنند برای ملاحظات امنیتی خود، خودشان وارد عمل شوند. نمونه آن، عملیات نظامی امارات در لیبی در 2014 بود. در جنگ ائتلاف به رهبری عربستان علیه حوثی‌های یمن، اولین بار بود که سعودی در اتحاد با کشورهای عرب هم‌پیمان، با سلاح‌های آمریکایی، خود راسا جنگی را شروع کرد. این استقلال جدید در کنار برنامه آمریکا برای تقویت نظامی شرکاء، می‌تواند توانایی آمریکا را برای زدن حرف آخر در استفاده از زور در منطقه زیر سوال ببرد.

افزایش توان دریایی ایران و تحریکات آن، و همچنین استقلال عمل شرکای خلیج فارس می‌تواند باعث تشدید خصومت و ایجاد درگیری شود و پای امریکا را به منازعه بکشد. حتی با وجود برتری دریایی آمریکا، توانایی‌ها و تاکتیک‌های نامتقارن ایران، به آن انتخاب‌های بیشتری برای قدرت نمایی علیه نیروی دریایی متعارف می‌دهد که در غیر این صورت (یعنی در حالت متقارن)، این انتخاب‌ها را نداشت.  تاکتیک‌های نامتقارن به ایران این اجازه را می‌دهد که امتیازات خود را برای تعقیب و گریز و مانور در اطراف ناوهای آمریکایی افزایش دهد و آزادی عمل بیشتری در خلیج فارس به دست بیاورد. استفاده از تسلیحات متعارف بیشتر، مثل موشک‌های ضدکشتی و موشک‌های کروز، حتی چالش بزرگ‌تری (برای آمریکا و عرب‌های خلیج فارس) است.

چالش‌های دریایی سپاه برای آمریکا پس از برجام + دانلود /// آماده
تاکتیک‌های نامتقارن به ایران این اجازه را می‌دهد که امتیازات خود را برای تعقیب و گریز و مانور در اطراف ناوهای آمریکایی افزایش دهد و آزادی عمل بیشتری در خلیج فارس به دست بیاورد

به علاوه، مرکزیت-زدایی از فرماندهی در ندسا و تبدیل آن به سیستم «دفاع موزاییکی»، می‌تواند ریسک سوءتفاهم و تشدید تنش را بالا ببرد، چرا که هر فرماندهی این اختیار را دارد که داوری خود را درباره «قواعد تعامل» و کاربرد زور، مبنای عمل قرار دهد. نبود قواعد تعامل مشترک، مزاحمت مکرر ایرانی‌ها برای کشتی‌های آمریکایی در خلیج فارس و نبود مکانیزم‌های مدیریت بحران بین آمریکا و ایران، می‌تواند خطر تشدید تنش و اشتباه محاسبه را برای ایران، آمریکا و کشورهای خلیج بالا ببرد».

این گزارش در ادامه احساس بی‌اعتمادی ایران به آمریکا را این‌گونه توضیح می‌دهد: «جمهوری اسلامی به ویژه سپاه پاسداران، به پیشنهادات آمریکا مشکوک است و باور دارد که حتی مهربانانه‌ترین اقدامات اعتمادساز (از سوی آمریکا)، تعدی به توان آن برای کنترل خلیج فارس است. ندسا به طور خاص به طرح‌هایی چون مکانیزم‌های ارتباطی مشترک بین آمریکا و ایران و قواعد تعامل در خلیج فارس، به چشم تلاش برای تضعیف اراده ایران برای کنترل خلیج فارس، به عنوان حوزه نفوذ این کشور، نگاه می‌کند. آمریکا باید مشخص کند که تا چه میزان می‌خواهد به ایران درباره ملاحظات امنیتی این کشور در خلیج فارس اطمینان دهد».

نتیجه و توصیه‌هایی برای سیاست آمریکا

مرکز «مطالعات راهبردی و بین‌المللی» در بخش پایانی نتیجه‌گیری می‌کند: «بعد از برجام، توانایی‌ها و راهبرد نامتقارن دریایی ایران، چالشی برای آمریکا خواهد بود. توانایی‌های فزاینده ایران می‌تواند حداقل ریسک سوءمحاسبه و تشدید تنش را بالا ببرد و حداکثر، دارایی‌ها و تاسیسات آمریکا و شرکای خلیجی و اهداف کلان سیاست آمریکا را در منطقه تهدید کند. آمریکا باید یک رویکرد چندبعدی نسبت به ایران و شرکای منطقه‌ای خود در پیش بگیرد که مبتنی بر ایجاد ارتباط و هم‌زمان تقویت توان بازدارندگی است. گرچه ارتباطاتی در سطح تاکتیکی میان نیروی دریایی آمریکا و ندسا در خلیج فارس اتفاق افتاده است، هیچ رابطه نهادینه یا توافقی برای تنش‌زدایی یا تعدیل مناقشه وجود ندارد».

چالش‌های دریایی سپاه برای آمریکا پس از برجام + دانلود /// آماده
بعد از برجام، توانایی‌ها و راهبرد نامتقارن دریایی ایران، چالشی برای آمریکا خواهد بود

این گزارش در انتها با اشاره به این‌که مکانیزم‌های عملیاتی و تاکتیکی مستقیم و قوی میان آمریکا و ایران در خلیج فارس می‌تواند به انتقال مستقیم اطلاعات حیاتی و کاهش پتانسیل تنش کمک کند، توصیه‌های زیر را برای دولت آمریکا مطرح می‌‎کند:

ایجاد ارتباط

-اتنقال ریسک‌ها و تبعات تحریکات ایران به شبکه‌های چندگانه تصمیم‌سازی در جمهوری اسلامی در سطح تاکتیکی و سیاسی-نظامی.

- ایجاد کانال‌های ارتباط تاکتیکی میان نیروی دریایی آمریکا و ایران، شروع ارتباط با نیروی دریایی متعارف و امتداد آن به ندسا در طول زمان و ارتباطات سیاسی سطح بالا از طریق مذاکرات 5+1.

-ایجاد مکانیزم‌های مدیریت بحران برای تنش‌زدایی، شامل خط تماس اضطراری میان فرماندهان نظامی آمریکا و ایران. مانورهای مبتنی بر چنین طرح‌هایی باید دربرگیرنده شرکای خلیج فارس هم باشد تا در آن‌ها نسبت به این مکانیزم‌ها اعتماد و اطمینان ایجاد کند و جلوی اقدام محتمل آن‌ها را علیه ایران بگیرد.

-تعیین و اجرای قواعد تعامل در خلیج فارس. آمریکا باید روشن کند که تبعاتی برای تحریکات ایران وجود دارد و در این زمینه خیال شرکاء را راحت کند.

چالش‌های دریایی سپاه برای آمریکا پس از برجام + دانلود /// آماده
پیشنهاد اندیشکده آمریکایی: ایجاد کانال‌های ارتباط تاکتیکی میان نیروی دریایی آمریکا و ایران


تقویت بازدارندگی

-استفاده از شبکه‌ای وسیع از متحدان و شرکای آمریکا در منطقه برای ردگیری تحرکات ایران و افزایش قابلیت‌های اطلاعاتی، مراقبت و شناساسی برای شرکای عرب و اسراییل (رژیم صهیونیستی).

-متنوع‌سازی سرمایه‌گذاری دریایی آمریکا و شرکای منطقه‌ای در سطوح مختلف، شامل قایق‌های گشت ساحلی و شناورهای چابک موشک‌انداز برای مقابله با ناوگان هجومی سبک و سریع ندسا.

- ادامه استقرار منظم و دوره‌ای کشتی‌های نیروبر، رزمناوها، ناوشکن‌ جهت بازدارندگی معمول و هماهنگ کردن این اقدامات با نیروی دریایی فرانسه و در بلندمدت نیروی دریایی انگلیس (اگر کشتی‌های آن پای کار بیایند).

- طراحی مانورهای چندجانبه برای تعیین قابلیت‌های گشت دریایی و مین‌زدایی شرکاء و متحدان منطقه‌ای.

- تامین اسکورت فوری برای کشتی‌های تجاری شرکای منطقه‌ای که توسط ندسا متوقف می‌شوند.

- ادامه تامین کمک‌های لازم برای کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای به‌دست آوردن و به کارگیری دفاع موشکی بالستیک و سایر سیستم‌های دفاع موشکی در مقابل توسعه موشکی ایران- به‌ویژه علیه موشک‌های کروز ساحل به دریا.

این رویکرد آمریکا را قادر می‌سازد که جلوی رفتار تهاجمی ایران را در خلیج بگیرد و خطر سوء محاسبه را کاهش می‌دهد، در حالی که هم‌زمان ارتباط با ایران را بهبود می‌دهد که در بلندمدت می‌تواند اراده ایران را جهت نقش‌آفرینی مثبت در امنیت منطقه‌ای محک بزند.


معرفی مرکز «مطالعات راهبردی و بین‌المللی» (CSIS)

مرکز «مطالعات راهبردی و بین‌المللی» (CSIS) با 50 سال قدمت، یک سازمان پژوهشی غیرانتفاعی و دوحزبی در آمریکا است که وظیفه آن تعیین چشم‌اندازهای راهبردی و سرفصل‌های سیاست‌گذاری برای تصمیم‌گیران سیاسی در ایالات متحده است.

روش های مقابله با «تاکتیک های نامتقارن» نیروی دریایی سپاه پاسداران
ساختمان مرکزی CSIS

این مرکز، که مقر مرکزی آن در واشنگتن قرار دارد، هر ساله در قالب مقالات تفصیلی و تحلیلی در باب موضوعات مهم سیاست خارجی آمریکا، توصیه‌هایی را در باب شیوه مواجهه با این مسایل، به مراکز تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری آمریکا ارایه می‌دهد.

روش های مقابله با «تاکتیک های نامتقارن» نیروی دریایی سپاه پاسداران
وظیفه مرکز «مطالعات راهبردی و بین‌المللی» تعیین چشم‌اندازهای راهبردی و سرفصل‌های سیاست‌گذاری برای تصمیم‌گیران سیاسی در آمریکا است

از مشاوران و اعضای هیات امنای این مرکز می‌توان به زبیگنیو برژینسکی (مشاور اسبق امنیت ملی)، هنری کیسینجر (وزیر اسبق امور خارجه)، هارولد براون (وزیر اسبق دفاع)، فرانک کارلوجی (وزیر اسبق دفاع و مشاور اسبق امنیت ملی)، برنت اسکوکرافت (مشاور پیشین امنیت ملی)، لئون پانتا (وزیر سابق دفاع) و ریچارد آرمیتاژ (معاون پیشین وزارت خارجه) اشاره کرد. مطابق انتظار، بخش اعظم مدیران و اعضای این اندیشکده پرنفوذ آمریکایی را هم یهودیان تشکیل می‌دهند. رییس هیات مدیره فعلی، «تامس جی. پریتزکر» و مدیر عامل آن «جان جِی. هامره»، هر دو یهودی هستند.

گزارش «دریانوردی در آب‌های خلیج (فارس) بعد از توافق هسته‌ای» نیز به قلم «ملیسا جی.دالتون»، عضو ارشد این مرکز و مدیر داخلی آن، نوشته شده است.

روش های مقابله با «تاکتیک های نامتقارن» نیروی دریایی سپاه پاسداران
ملیسا جی. دالتون نویسنده گزارش

تمرکز خانم دالتون بر مسایل استراتژیک غرب آسیا (خاورمیانه)، سیاست خارجی ایران، رابطه ایران و رژیم صهیونیستی، برنامه هسته ای ایران و غیره است. او در این گزارش به چالش‌های ایجاد شده از جانب «نیروی دریایی سپاه پاسداران» بر سر راه هژمونی منطقه‌ای آمریکا در حوزه خلیج فارس، و راه‌های مقابله با آن می‌پردازد. بدیهی است که این گزارش از نظرگاه یک تحلیل‌گر آمریکایی و از زاویه دید منافع آمریکا و متحدان منطقه‌ای آن نگاشته شده و حاوی نظراتی است که مورد تایید مشرق نیست. اما فارغ از این، خواندن آن از باب آشنایی با دیدگاه‌های راهبردی حاکم بر ذهنیت سیاست‌ورزان آمریکایی قطعا فواید خاص خود را دارد. از این منظر، محوری‌ترین بخش این گزارش اذعان نویسنده به قدرت دریایی سپاه پاسداران و اثرگذاری و کارآیی «تاکتیک های نامتقارن دریایی» آن است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 41
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 17
  • ممد ۰۰:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    نویسنده رسما دیوانس نیروهای ما رو مثل دزد دریایی نشون داده (یعنی چی بزن دررو !!!میزنیم و ناکار میکنیم فرار که نمیکنیم هیچ سلفی هم میگیریم) و تازه تحلیلش الکیه ما مثلا تنگه هرمز ببندیم کل دنیا هم جمع بشن هم نمیتونن بازش کنن. حالا ببین!!!
  • ۰۱:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    اگه آمریکا تحریمها را بر نداشت... و این کاملا معلوم شد... باید ایران تنگه هرمز را به روش ببنده... چرا ایران جدی نیست؟!!!!
  • نیما ۰۱:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    در همین حد که ذهنشان درگیر است؛ خدا را شکر.
  • جوانمردان دشمن شیطان بزرگ ۰۲:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    چرا ایران نمیرود در جنوب شرق اسیا یا مثلا در تنگه ی جبل الطارق یا مثلا خلیج کالیفرنیا یا خلیج خوکها ناو و کشتی و .... ببره؟؟؟؟ شیطان بزرگ خیلی غلط میکنه وارد خلیج تاابد فارس شده که حالا مثل سگ از ترس جوانان و شیرمردان ایران عزیز بلرزه؟؟؟؟؟؟ کوچکترین غلط از سوی شیطان بزرگ یا نوچه های سانتی متریش در حاشیه ی جنوبی خلیج فارس مساوی با محو نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس یا کشورهای میلیمتری حاشیه ی جنوب خلیج تا ابد فارس
  • ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    باز خوبه تو گزارشای امریکایی ها حریفشون رو دست کم نمیگیرن نه مثل اینجا که طرف هرچی هم باشه،ندید میگن هیچی نیست! ما خوبیم!
  • ناشناش ۰۴:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    وقتي نيتها اللهي شد ن حتي نفس كشيدنمون هم كابوسي ميشه براي دشمنان اسلام.كافيه يه نگاهي به تاريخ ايران بندازيم به وضوح مشخص كه هر جا دشمن را سر سوزني حساب نكرديم تو هدف مون موفق بوديم (شهر هاي مشكي زير زمين)و هرجا دشمن را حتي يك قدم از خودمون جلوتر ديديم ضربش را خورديم (بتن ريزي راكتور اراك)
  • محمد ۰۵:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    مرگ بر آمریکا و آمریکا دوستان و نوکران آمریکا
  • مسلمان ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    درود بر هم رزمان
  • emm ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    وقتشه در یکی از سالگرد های مداخله نظامی آمریکا در ایران و با فضاسازی رسانه ای قبلی و همچنن دزدی 2 میلیارد دارایی ایران ما یکی از ناوهای درحال عبور از تنگه هرمز را به غیمنت گرفته تا اولا ابهت او برای متحدان عربی اش از بین رفته و شاخش در برابر ما شکسته شده و ما هم به پول های از دست رفته قبلی وبلوکه شده برسیم و هم دفعه دیگر به فکر دست اندازی به اموال ایران را نداشته باشد. ولی فکر نکنم با این سیاست مداران پخمه ای که داریم بتوانند ذره ای خاطر آمریکارا مکدر کنند.باز صد رحمت به سپاه ما که همیشه خار چشم دشمنان بوده
  • ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    بزن و در رو يك تاكتيك نظامي است
  • ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    عجب مقاله ی عجیبی یعنی نیروی دریایی ما حریف نیروی دریایی آمریکا میشود ؟ اگر میشود پس چرا الان ابر قدرت جهان نیست و هنوز بر سر چه کنم های سوریه و عراق مانده اگر هم نیست پس این مقاله چیست؟
  • جواد ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    چرا متن منو منتشر نکردی؟مگه دروغ گفتم؟
  • هموطن ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    من بعنوان یکی از کسانیکه مدتها در دفاع مقدس شرکت داشتم برای کسانیکه این تحلیلهای هدفدار آمریکائیها را قبول دارند و الکی مغرور میشوند روشن کنم که اینها جنگ 8 ساله ایران و عراق را ندیده اند و با واقعیتهای آن و توانمندی واقعی نظامی ما آشنایی ندارند یا اینکه .... اینها بدانند که علی رغم همه شعارها در عمل وقتی که آمریکائیها اراده کردند جنگ 8 ساله را یکماهه تمام کردند و ...
  • ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    بیش باد
  • کاربر قدیمی مشرق نیوز ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    جناب مشرق نیوز از خدا بترس 1 هفته هست جنگل های پاسارگارد داره می سوزه هیچ خبری از هواپیمای آب پاش 300 تنی وزارت دفاع و سپاه که بارها دربارش مقاله زدی نیست...مقاله های بدون عمل به چه درد می خوره!؟؟؟؟؟
  • ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    شما هم برعکس در همان زمان گذشته فسیل شدید دوست عزیز ...زمان جرج بوش تمام امریکا و اروپا و اعراب اراده کرده بود برای حمله به ایران ولی دیدن این ایران اون ایران سی سال پیش نیست....
  • ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    جناب مثلا هموطن اما اساسا جهان وطن آنهم به سبک فراماسونها اگه اراده آمریکا مافوق اراده تمام موجودات است پس مثلا چرا اسیر آن افتضاح در طبس شد ایمان به خدا نه تنها یک واقعیت بلکه یک حقیقت است همانطور که در قرآن آمده در صورت پایداری و تعقل، سپاه اسلام در برابر سپاه کفر به ده برابرش حریف است
  • محمدرضا ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    سلام باید خاطر نشان کرد که ابرقدرت جهان رو رسانه ها تایین میکنند که تمامی رسانه های جهان زیر بلیت یهودیان دو ملیتی امرکا اسرائیلی هستند، پس پر واضح هستش که کی رو به عنوان ابر قدرت اعلام کنند. در مورد چه کنم های عراق سوریه هم باید عرض کنم که کشوری که به چه کنم افتاده ایران نیست بلکه شیطان بزرگ آمریکاست که هر دفع از خط قرمزه اعلام شدش یه پله پایین میاد، به قول خودشو قرار بود 2 هفته بشار اسد کله پا بشه ام اما دو هفته ای شیطان بزرگ و کل دار و دستش شده 5 سال ایران. انشاالله طولی نخواهد کشید که پرچم ایم مملک ظلم ستیز میرسه به دست ابرقدرت واقعی جهان. انشاالله
  • وطن ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    قابل توجه ممد دزدان دريايي كارشان چپاول مي باشد و كسب مال و اموال اما نيروي دريايي سپاه حفظش امنيت خليج فارس و اقتدار ملي است از آنجايي كه آمريكا از هزار كيلومتر دورتر به اين منطقه وارد شده و قلدري مي كند روش نامتعارف سپاه بهترين گزينه براي برخورد با متجاوزين و حكومت سرمايه داري با قوانين سود جويي در هر جاي دنيا است و اگر در اين منطقه دستشان به سود نرسد 100% عقب نشيني خواهند كرد .
  • shadman ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    ایران در مقابله با داعش در عراق و سوریه به چه کنم چه کنم نیفتاده بلکه اگر امام خامنه ای فتوی جهاد بدن طومارشون سه سوته برچیده میشه و این به خاطر بعضی مصالح حضور ما هدایت و رهبری رزمندگان عراقی و سوری در برابر داعشه و نه حضور مستقیم. اینکه بعضی وقتا سیاست خارجی ما با لبخند میره جلو اینا یه خورده شروع میکنن به پارس کردن زیادی و الا هیچی نیستند ما به پشتوانه ی قدرت الهی زمینه ی ظهور امام زمان را فراهم میکنیم که والعاقبه للمتقین
  • shadman ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    من در جنگ هشت ساله حضور نداشتم و ندیدم ولی میدانم که امکانات ما در مقابل امکانات صدام که از شرق و غرب عالم و کمک های نقدی و غیر نقدی اعراب که جنگ جهانی بر علیه ما بود نتونستند به اهدافشون برسند که این یعنی شکست اما حالا که ما قابل مقایسه با آن زمان نیستیم و در باشگاه موشکی جهان جزء چند کشور معدود یعنی آمریکا چین روسیه و ایرانیم
  • ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    lما که میگیم اونا هیچی نیستن مرادمان اداف و عقاید وطرز تفکرشان هست نه امکاناتشان یه فرمانده ارشد نظامی آمریکا گفته ما از وسایل وابزار جنگی ایران نمیترسیم از تحلیلات وعملیاتهای پیچید هی آنها میترسیم البته درسال 93که صاعقه به تولید انبوه رسید گفت حالا نگرانی ما دوبرابر شده حال فهمیدی انیشتین
  • ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    یعنی اندازه یه مرغ فکر نداری
  • ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    قابل توجه " جوانمردان دشمن شیطان بزرگ " اخوی جو گیر نشو ! آمریکا سر خود نه به خلیج تا ابد فارس اومده و نه به دریای چین رفته ! در هر دو مورد اکثر کشورهای همسایه اون آب ها از آمریکا خواستن و متاسفانه این توجیه کننده حضور نظامی آمریکاست. با کمال تاسف باید بگم برگ برنده بزرگ آمریکا در مناقشات مختلف ، داشتن متحدان و دوستان زیاد در گوشه کنار دنیاست. آمریکا هر جای دنیا بخواهد اقدام نظامی کنه کشورهایی هستند که خاک یا مرزشون رو در اخنیارش بگذاره ! و این حقیقتی غیر قابل انکار است.
  • محمد ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    هیچ چالشی وجود نداره برا آمریکایی ها مخصوصا تو هوا و دریا
  • ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    جیب بری نه دزدی
  • ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    آمریکا خورده اونم زیاد و این غیر قابل انکار است
  • ایران ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    این صهیونیست مسیحیان کافر باید یک چیز را خوب بدانند که با کوچکترین شلیکی علیه ایران ، جمهوری اسلامی ایران برای به دست آوردن پشتیبانی ملت های منطقه همان اول اسرائیل را می کوبد و بعد سراغ نیروها و پایگاههای امریکا و ایادی آنان خواهد رفت و لازم باشد وارد خلیج مکزیک و خاک امریکا خواهند شد مردم ایران و مقاومت سالهای سال است منتظر یک نبرد جانانه و رودرو با آمریکا و تفاله های آمریکا هستند ولی آنها جرات ندارند چون همیشه درایت شان را پشت ترس شان پنهان می کنند
  • ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    جناب محمد این ادعای ( هیچ چالشی وجود نداره برا آمریکایی ها مخصوصا تو هوا و دریا ) مصداق عینی کفر است. ملتفتید؟؟؟؟ اگر بله این مقاله برای کافران توجیه ناپذیر است. هر چند نقض آن ادعا را بارها به چشم دیده باشند. نمرود هم با یک پشه به درک واصل شد
  • یوسف بهلولی ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    با سلام حیف که از گفتن حقایق معذورم وگرنه ائتلاف جهانی هم حریف نیروی دریایی سپاه نمیشه خودشون هم میدونن.
  • مازیار ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    اینها در اطاقهای فکر خودشان برای مقابله با ایران در ده سال اینده برنامه ریزی می کنند و در تدارک سلاهای بازدارنده برای خودشان و هم پیمانشان هستند ولی اصلا به این فکر نمی کنند که در ده سال اینده ابران به چه سطحی از تکنولوژ و امکانات نظامی مخصوصا بعد از برجام خواهد رسید تا دست برتر و بالاتری را در منطقه داشته باشد. فراموش نکنید ایران در میان کشورهای در حال توسعه دارای توانمدیهای بسیار خوبی در حوضه تولید سلاح و به روز رسانی انهاست.
  • ناشناس ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    دستگیری سربازان امریکایی توسط سپاه ثابت کرد که امریکایی ها در خلیج فارس چالش های فراوانی دارند و توان رویارویی با سپاه را ندارند.
  • ناشناس ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    امام خمینی(ره):امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند.
  • محمد ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    پسر جون بین شعار و عمل کلی فاصله هست منم قبلا مثل شما بودم تو بحث نظامی شعار معنی نداره مهم عمل کردن یک نگاه به وضعیت هوا دریای ما بنداز تا بفهمی
  • مسعود ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    این قایق های تندرو مقابل بالگرد های پیشرفته امریکا بی دفاع هستند و زود نابود میشن.
  • پارسا ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    عزیز من مگه بقالیه که ببندن.؟ تعهد داریم.درضمن اگر هم ببندن چند روز بیشتر نمیشه بست.تجهیزاتش رو نداریم .مگر اینکه وارئ جنگ جهانی بشیم با بقیه کشورها .ماشالا نکه همشون هم باهامون روابط حسنه دارن.
  • محمد ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    ما با سلاح ایمان و شجاعت به جنگ میریم جناب محمد! آمریکا عددی نیست
  • ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    0 0
    بالگردا باید از رو ناو بلند بشن که ما اونا رو با موشکهای نقطه زن ضد ناو نابود می کنیم اگر پرواز کنند جایی برا نشستن نخواهند دید مگه قایقهای ما دست خالی شنا می کنن که بخوان مورد هدف قرار بگیرن
  • ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    0 0
    برای چی کار رو سخت می‌کنین؟ ایران هم میتونه روی تنگه هرمز اعمال سیاست کنه. مثلا میتونه بگه کشتی ها و نفت‌کش هایی که 4 مقصد آخر اونها امریکا، انگلیس، فرانسه، استرالیا، اسراییل غاصب و عربستان بوده حق تردد از این مسیر رو ندارن.
  • نهضت جهانی صلوات ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    0 0
    اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم صلوات حللا مشکلات. صلوات فوق اتم وصلوات بزرگترین عبادت اگر سپاه نبود کشور هم نبود: حضرت امام رحمه الله علیه امروز باید گفت اگر سپاه نباشد انقلاب نخواهد بود برای پیروزی اسلام مقتدر بر استکبار جهانی وسلامتی فرمانده کل قوا حضرت امام خامنه ای 14 صلوات هدیه مینمائیم اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
  • ناشناس ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۲
    0 0
    بازم بگيد برجام بده و اخه همه اينا تو اين دولت و بعد برجام اتفاق افتاده ! فقط منتقدان عزيز فحش نديد ، حرف ضد ايراني نزدم ! جانم فداي ايران !

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس