طبق محاسبه مرحوم دکتر احمد بیرشک در «گاهشماری ایرانی» واقعه کربلا به حساب گاهشماری شمسی 21 مهر سال 59 شمسی رخ داده است.

مشرق - تاریخ شمسی برخلاف تاریخ قمری در تغییر نیست. موقعیت زمین نسبت به خورشید ثابت است و با استخراج اوقات شرعی شهر کربلا در این تاریخ،  سخنان  مقتل نویسان به ساعت و دقیقه برگردانده می شود.
اوقات شرعی روز 21 مهر به افق کربلا (که در طول قرون حداکثر 3-+ دقیقه اختلاف می تواند داشته باشد) استخراج شده و روایات مقتل نگاران با این ساعتها تنظیم شده است:

5:47 اذان صبح

امام (ع) بعد از نماز صبح برای اصحابش سخنرانی کرد. آنها را به صبر و جهاد دعوت کرد. و بعد دعا خواند: «اللهم انت ثقتی فی کل کرب... خدایا تو پشتیبان من هستی در هر پیشامد ناگواری»آن طرف نماز را به امامت عمر سعد خواند و بعد از نماز صبح به آرایش سپاه و استقرار نیرو مشغول شدند.

حدود 6

امام حسین(ع) دستور داد تا اطراف خیمه ها خندق بکنند و آن را با خاربوته ها پر کنند تا بعد آن را آتش بزنند و مانع از حمله سپاه از پشت سر بشوند.

7:06 طلوع آفتاب

کمی بعد از طلوع آفتاب. امام سوار بر شتری شد تا بهتر دیده شود. روبه روی سپاه کوفه رفت و با صدای بلند برای آنها خطبه ای خواند. صفات و فضایل خودش و پدر و برادرش را یادآوری کرد و اینکه کوفیان به امام (ع) نامه نوشته اند. حتی چند نفر از سران سپاه کوفه را مخاطب قرار داد و از حجارین ابجر و شبث ربعی پرسید که مگر آنها او را دعوت نکرده اند؟ آنها انکار کردند. امام نامه هایشان را به طرف آنها پر تاب و خدا را شکر کرد که حجت را بر آنها تمام کرده است. یکی از سران جبهه مقابل از امام (ع) پرسید چرا حکم این زیاد را نمی پریرد و آنها را از ننگ مقابله با پسر پیامبر نمی رهاند؟ اینجا امام آن جمله معروفشان را فرمودند: «الا و ان الدعی بن الدعی»، قد رکز بین اثنین: بین السله و الذله و هیهات منا الذله ... فرد پستی که پسر فرد پست دیگری است. من را بین کشته شدن و قبول شدن و قبول ذلت مجبور کرده. ذلت از ما درو است.» سخنرانی امام (ع) حدوداً نیم ساعت طول کشده است.

حدود 8

بعد از سخنرانی امام (ع) چند نفر از اصحاب آن حضرت به روایتی بُرَیر که «سید القرآء» (آقای قرآن خوان) های کوفه بود (الفتوح) و به روایتی زهیر (تاریخ یعقوبی و طبری) خطاب و کوفیان سخنان مشابهی گفتند.بعد از سخنان زهیر و بریر، امام فریاد معروف «هل من ناصر ینصرنی» را سر داد. چند نفری دچار تردید شدند؛ از جمله حُر. فرد دیگری به نام ابوالشعثا و دو برادر که در گذشته عضو خوارج بودند. بعید نیست که کسانی دیگری هم با دیدن شدت گرفتن احتمال جنگ، از سپاه کوفه فرار کرده باشند.

حدود 9

روز به وقت چاشت رسیده بود که شمر به عمر سعد پرخاش کرد که چرا این قدر تعلل می کند؟ عمر سعد عاقبت رضایت به شروع جنگ داد. اولین تیر را به سمت سپاه امام (ع) رها کرد و خطاب به لشگریانش فریاد زد: «نزد عبیدالله شهادت بدهید که من اولین تیر را رها کردم.» بعد از انداختن تیر توسط عمر سعد، کماندارهای لشکر کوفه همگی با هم شروع به تیراندازی کردند. امام به یارانش فرمودند: «اینها نماینده این قوم هستند. برای مرگی که چاره ای جز پذیرش آن نیست. آماده شوید.» چند نفر از سپاه امام در این تیر باران شهید شدند. (تعداد دقیق را نمی دانیم . تعداد شهیدان تیر اندازی. با تعداد شهیدان حمله اول 50 نفر ذکر شده.)

حدود 10

بعد از تیراندازی یسار غلام زیادین آبیه و سالم غلام این زیاد از لشکر کوفه برای نبرد تن به تن ابتدای جنگ بیرون آمدند. عبدالله بن عمیر اجازه نبرد خواست. امام حسین(ع) نگاهی به او کرد و فرمود: «به گمانم حریف کشنده ای باشی» عبدالله آن دو نفر را کشت. البته انگشتان دست چپش قطع شد.بعد از این نبرد تن به تن، حمله سراسری سپاه امام حسین(ع) حمله کرد؛ امام حبیب و یارانش در برابر او ایستادگی کردند. زانو به زمین زدند و با نیزه ها حمله را دفع کردند. همزمان شمر به جناح چپ سپاه امام(ع) حمله برد. زهیر و یارانش به جنگ مهاجمین رفتند. خود شمر در این حمله زخم برداشت بعد از عقب نشینی هر دو جناح کوفی، عمر سعد 500 تیر انداز فرستاد که دوباره سپاه امام (ع) را تیر باران و آن حملات، علاوه بر از پا درآمدن هر 23 اسب لشکریان امام (ع) تعدادی دیگر از اصحاب شهید شدند. الفتوح آن نفرات را 50 نفر و این شهر آشوب 38 نفر ذکر کرده اولین شهید، ابوالشعثا بود و 8 تیر انداخت که 5 نفر از دشمن را کشت. امام(ع) او را دعا کرد.گروهی از سپاه شمر خواستند از پشت سر به امام (ع)حمله کنند زهیر و 10 نفر به آنها حمله کردند.

حدود 11

بعد از این جملات امام دستور تک تک به میدان رفتن را داد. اصحاب با هم قرار گذاشتند تا زنده اند. نگذارند کسی از بنی هاشم به میدان برود. انگار برای شهادت با هم مسابقه داشتند. بعضی «در مقابل نگاه امام (ع)» شهید شدند. یکی از اولین کسانی که شهید شد پیرمرد زاهد بربر بود. مسلم بن عوسجه بعد از او شهید شد. حبیب بر سر بالین او رفت و گفت کاش می توانستم وصیت های تو را اجرا کنم. مسلم با دست امام حسین (ع) را نشان داد و گفت: «وصیت من این مرد است.» یک برا هفت نفر از اصحاب امام(ع) در محاصره واقع شدند. حضرت عباس (ع) محاصره آنها را شکست و نجاتشان داد.

12:50 اذان ظهر

حبیب بن مظاهر وقت اذان ظهر شهید شد. چون که نوشته اند امام(ع) خطاب به اصحاب گفت بکی برود با عمرسعد مذاکره و بخواهد برای نماز ظهر جنگ را متوقف کنیم. یکی از لشکر کوفه صدا زد: «نماز شما قبول نمی شود.» حبیب به او گفت «ای حمار! فکر می کنی نماز شما قبول می شود و نماز پسر پیامبر (ص) قبول نمی شود؟» به جنگ او رفت اما دوستانش به کمکش آمدند و حبیب شهید شد. امام (ع) از شهادت حبیب متاثر شده و برای اولین بار در روز عاشورا گریست. رو به آسمان کرد و گفت: «خدایا رفتن جان خودم و دوستانم را به حساب تو می گذارم.»

حدود 13

30 نفر زا اصحاب امام (ع) تا وقت نماز زنده بودند و بعد از آن ساعت شهید شدند؛ از جمله زهیر و حر. بعد از شهادت اصحاب نوبت به بنی هاشم رسید. اولین نفر. علی اکبر پسر امام حسین (ع) بود البته الفتوح عبدالله بن مسلم بن عقیل را اولین شهید بنی هاشم خوانده است. عبدالله بن مسلم به طرز ناجوانمردانه ای شهید شد. شهادت او بر جوانان بنی هاشم گران آمد. دسته جمعی سوار شدند و به دشمن حمله بردند. امام آنها را آرام کرد. فرمود: «ای پسر عموهای من بر مرگ صبر کنید به خدا پس از این هیچ خواری و ذلتی نخواهید دید.»

حدود 14

28 نفر از مردان بنی هاشم شهید شدند: 7 برادر امام حسین (ع)، 3 پسر از امام حسن(ع) 2 پسر امام حسین(ع)، 2 نوه جعفر بن ابیطالب، 9 نفر آل عقیل و بقیه از نوادگان باقی عموهای پیامبر. یکی از شهیدان نوه ابولهب بود. عاقبت امام حسین (ع) و حضرت عباس تنها ماندند. عزم کردند تا دو نفری به قلب دشمن بزنند و آخرین سواری را با هم انجام بدهند. دشمن بین دو برادر فاصله انداخت. عباس دلاور در محاصره شهید شد. امام(ع) برای دومین بار بعد از مرگ برادر عزیزش گریه کرد و فرمود «اکنون دیگر پشتم شکست.»

حدود 15

امام (ع) به طرف خیمه ها برگشت تا خداحافظی بکند. همچنین پیراهنش را پاره پاره کرد و پوشید تا بعداً در وقت غارت کردن توسط دشمن برهنه اش نکنند. وقت وقت وداع با اهل بیت، کودک شیرخواره او (یعقوبی می گوید: در همان روز به دنیا آمده بود اما بقیه چنین نمی گویند) توسط تیر حرمله شهید شد. امام (ع) رو به آسمان کرد و فرمود: «خدایا اگر نصرتت را از ما دریغ کردی. این را در مقابل چیزی قرار بده که برای ما بهتر است»

امام(ع) به میدان رفت اما کمتر کسی حاضر به مقابله با ایشان می شد. بعضی تیر می انداختند و بعضی از دور نیزه پرتاب می کردند. شمر و ده نفر به مقابله امام(ع) آمدند. بعد از شهادت امام (ع) بر پیکر مبارکش جای 33 زخم نیزه و 34 زخم شمشیر شمرده شد.امام (ع)در آستانه مهاجرت بود اما کسی جرات نمی کرد به سمت ایشان برود. اهل حرم از صدای ذوالجناح متوجه شده و بیرون دویدند. کودکی به نام عبدالله بن حسن(ع) دوید و به طرف مام آمد . او را در بغل عمویش کشتند. امام برای سومین بار ناراحت شدند و کوفیان را نفرین کردند: «خدایا باران آسمان و روییدنی زمین را از ایشان بگیر!»

16:06 اذان عصر

وقت شهادت امام(ع) را وقت نماز عصر گفته اند. روایت تاریخ طبری به نقل از وقایع نگار لشکر عمرسعد چنین است: «حمید بن مسلم گوید: «به خدا هرگز شکسته ای را ندیده بودم که فرزند و کسان و یارانش کشته شده باشند و چون او محکم و دل آرام باشد.... گوید در این حال بود که زینب (س) دختر فاطمه به طرف وی آمد. در حالی که می گفت: «کاش آسمان به زمین می افتاد.» زینب (س) به عمر سعد خطاب کرد: «ای عمر! اباعبدالله را می کشند و تو نگاه می کنی؟» گوید: اشک های عمر را می بینم که بر دو گونه و ریشش روان بود. و روی از زینب بگردانید. حمید بن مسلم گوید شنیدمش که می گفت «به خدا پس از من کس را نخواهید کشت که خدای از کشتن او بیش از کشتن من بر شما خشم آرد.» گوید: آن گاه شمر میان کسان بانک زد که «وای شما منتظر چیستید؟ مادرهایتان به عزایتان بنشینند. بکشیدش!» گوید در این حال سنان بین انس حمله برد و نیزه را فرو برد...»

حدود 17 ؛ بعد از شهادت امام (ع)

بعد از شهادت امام (ع) عده ای لباس های آن حضرت را غارت می کنند. تمام این افراد بعداً به مرض های لاعلاج دچار شدند.غارت عمومی اموال امام حسین (ع) و همراهانش آغاز می شود. عمر سعد ساعتی بعد دستور توقف غارت را داد و حتی نگهبانی برای خیمه ها گذاشت.یکی از شیعیان بصره به اسم سوید بن مطاع بعد از شهادت امام به کربلا می رسد. برای دفاع از حرم امام می جنگد و شهید می شود.ابتدا سر را به خولی می دهند تا همان شبانه برای ابن زیاد ببرد. بعد به دستور عمر سعد بر بدن مطهر امام و یارانش اسب می دوانند تا استخوان هایشان هم خرد شود.

18:49 اذان مغرب

کشتگان لشگر کوفه را جمع می کنند. تعداد این افراد 88 نفر است. داستان این طور تمام می شود که در حالی که عمر سعد دستور جماعت نماز مغرب را می داده سنان بن انس بین مردم می تاخته و رجز می خوانده که «افسار و رکاب اسب مرا باید از طلا بکنید ؛ چرا که من بهترین مردمان را کشته ام!»

آنها چندنفر بودند؟

معروف است که در کربلا 72 نفر شهید شده اند. این رقم معمولا وقت خواندن مقاتل با اعداد و اسامی موجود در متن جور در نمی آید؛ مثلا دیدیم که 50 نفر در حمله اول شهید شده اند، 28 نفر هم از بنی هاشم، به علاوه بریر و مسلم و حبیب و سعيد و حر و زهیر. همین ها جمعش بیشتر از 72 است. بعضی تواریخ قدیمی هم اعداد دیگری دارند. مثلا مسعودی تعداد شهدا را 87 نفر میگوید (مروج الذهب)، یعقوبی 105 نفر (تاریخ یعقوبی) و بلاذری 100 مرد میگوید (مجمع الانساب). یک راه این است که بیاییم و تمام اسامی ذکر شده در منابع را کنار هم بگذاریم. نخستین بار این کار را کسی در قرن سوم انجام داد که در آن 108 اسم فهرست شده. کسی به اسم فضیل بن زبیر، رساله ای نوشت با عنوان:«تسمیة من قُتِل مع الحسین بن علی(ع)» محققان جدید، این رقم را تا 120 اسم رسانده اند. حالا برگردید به آن خبر شهادت حدود 50 نفر از اصحاب در حمله اول. 120، جمع همین عدد و 72 است. پس ممکن است رقم 72 ، شمار شهدایی باشد که بعد از حمله و تیرباران اول به شهادت رسیده اند و جنگشان به یادماندنی تر بوده. احتمال دیگر، توجه به این خبر است که عمر سعد وقتی در روز 12 محرم لشگر خود و اسرا را از کربلا حرکت داد، دستور داد 72 سر را به نیزه بکنند بیاورند. قاعدتا در اینجا هم کوفیان سرهای افراد معروف و مشهور را با خود آورده اند و سرهای افراد غیرمشهور برايشان ارزش نمایشی نداشته. احتمال سوم به خاصیت خود عدد 72 برمی گردد. این عدد، از قدیم الایام نشانه کثرت بوده. حافظ می گوید: «جنگ 72 ملت همه را عذر بنه». يا حدیثی متواتر هست كه پیامبر)ص( فرمود: « امتش 72 فرقه می شوند که فقط یک فرقه از آنها ناجیه هستند. شاید یک دلیل تاکید بر عدد 72 شهید هم همین باشد.


مرحوم دکتر احمد بیرشک

منبع: شفقنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 47
  • در انتظار بررسی: 17
  • غیر قابل انتشار: 6
  • محمد پای بست ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    19 1
    خیلی جالب بود من که استفاده کردم.
  • ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    9 1
    متن از نظر نگارشی مقداری مشکل دارد... ولی بازم هم بسیار تشکر میکنم...
  • ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    3 0
    khodavand ruhe doktor birashk ra ba shohada mahshur konad
  • علی ابوتراب ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    0 7
    بعضی مطالب ذکر شده دارای اشکال تاریخی است برای مثال تعداد سپاهیان امام حسین تا 303 تن دکر شده و یا اینکه امام حسین(ع)در روایات تا 4000 زخم برداشته بودند. التماس دعا
  • وارث ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    0 0
    ماشاالله
  • کتاب اول ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    5 0
    چطور ممکن است تاریخ را با ساعتش اینطور نقل نمائید اما نحوه مرگ یزید ملعون را نمیدانید ؟
  • حاج مهدي ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    1 3
    مطالب بسيار جالب و آموزنده بود،تشكر از زحمات شما
  • zahra ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    4 0
    جالب بود ولي به جزيييات شهادت حضرت عباس توجهي نشده بود مانند آب اوردن ايشان
  • ۲۱:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۴
    2 0
    تقریبا اکثر مقاتل شهادت حضرت عباس(ع) را درحین آوردن آب برای خیمگاه حسینی ذکر کرده اند ولی در مطلب با لا نبرد همزمان عباس ابن علی به همراه ابا عبد الله (ع)ذکر شده
  • میثم ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۵
    4 1
    چیزهایی در تاریخ ثبت میشود که اهمیت داشته باشد. مرگ یک ملعون چه اهمیتی دارد؟
  • امیر ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۵
    6 1
    به دلیل اینکه این مسئله شاهدان بسیار داشته است و مرگ آن ملعون در بیابان بدون شاهد بوده است. ثانیاً واقعه کربلا بسیار اهمیت داشته و دارد ولی کیفیت به درک واصل شدن یزید هیچ اهمیتی ندارد.
  • ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۵
    1 1
    محاسبه لازم ندارد نرم افزار تبدیل تاریخ هجری به شمسی و .. هست
  • محمد ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۶
    2 1
    حضرت عباس علیه السلام به همراه برادر بزرگوار خود برای آب آوردن رفته بودند و در مسیر برگشت میانشان فاصله می افتد و محاصره میشوند و به همین دلیل بوده که امام حسین علیه السلام صدای برادر را به هنگام کمک خواستن می شنوند و سریع خود را می رسانند... لعنت خدا بر قتله کربلا
  • محمدرضا ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۶
    3 1
    انشاءالله روح مرحوم بیرشک بر سر سفره پر برکت آقا اباعبدالله مرزوق باشد
  • رحیم ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۶
    1 1
    دوستان . باید بدانیم کی امام حسین رو کشت و چه بلایی سرش اومد تا درس عبرت بشه . کتاب اول راس میگه . برا منم جای سوال دارد .
  • ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    2 1
    اینطور در روایات امده که این ملعون به قصد شکار به محض اینکه پا در رکاب اسب برد اسب به اذن الهی رم کرد وبدن نجس این ملعون را به صحرا برد و انقدر تازید تا هر تکه گوشتی که از بدنش جدا میشد در قالب یک مارمولک وارد بیابان شد و وقتی اسب برگشت فقط همان قسمت از پا در رکاب باقی بود
  • ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    1 1
    خیلی اشکال در این نقل ها هست . تعداد کشته شدگان لشکر عمر سعد رو فقط 88 نفر ذکر شده که با هیچ کدام از مقاتل نمی خونه و درست نیست
  • ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    0 1
    تو بلدي، تو خوبي.
  • رضا ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    0 1
    عتلی بود. مدتها بود دنبال چنین متن مستدل و واضحی می گشتم. واقعا ازت ممنونم مشرق
  • محسن ۱۷:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    3 3
    من اذان صبح روز بیست و یکم مهر به دنیا اومدم... سعادت از این بالاتر؟
  • ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    3 0
    صلی الله علیک یا اباعبدالله
  • سلیمانی ۱۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    1 12
    حضرت عباس روز تاسوعا به شهادت میرسه بعد شما نوشتید روز عاشورا با امام به میدان جنگ میره؟
    • AMIR IR ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۳۱
      0 0
      اره ديگه يکم فکر ميکردي اخه قبل اين حرفت
    • حمید IR ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۸
      0 0
      حضرت عباس دقیقا روز عاشورا شهید شده
  • سید امیر ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    0 1
    این جمله دقیقا یعنی چی؟ "کشتگان لشگر کوفه را جمع می کنند. تعداد این افراد 88 نفر است. " از کوفیان فقط 88 نفر کشته شدند؟
  • محمد ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    1 1
    به نظرم یکم دیگه مطالعه خودت رو بیشتر کن کل شهدای کربلا در روز عاشورا به شهادت رسیده اند و روز تاسوعا منسوب به حضرت عباس است نه اینکه در آن روز به شهادت رسیده باشند.
  • ۲۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    1 1
    مودب باش ناشناس
  • ساسان ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 1
    مهر و آبان و آذر جوک است،اصل قضیه را ول کرده اند چسبیدن به ماه
  • امیر ۰۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 1
    علامه حسن زاده آملی هم حساب کردند و نظرشان همین است
  • سید اصولگرا ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    5 0
    همانطور که آقا محمد اشاره کردن حضرت ابالفضل العباس(ع) هم در روز 10 محرم (روز عاشورا) شهید شدن. هر یک از روزهای محرم به اسم یکی از شهدای کربلا نامگذاری شده. روز 9 محرم هم به نام حضرت ابوالفضل (ع) نامگذاری شده است. التماس دعا
  • احمد ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    1 0
    تعداد هرچندنفرم باشه کمتر از ملعونیان بود و کوفیان بد عهد که تا ابد در ظلالت و گرفتاری غوطه خواهند خورد.السلام علیک یا اباعبدالله
  • ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    ...{امام} چند نفر از سران سپاه کوفه را مخاطب قرار داد و از حجارین ابجر و شبث ربعی پرسید که مگر آنها او را دعوت نکرده اند؟ آنها انکار کردند. امام نامه هایشان را به طرف آنها پر تاب و خدا را شکر کرد که حجت را بر آنها تمام کرده است... تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل
  • ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    4 1
    ظاهرا 72 تعداد خواص و بزرگانی بوده اند که با امام حسین شهید شده اند وگرنه تعداد کشتگان بیش از این بوده است
  • غریبه ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    طبق محاسبه علامه حسن زاده آملی هم عاشورا 21 مهر بوده.
  • حسنی ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۲
    0 0
    با تشکر از نظرات عزیزان . صرف نظر از این حوادث واقعه عاشورا شیعیان رو بیمه کرد و حماسه ای شد که شیعیان حضرت علی (ع) تا زنده اند به خود ببالند و این خیلی خوب و با صفاست که ماچیزی برای افتخار داریم که اهل تسنن هرگز نداشته و نخواهند داشت.
  • امیرارسلان تهرانی ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۳۰
    2 12
    ...و امروز یادمان نرود که "لبیک یا خامنه ای لبیک یا حسین است"...
  • محسن ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۷
    0 0
    با سلام، میشه لطفا اسم پسر سوم امام حسن (ع) رو بگین؟ قاسم ابن حسن، عبدالله ابن حسن،.............؟
  • AE ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۰۲
    0 0
    کاش رو سیاه نشیم و مثل کوفیان با مهدی فاطمه بد عهدی نکنیم.برا فرج اون بزرگوار مانعی نباشیم ان شاء الله. لبیک یا مهدی صاحب تلزمان
  • محمد ابراهیم عین ابادی US ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۳
    0 0
    سپاس از نگارش این واقعه تاریخی
  • فیروز کارگر AE ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۹
    1 0
    السلام علیک یا اباعبدالله.
  • IR ۲۳:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۰۳
    0 0
    احسنت . صلی الله علیک یا ابا عبدالله
  • متین IR ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۴
    0 0
    روحش شاد زحمت زیادی کشیده من به تمام بچه شیعه ها میگم ۲۴ تیرماه هر سال شادی نکنند برای تسلای خانوم حضرت زهرا ع
  • RO ۰۰:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۲
    1 0
    به نظرم مطلب خیلی خلاصه بود وخیلی هم اموزنده
  • محمدتقی تقی پور IR ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
    1 0
    ممنونم.اشک ریختم و مطالب رو خواندم. ممنونم. یا لثارات الحسین
  • IR ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۷
    0 0
    جالب بود
  • شایان IR ۰۲:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
    0 0
    انشاالله کوفیان همیشه در عذاب باشن چون امام حسین دعوت کردن بعد به شهادت رسوندن کوفیان نامرد
  • IR ۱۱:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۴
    0 0
    خیلی خوب بود همشو خوندم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس