مستند «هزينه يک کوکاکولا» که بر اساس رابطه رقابتی بين کوکاکولا و اتحاديه صنفي، ساخته شده، با بررسي قتل عام 8 کارگر کوکاکولا که توسط شبه‌نظاميان در کلمبيا به قتل رسيدند، آغاز مي‌شود.

گروه جنگ نرم مشرق- برند کوکاکولا طی سالیان اخیر همواره جزو برترین برند‌های تجاری در جهان مشغول فعالیت است. شرکتی که در حوزه نوشیدنی در سراسر دنیا نامی شناخته شده به حساب می‌آید. این شرکت در سال 1892 توسط فردی به نام آسا کندلر (Asa Candler) تاسیس شد. امروزه در بیش از 200 کشور دنیا چیزی نزدیک به 1.7 میلیارد عدد از این نوشابه مصرف می­‌شود. دفتر مرکزی این شرکت در شهر آتلانتا ایالات متحده واقع شده و مدیر فعلی این شرکت فردی با نام موهات کنت (Muhat Kent) است. در حال حاضر بیش از 500 برند تجاری در دنیا تحت نظارت کوکاکولا فعالیت می­‌کنند. برندهایی مانند فانتا (Fanta) و اسپرایت (Sprite) از محصولات دیگر این شرکت به شمار می­‌روند. این شرکت بر اساس مقتضیات جغرافیایی و فرهنگی با ایجاد برندهای جدید جای پای خود در کشورهای مختلف را باز کرده است و حتی در حوزه نوشیدنی‌های غیرگازدار نیز با معرفی برندهایی مانند مینت مید(Minute Maid) ، پاورید(Powerade)، چای طعم دار نستی (Nestea) حضور پر رنگی در این کشورها دارد.

نوشابه‌ای که مزه خون می‌دهد // در حال ویرایش

لوگوی کوکاکولا

امروزه کوکاکولا تنها یک نام تجاری نبوده بلکه با ریشه داشتن در فرهنگ ایالات متحده به عنوان یک نماد آمریکایی شناخته ­شده و حتی واژه Coca-colanization نیز بیانگر همین مساله است.

بحث پيرامون کوکاکولا به اندازه تاريخ پيدايش آن گيج کننده و قديمي است. کوکاکولا همواره با بحثهاي اقتصادي همراه بوده و توسط اقتصاددانان و روزنامه‌نگاران در اخبار و مقالات مورد هدف قرار گرفته است. این شرکت اگرچه به ظاهر جزو برترین برندهای تجاری در دنیا شناخته می­‌شود اما در پشت پرده مسائل تکان دهنده دیگری وجود دارد که از سال 2000 به بعد، هجمه انتقادات در خصوص محصولات و فعالیت‌های این شرکت بوجود آمد.

کشتار در کلمبیا

شرکت پانامکو (Panamco) در کشور کلمبیا بزرگ‌ترین تولید کننده کوکاکولا در آمریکای لاتین به شمار می­‌رود. در سال 1990، هشت کارگر این کارخانه کوکاکولا توسط شبه‌نظاميان کلمبيايي به قتل رسيدند. به ادعاي آن عده از اعضاي اتحاديه (سينال ترينال) که جان سالم به در بردند، شبه‌نظاميان را کوکاکولا اجير کرده بود. اتهامات مبنی بر نقش داشتن مدیران شرکت در این حادثه از آنجا قوت گرفت که بر اساس گزارشات امکان دسترسی شبه‌نظامیان به کارخانه کوکاکولا بدون اطلاع و اخذ تایید از شرکت غیرممکن بود. در 1996، ايسيدرو هيل در کارخانه کوکاکولا در «کاريپا» به قتل رسيد. در 2002، آدولفو مونيرو نيز کشته شد. هيل و مونيرو هر دو عضو اتحاديه صنفي (سينال ترينال) بودند. همکاران سابق ايسيدرو هيل اکنون مخفي زندگي مي‌کنند. ماجراي «کاريپا» با مرگ ايسيدرو هيل تمام نشد. همان شب، دفتر اتحاديه را به آتش کشيدند و رئيس اتحاديه را مجبور به ملاقات با "کاليچه" (یکی از فرمانده‌های شبه‌نظامیان کلمبیا) کردند و پس از تهدید کالیچه مبنی بر کشتار اعضای اتحادیه، همه اعضا به سرعت براي حفظ جان‌شان استعفا دادند و بدین شکل اتحاديه برچيده شد!


دانلود

کارلوس کاستانو رهبر وقت گروه شبه‌نظاميان راستگرای افراطي موسوم به (گروه متحد دفاع از خود) در آن ایام در کلمبيا بود. گروه مزبور حدود 12 هزار چريک مسلح دارد و نامش در آمريکا در فهرست سازمان‌هاي تروريسي به ثبت رسيده است. این گروه برنامه قتل اعضای اتحادیه را اجرا می‌کرد. اقتدار گروه‌هاي شبه‌نظامي باعث شده تا اجراي عدالت در کلمبيا تقريبا غيرممکن شود. اين يکي از دلايلي است که اتحاديه انگشت اتهام را به سوي کوکاکولا نشانه رفته است. کمپاني مزبور را مي‌توان در خارج از کشور دادگاهي کرد، ولي محاکمه شبه‌نظاميان فقط در چهارچوب اختيارات محاکم داخلي است. در نهایت اتحادیه (سينال ترينال) در دادگاه ميامي عليه کوکاکولا طرح دعوي کرد. کمپاني به اجير کردن و يا تحريک شبه‌نظاميان به قتل، شکنجه، بازداشت غيرقانوني و سرکوب اعضاي اين اتحاديه به طریق گوناگون متهم شد. قاضي "خوزه يي مارتينز" در سال 2001 مسئول رسيدگي به پرونده شکایت شد. قاضي مارتينز که معروف به جانبداری از مؤسسات بزرگ بود، همزمان دارای سابقه مشاوره و دفاع از اين مؤسسات را داشت. او در آن زمان همچنين گزارشگر راديويي باشگاه ورزشي (ميامي هاريکينز) را به عهده داشت که از حمایت مالي پر و پا قرص کوکاکولا برخوردار بود. مارتينز کمپاني کوکاکولا را از اتهامات وارده مبرا دانست.


دانلود

اتهامات کوکاکولا در کشورهای دیگر

نمونه مشابه این جنایت نیز در 1970 در گواتمالا اتفاق افتاد که در جریان آن تعدادی از اعضاء حزب کارگری شرکت کوکاکولا در گواتمالا به طرز مشکوکی به قتل رسیده بودند. اعتراضات به کوکاکولا در آمریکای جنوبی به حدی رسید که به این شرکت لقب کولای قاتل (killercoke) داده شد.

نوشابه‌ای که مزه خون می‌دهد // در حال ویرایش

کوکاکولا در آمریکای جنوبی به کولای قاتل معروف است

کوکاکولا در هند نيز سخت مورد مؤاخذه قرار گرفته است. کارخانه کوکاکولا در هند به علت مصرف بي‌رويه آب و آلوده ساختن منابع کمياب اين ماده حياتي به حکم دادگاه تعطيل شد اما شرکت کوکاکولا از اجرای حکم طفره می‌رفت.

نوشابه‌ای که مزه خون می‌دهد // در حال ویرایش

کوکاکولا در هند به علت مصرف بي‌رويه آب و آلوده ساختن آن محکوم شد

در ترکيه نيز کارگران را از حق تشکيل اتحاديه محروم کردند. کارخانه کوکاکولا از استخدام اعضای اتحاديه‌ها معذور است.

وعده سر خرمن کوکاکولا

کوکاکولا وعده‌ای مبني بر انجام تحقيقات مستقل در خصوص قتل‌ها و موارد نقض مقررات زيست محيطي داد اما ايراداتي بر اين تحقيقات وارد بود. نخست آن که "مستقل" نبودند؛ کمپاني کوکاکولا از سازمان «بين‌المللي کار» خواستار انجام اين تحقيقات شد اما مشکلی که وجود داشت، حضور همزمان "ادوارد پاتر" مدير روابط جهاني کارگري کوکاکولا در سازمان بين‌المللي کار که از اعضای این سازمان بین‌المللی به شمار می‎‌رفت. پس تحقيقات نمي‌توانست مستقل باشد؛ زيرا پاتر به طور همزمان با کوکاکولا و سازمان بين‌المللي کار همکاري داشته است. بدتر از همه آن که براساس گزارش نشريه (سيدني مورنينگ هرالد) کوکاکولا با متوقف کردن کامل تحقيقات، عملا خلف وعده کرد. موارد نقض حقوق بشر در ترکيه و هند نيز مشمول همين خلف وعده شد.


دانلود

قراردادهای کوکاکولا در دانشگاه‌ها

از زمان اين رسوايي‌ها، تعدادی از دانشگاه‌ها قراردادهاي خود با کوکاکولا را به حالت تعليق درآوردند. دانشجويان دانشگاه‌هایی مانند مونتانا نيز تلاش داشتند کوکاکولا را در محوطه دانشگاه تحريم کنند. جورج دنيسون George Dannison رئيس دانشگاه مونتانا در همین رابطه توضیح می‌دهد که قرارداد بسته شده با کوکاکولا حدود 4 سال اعتبار دارد و انعقاد اين قرارداد منع قانوني نداشته است. دانشگاه ميشيگان نیز تنها زماني که کوکاکولا وعده انجام تحقيقات مستقل توسط سازمان بين‌المللي کار را مطرح کرد، حاضر به تمديد قراردادش با اين کمپاني شد که در آخر معلوم شد این تحقیقات فریبی بیش نبود.

کوکاکولا ميليون‌ها دلار به دانشگاه‌ها کميسيون پرداخت مي‌کند تا محصولاتش را در دانشگاه‌ها به فروش برساند. از دلایل اهمیت این قراردادها این می‌باشد که کوکاکولا مايل است نام تجاري خود را به نسل جوان و تيم‌هاي موفق دانشگاهي نسبت دهد. کوکاکولا مبالغ کلاني بابت نصب علامتش به روي تابلوی امتيازات مسابقات دانشگاهي پرداخت مي‌کند. علاوه بر اين، نسل جوان بازار مصرف بالقوه‌ای برای کوکاکولا محسوب مي‌شود. اکثر دانشجويان در دانشگاه‌ها کوکاکولا خريداري مي‌کردند. این شرکت با تبليغات گسترده سعي دارد مصرف کننده را از آغاز جواني معتاد به محصولات پرکافئين خود کند.

نوشابه‌ای که مزه خون می‌دهد // در حال ویرایش

کوکاکولا ميليون‌ها دلار به دانشگاه‌ها کميسيون می‌دهد تا محصولاتش را در آنجا به فروش برساند.

يک دانشکده را با 50 هزار دانشجو تجسم کنيد که فقط محصولات کوکاکولا را در محوطه خود عرضه مي‌کند. سالانه 50 هزار دانشجو فقط يک حق انتخاب دارند و آن محصولات کوکاکولا است. به احتمال فراوان اگر هر دانشجو در دانشگاهي که فقط در آن محصولات کوکاکولا عرضه مي‌شود به مدت 4 سال تحصيل کند، بعد از فارغ التحصيلي هم بي‌گمان به مصرف همين محصولات ادامه خواهد داد. به اين طريق اميدوارند مصرف‌کننده‌ای برای تمام عمر براي خود دست و پا کنند. همین دلایل کافی است تا این غول بزرگ اقتصادی بابت این قراردادها، کميسيون‌های گزاف پرداخت کند.

برداشت آخر

سرمایه‌داری یکی از بی‌رحم‌ترین مکاتب بشری بوده است که علی‌رغم ظاهر زیبا و جذابش، پشت پرده کثیفی دارد. شرکت کوکاکولا نیز از این قاعده مستثنی نیست و مانند بسیاری از شرکت‌هایی از این دست، سلامت و جان مردم را قربانی مرتفع شدن کوه ثروت خود می‌کنند. لازمه سرمایه‌دار ماندن نیز نفوذ به ارکان حکومت‌ها است که شرکت کوکاکولا در این امر موفق ظاهر شده و جالب است که بدانید تا اين تاريخ، سازمان جهاني کار هنوز به رسوايی‌های کوکاکولا رسيدگی نکرده است!


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 28
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 1
  • علی ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    4 1
    اگر لوگوی انگلیسی coca cola را برعکس کنید به عمق دشمنی صاحبان صهیونیزم آن با اسلام پی خواید برد در مورد پپسی هم حروف اول آن میشود pepsi pay every penny save israel
  • ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    3 0
    واقعاً باعث شرمساری است آمریکا هر سال بر تحریمات ما افزایش می دهد، ما نمی توانیم یک امتیاز نوشابه را در کشورمان تحریم یا محدود کنیم، وااسفا
  • ۰۱:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    1 0
    ای بابا اگه انقد بده پس چرا راحت تو مملکت خودمون داره فروش میره. تو هر یخچالی ده تا مارک خارجی هست ولی شاید یدونه ایرانی پیدا بشه. جلوشو باید گرفت آقا عملا نه تو حرف
  • ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 4
    نوشابه فقط کوکا کولا... حالا خفه شو مشرق
  • آذری ۰۵:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    4 0
    .کمپانی خبیث و نجس کوکاکولا (در کنار کمپانیهای نجس صهیونیستی دیگری مثل: نستله، دنون، پپسی، لورال، نایک، و...) کاملا در تملک سرمایه داران صهیونیزم جهانیه و علاوه بر برند اصلیش چندین برند دیگر هم از نوشابه ها و نوشیدنیهاش(مثل برندهای: فانتا ، اسپرایت، کانادا درای، پاوراید، دسانی(آبمعدنی)، مینوت مید(آبمیوه) و...) در ایران توسط بعضی شرکتهای پولپرست خصوصا شرکت ننگین و سابق دار خوشگوارمشهد توزیع میشه . مواد اولیه وارداتی انواع محصولاتش از بعضی شعبه ها و نمایندگیهای بین المللیش توسط بعضی شرکتهای ایرانی وارد میشه و بابت این واردات مواد اولیه و همچنین قرارداد پرداخت حق لیسانس سالانه مبالغ میلیارد دلاری از بازار کشور ما به جیب صهیونیستها واریز میشه. کدوم وزیر و کدوم دولت برای اولین بار مجوز داد تا عده ای خائن داخلی تبدیل به واردکنندگان برندها و محصولات این کمپانی نجس صهیونیستی بشن؟
  • زیتون سرخ ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    1 0
    ماسفانه کوکاکولا و پپسی بر بازار ایران سلطنت می کنند و ایرانیان نیز بدجور نوشابه خور شده اند. به هرکس هم بگویی کوکاکولا صهیونیستی است به تو می پرند که در ایران تولید می شود و اصل نیست. در صورتی که مواد اصل وارد می شود و روی خودش نوشته شده "اصل". آنقدر از این نوشیدنی مضر خورده اند که حرف به گوششان نمی رود حریص تر هم شده اند. این در مورد نستله، پپسی و سایر محصولات صدق می کند. نباید از ضدیت با اسرائیل فقط راهپیمایی روز قدس را در نظر گرفت بلکه از راه بایکوت یا تحریم اقتصادی باید ضربه زد
  • ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 4
    کمتر سخنرانی گوش کنید!ء مخصوصا رایفی پور....
  • ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 4
    توهم
  • @@ ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    3 0
    ماجرای استفاده از جین انسان در پپسی که جهانی شده و این را مقایسه کنید با عید پسح صهیونیست ها که خون پسر رادر فطیر مقدس می کنند و می خورند و این پول تقدیم ارتشی می شود که ماهی یکبار ایران را تهدید نظامی می کند و در عید پوریم سالی یکبار مرگ ما را جشن می گیرند ...
  • @@ ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 0
    کامنت به مزد جان شکایت از دادستان آمریکاییه نه رائفی پور کلیپ مستند ماجرا هم موجوده!
  • ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 0
    تو بیا من همه چیز رو اینطوری واست معنا کنم خیلی حرف عوامانه ای گفتی
  • ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    1 3
    پس از این به بعد پپسی بخوریم
  • علی ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    1 0
    اااااااای بابا چی میخواستیم وچی شداللهم عجل لولیک الفرج خدا صبرمان بده
  • ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    2 0
    احسنت البته یادمون باشه اگه دولتی ها امتیاز یه نوشابه یا هر چیزی رو محدود نمیکنن ما مردم که میتونیم کوکا و پبسی نخوریم .
  • حسن ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 0
    آقای ناشناس واقعا اینجوری فکر میکنی؟!ببین با چه کسایی شدیم 77 میلیون
  • سایه ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 4
    خدا شفای عاجل نصیب شما و آقای رائفی پور کنه که ان شا الله هر چه زودتر از شر توهم و چرندگویی راحت شین.
  • پسر ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    2 0
    راست میگه برین عکس اول کوکا کلا نگاه کنین از چپ نوشته نعوذبالله لامحمد لامکه من موندم مردم ایران چرا هماهنگ نیستن تا ی چیزی میبینن بهشون ضرر میزنه تحریم کنن نخرن نه این بلکه کلا
  • ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    2 0
    کلا نوشابه بده کوکاکولا هم که باشه چون پولش میره تو جیب صهیونیستا بدتره !!!!!
  • طبیب ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    1 0
    جناب ناشناس، اگه میدونستی نوشابه چقدر برای سلامتی مضره ؛ برای همیشه مصرفش رو کنار میذاشتی. دیگه توجهی به مارکش هم نداشتی. مثل من که برام هیچ فرقی بین کوکاکولا با سایر نوشابه ها و یا چیپس و ... وجود نداره. چون اصلا لب بهش نمیزنم. بهتره بدونی چیپس و پفک هم عامل اصلی نازایی هستن، هم سرطانزا.
  • طبیب ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    4 0
    جناب ناشناس، تمام حرفهای زده شده واقعیت داره. یهودیهای صهیونیسم با اهداف بلندمدت سعی در نابود کردن نسل مسلمانان و بخصوص شیعیان دارن. تا حالا شنیدین که میگن بهترین پزشکان دنیا در اسراییل زندگی میکنن؟ بخاطر اینه که تمام بیماریهای صعب العلاج این قرن نتیجه ی تلاشهای ضد انسانی خودشون هست که به جان نسل بشر انداخته اند و پیشاپیش داروی اون رو هم تولید میکنن؛ البته بصورت کاملا زیرپوستی. یهودیت به دنبال بدست گرفتن قدرت کل دنیاست و در این راه از هیچ جنایتی دریغ نمیکنه. و هدف اصلیش غلبه بر "قائم آل محمد(ص)" (جان بی ارزشم فدای خاک قدمش باد)؛ هست. بهتره بدونی تمام فرهنگ غذایی غلط ما، از برنامه ریزی اونهاست. اگر با طب سنتی و اسلامی خودمون، که برگرفته از دستورات الهی است، زندگی کنیم، یقینا هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روحی سالمتر خواهیم بود.
  • ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 0
    امروز خیلی زورت گرفته. چرا مثل هرروز نیستی؟
  • علي ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    1 2
    من كارمند شركت كوكاكولا در ايران هستم. كلي كارگر توي اين شركت كار ميكنن وكلي هم اشتغالزايي كرده و كلي خانواده از قبال اين شركت دارن نون ميخورن. خيلي هم موفق و سالمه.
  • @@ ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 0
    وقتی این همه سند را ول می کنید و فحش ی دهید آدم شک می بره که ...!
  • پژمان ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    0 1
    همون دوغ سنتی خودمون نه تنها ضرر نداره.بلکه واسه هضم غذا عالیه...اما خوب نباید به خاطر وجود محصولات و برندهای نا خلف.همه را با یک چوب برانیم.در عوض بسیاری از محصولات کشاورزی و تکنو ئولوژیک آمریکا بی نظیره...
  • ۱۳:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    2 0
    ارم کثیفش را از صفحه تون حذف کنید
  • ناشناس ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    1 0
    شما ها رو خدا به راه راست هدایت کنه با این حرفهایی که میزنید از هزار دشمن بدترید شماها ایرانی هستید یا آمریکایی
  • @@ ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    2 0
    برندهای داخلی هم که به خاطرش جمع شدن کارگر ایرانی بیشتری داشتن!
  • سرباز خامنه ای IR ۲۱:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۰
    1 0
    پس ما باید کوکا کولا رو کنار بزاریم چون یه تولید اسرائیلی است

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس