به گزارش
گروه دفاع و امنیت مشرق، موشک های نظامی ساخته شده اند تا مواد منفجره را به محل هدف برسانند و پس از اصابت، با انفجار حاصله آن را از بین ببرند. این محموله در بخشی از موشک که اصطلاحاً به آن سر جنگی(کلاهک جنگیWarhead-) گفته می شود قرار می گیرد.
در موشک های بالستیک قدیمی و برخی از موشک های بالستیک فعلی، سر جنگی ثابت است یعنی موشک در مرحله نهایی حرکت، به همراه کل بدنه خود به سمت زمین می آید. در حالی که در موشک های جدید، سرجنگی جدا شونده است بدین معنی که بخش مربوط به محموله انفجاری پس از مرحله اوجگیری از موشک جدا شده و به سمت زمین حرکت می کند.
خانواده موشک های بالستیک ایرانی که بیشترین تعداد آنها را نمونه های گوناگون شهاب تشکیل می دهند از انواع این سرجنگی ها بهره مند هستند که هر یک مربوط به عملیات خاصی است. از اینرو در این گزارش بیشتر به بررسی کلاهک های جنگی موشک های بالستیک از نسل شهاب می پردازیم.
این کلاهک ها صرف نظر از ثابت یا جدا شونده بودن، دستکم از سه منظر قابل بررسی و مقایسه هستند: وجود قابلیت هدایت، خصوصیات شکلی و نوع محموله جنگی.
در صورت جدا شونده نبودن، وجود قابلیت هدایت و تصحیح مسیر برای کلاهک بستگی به خود موشک دارد. عمده موشک های بالستیک با استفاده از سامانه کنترل بردار رانش راهبری(کنترل) می شوند بنابراین پس از اتمام سوخت و خاموش شدن پیشران، قابل هدایت و راهبری نیستند.
سرجنگی های جدا شونده نیز معمولاً فاقد هدایت هستند و از اینرو به صورت ذاتاً پایدار طراحی می شوند تا پس از ورود مجدد به جو و ایجاد نیروهای آیرودینامیکی بر اثر حرکت روی بدنه به سمت زمین جهت گرفته و به مختصات انتهایی مسیر حرکت خود برسند. برخی از کشورها نظیر هند برای ساخت کلاهک هایی که در قوس نزولی مسیر پرواز قابل هدایت باشند تلاش کرده اند.
از آنچه در ظاهر پیداست، می توان نتیجه گرفت سرجنگی های موشک های بالستیک ایرانی از نسل شهاب و نمونه های توسعه یافته از روی آن از نوع هدایت شونده با سطح آیرودینامیکی نیستند و در صورتی که از موتورهای راکتی کوچک واکنشی به عنوان راه حل معمول در پرتابه های خارج از جو(یا سایر راه های ممکن) در آنها استفاده نشده باشد این کلاهک ها پس از خاموش شدن پیشران موشک و طبعاً پس از جدایی از بدنه موشک قابل تصحیح مسیر نیستند.
تنها موشک بالستیک کوتاه برد فاتح-110 با توجه به بهره مندی از بالک های کنترلی روی سرجنگی، تا انتهای مسیر قابل هدایت و راهبری است. برخی از نمونه های فاتح به نظر می رسد دارای سرجنگی جدا شوند باشند هر چند که برای موشکی در این رده، چنین چیزی مرسوم نیست.
موشک کوتاه برد فاتح-110از نظر ظاهری، اولین انواع سرجنگی های شهاب، مخروطی ساده بودند که بعدها با دو نوع دیگر، تنوع یافتند. نوعی که در اینجا آن را «سه مخروطی» می نامیم با دو بخش مخروطی که اولی زاویه بیشتری دارد شروع شده و به واسطه یک حجم استوانه ای با طول قابل توجه به بخش مخروطی سوم می رسد. این ترکیب به نظر می رسد امروزه معمول ترین ترکیب هندسه ظاهری کلاهک های جنگی موشک های بالستیک کشور است زیرا علاوه بر خانواده شهاب، در موشک های قیام و سجیل-1 و 2 و عاشورا و قدر-1 و قدرF نیز دیده می شود.
نوع دیگر که آن را «دومخروطی» می نامیم، با یک حجم مخروطی از دماغه شروع شده و به واسطه یک حجم استوانه ای کوتاه به بخش مخروطی انتهایی می رسد.
انواع شکل ظاهری سرجنگی از سمت راست، دو مخروطی، سه مخروطی و مخروطی سادهتحلیل های کارشناسان خارجی در باره این سه نوع طرح کلاهک بسیار جالب است. آنها با استفاده از نرم افزار های تحلیل دینامیک سیالات محاسباتی(CFD) و مکانیک پروازی، با فرض یک توزیع جرم همگن در داخل کلاهک که از نوک دماغه شروع شده و تا طول های مختلفی نزدیک به انتهای آن ادامه یابد شبیه سازی هایی را اجرا کرده و به این نتیجه رسیده اند که نوع سه مخروطی از دو نوع دیگر ضریب نیروی مقاوم(درگ) کمتری دارد؛ نوع دو مخروطی از دو نوع دیگر پایداری بیشتری دارد و بیشترین حجم محموله در شرایط ثابت در این نوع قابل انباشتن است. البته خواص دو نمونه جدیدتر به هم نزدیک تر است تا به نمونه قدیمی تر از سرهای جنگی موشک های شهاب.
سه نوع کلاهک روی سه نسل از موشک شهابهر چند در این تحلیل ها از فرضیات ساده کننده هم استفاده شده است اما با توجه به یکسان گرفتن عوامل تأثیرگذار مختلف برای هر سه نوع، می توان به این نتایج توجه و اعتماد نسبی کرد.
می دانیم سرجنگی موشک های دوربرد از جو خارج شده و پس از طی بخش قابل توجهی از مسیر خود در خارج از آن مجدداً به جو بازگشته و به سوی هدف سرازیر می شوند. در این شرایط و با توجه به نبود هدایت، کلاهک پایدارتر مناسب تر است پس منطقی خواهد بود که در نسل های جدید شهاب، قیام و سجیل خبری از نوع مخروطی ساده نباشد. خصوصاً با توجه به کم بودن ضریب نیروی مقاوم این طرح کلاهک، رسیدن موشک سجیل به سرعت تا 12 ماخ(بیش از 4000 متر بر ثانیه) در هنگام اصابت به هدف ممکن شده است.
موشک دوربرد سجیل با کلاهک سه مخروطیهمچنین برای رسیدن به بردهای بالاتر یا بهینه شدن خواص موشک می شود می توان مقداری از جرم سرجنگی کم کرد. شاید از اینرو باشد که سر جنگی موشک قیام حدود 750 کیلوگرم است.
موشک میانبرد قیام-1بنابراین متخصصان کشورمان با بهره گیری از طرح های موجود و اجرای محاسباتی که با استفاده از اَبَررایانه، ماه ها به طول می انجامد، اقدام به بهسازی طرح کلاهک موشک های کشورمان کرده اند.
موشک دوربرد قدرFاز طرفی این سؤال مطرح می شود که چرا نوع سه مخروطی تنها در یک نسل از خانواده شهاب بکار رفته است؟ یک پاسخ منطقی می تواند مأموریت خاص این نمونه از موشک شهاب باشد. در واقع همیشه لازم نیست یک سرجنگی بسیار سنگین حمل شود و برای انهدام برخی اهداف، چنین کلاهکی مطلوب است. با نگاهی به انواع محموله های جنگی کلاهک ها این موضوع روشن تر می شود.
از نظر ماهیت عملکردی سر جنگی، دسته بندی از نظر منفرد یا غیر منفرد بودن آن صورت می گیرد.
کلاهک منفرد، نوع معمول و پایه کلاهک هر موشکی است. این سرجنگی بسته به مأموریت تعریف شده برای آن می تواند انفجاری شدید، ترکشزا، آتشزا و ... باشد که در موشک های بالستیک عموماً از نوع انفجاری شدید است.
جرم سرجنگی منفرد نسل های اول موشک شهاب-3 که در کلاهک مخروطی ساده جا داده شده اند از نوع انفجاری شدید بالغ بر 1000 کیلوگرم تی-ان-تی است که محوطه ای به شعاع بیش از 1500 متر را به طور کامل تحت تأثیر قرار می دهد.
نوع دیگر، کلاهک «چندگانه» یا «مجتمع» است که در واقع از کنار هم قرار گرفتن تعدادی کلاهک کوچکتر حاصل شده است و پس از جدا شدن کلاهک اصلی از موشک و در زمان مطلوب، این کلاهک های کوچک از سرجنگی اصلی جدا شده و با فاصله گرفته از هم به نقاط مختلفی برخورد می کنند. به طور معمول کلاهک های مجتمع، از سه تا 14 کلاهک کوچکتر تشکیل می شوند.
سرجنگی «خوشه ای» را می توان نوعی از کلاهک ها مجتمع دانست که از تعداد زیادی بمبچه(بمبلت) تشکیل شده اند. این نوع سرجنگی برای پوشش دادن یک منطقه نسبتاً وسیع که اهدافی با مقاومت کم در آن پراکنده شده اند مناسب است. البته بمبچه های سرجنگی خوشه ای موشک های بالستیک با بمب های خوشه ای معمولی که از هواپیماها رها می شوند ممکن است تفاوت های ابعادی داشته باشند. برخی منابع خارجی تعداد بمبچه های این سرجنگی را 1400 عدد اعلام کرده اند.
نوع دیگری از سرجنگی های موشک های ایران، «بارانی» نامیده شده است. این کلاهک نیز از تعداد زیادی بمبچه تشکیل شده اما فرایند عملکرد آن با خوشه ای متفاوت است به طوریکه پس از رسیدن به سطح زمین این مهمات به صورت شعاعی به اطراف پراکنده می شوند. در گزارش «کلاهک بارانی شهاب؛ تلفیقی مقتدرانه از رویش و ریزش» این نوع کلاهک را معرفی کرده بودیم.
گفتنی است کلاهک تعدادی از موشک های شهاب در رزمایش اخیر پیامبر اعظم که به سمت پایگاه هوایی شبیه سازی شده دشمن شلیک شدند از نوع خوشه ای یا بارانی بوده است. این دو نوع، بهترین سرجنگی برای انهدام هدف هایی مانند هواپیما که برخی در سطح یک فرودگاه پراکنده شده و برخی زیر آشیانه ها قرار دارند به شمار می رود.
در پایان باید گفت بهبود موشک های بالستیک کشور تنها منحصر به افزایش برد از 300 کیلومتر در شهاب-1 به 2000 کیلومتر در قدر و عاشورا و ... و بهبود دقت نبوده است بلکه بهینه سازی خصوصیات عملکردی و عملیاتی با تغییرات اجزای مختلف نیز در دستور کار بوده مثلاً استفاده از سوخت جامد، آن هم دو مرحله ای در موشک دوربرد و سریع سجیل که خواب را از چشم صهیونیست ها ربوده، حذف بالک در موشک میانبرد قیام-1 که تنها با وجود یک سامانه کنترلی فوق مدرن ممکن شده و آن را به کاندیدای مناسبی برای توسعه یک نمونه زیردریایی پرتاب تبدیل کرده و همچنین انواع کلاهک های مختلف که هریک برای طیفی از مأموریت ها کارایی بهینه دارند از دیگر جلوه های رشد و بالندگی در صنعت موشک های بالستیک ایران است که بخش زیادی از بازدارندگی تسلیحاتی کشور پس از جنگ تحمیلی مدیون این موشک ها است.
کار متخصصان کشورمان برای تولید موشکهای بالستیک سپر دفاع موشکی آیا تا کنون نتیجه ای هم در بر داشته است و اگر داشته چقدر طول می کشد تا اولین نسل از این نوع موشکها را در کشورمان شاهد باشیم؟
آیا آن روزی که نیازی به S300 و امثال آن نداشته باشیم نزدیک است؟
اینکه چرا ایران فقط روی سلاح های حجومی کار می کنه!
چرا روی تسلیحات پدافندی ضد زرهی مانند تروفی...یا انواع پدافندهای ضد موشکی مانند پاتروت-3 استاندارد-3 و....کار نمی کنه.......
سامانه دفاع هوایی توپخانه ای مصباح، سماوات، توپ 100 میلیمتری و...
اینا چی هستن؟ دفاعی نیستن؟
همه دروغگوهای دنبا می گن ایران با کره شمالی بده بستون موشکی داشته بعد تو میگی با روسیه
همچنین اینا داره تولید میشه
خوبه باز اعتراف می کنی که اینا مدرن هستن
حیف اسم مهدی که رو تو باشه
قبلا فکر کنم ایران و که شمالی با هم همکاری می کردن در ساخت موشک ولی الیان همون موشک ها تو ایران طراحی و ساخته میشه
این وسط روسی چیکاره هستش دیگه نمی دونم !!!!!!!
این طوری هر شهری صدها موشک می خواهد...........
تاسف باره.....
با 1.5 کیلومتر دو باند پرواز بقل هم میره به فنا!
یه مجموعه آشیانه میره به فنا
تازه اینجا گفتن حداقل 1.5 کیلومتر بالاخره عدد دقیقش رو نباید هم بگن
مگین شهید تهرانی مقدم رو یه ماده منفجره خفن اندر قیچی کار کرده بود که قدرت انفجاریش خیلی بیشتر از تی ان تی هست اگه از اونا توش باشه که دیگه هیچی...
امریکا و اسرائیل کلاهک های بالای 1 مگاتنی ای نیز دارند...که می تونند بخش وسیعی از یک کشور رو محو کنند...
بالای 50 مگاتنی که اصلا ممنوعه...
بهتره آقایون مسئولین برگه های تسلیم و پذیرش قطع نامه رو از حالا نوشته باشن...
چون بعدآ وقت نیست!!....
در هرسطحی که به ما حمله بشود در همان سطح پاسخ دشمن را می دهیم
بابا دمتون گرم
هرچند که تسليحات نظامي هم براي امنيت کشور براي دفاع از ميهن لازم است ولي به نظرم در اون سمت بيشتر هزينه صرف گشت ولي تمامي کارخانه هاي توليدي صنعتي غير جنگي و... الان يا تعطيل شد يا دراستانه تعطيلي قرار گرفت.
تازه اگر این تسلیحات و سایر مؤلفه های بازدارندگی نبود دشمن تا الان نسخه ایران رو پیچیده بود
مغز خر نخورده بودن که به جای ایران به افغانستان و عراق حمله کردن یه ضرب میومدن ایران
http://hdrstats.undp.org/en/countries/profiles/IRN.html
چون توقعات بالاست فکر میکنیم پیشرفت اقتصادی ما کم بوده.
خوب سامانه پدافند هوایی موشکی مرصاد، صیاد،
سامانه دفاع هوایی توپخانه ای مصباح، سماوات، توپ 100 میلیمتری و...
اینا چی هستن؟ دفاعی نیستن؟!
همین موشک خلیج فارس و ... همش دفاعی هستش دیگه دشمن حمله کرد با اینا از کشور دفاع میکنیم
عرضه محاکمشون رو ندارن
با تماماحترام
احمق نباش
-------------------------------------------------------
میشه گفت مهم ترین قسمت موشک مربوط به همین کلاهک ثابت یا جدا شونده و نحوه ی عبور موشک از سیستم های ضد موشکی هستش ولی شما اونو نگفتید این قسمت خیلی مهم هستش
اگه موشک های ایرانی کلاهک ثابت باشه و با بدنه موشک یکپارچه باشه میشه گفت به راحتی با سیستم های پاتریوت شکار بشه اما کلاهک های جدا شونده با افزایش سرعت و علاوه بر اون کاهش سطح مقطع شانس عبور از سیستم های پدافندی رو فراهم میکنه.
ایران باید هر دو نوع کلاهک ثابت و جدا شونده رو تولید کنه کلاهک های جداشونده سیستم های پدافندی رو نابود می کنند کلاهک ثابت بعد از نابودی سیستم های پدافندی به وسیله ی کلاهک های جداشونده هدف های از پیش تعیین شده رو نابود کنه
( حالا نمیدونم نظرم تایید میشه یا نه ؟!! )
سلاحهایی به دست متخصصین ایرانی ساخته شده که هیچ موقع در رزمایش ها و رژه های ارتش و سپاه رو نمایی نشده اند
رهبر ما میگه هم آمریکا بداند هم سگ نگهبانش رژیم صهیونیستی بداند پاسخ ملت ایران در برابر تهدید تهدید است ما در مقابل تهدید تهدید میکنیم هرکس فکر حمله به ایران در مخیره اش بگذرد منتظر سیلی های محکم و دندان شکن ملت ایران باشد.
ارتش چهارم دنیا سخنرانی سید وآقای ما را که شنیده ای لرزه بر کدام شهرک پوشالیت افتاده مواظب سیلو های آماده شلیک در فلسطین باش امکان دارد هر لحظه زمین دهن باز کند از میان مدرسه ها و کافه هایتان شهاب ها به آسمان بروند و از شما فقط اسمی در تاریخ بماند. فکر نمیکنم اصلا برسید سپرهای دفاعی خود را فعال کنید موشک های مگاتنی خود را مسلح کنید...
ایران مقتدر تا خانه های پوشالی شما هم نفوذ کرده است .مردم اسرائیل از فردا با دقت بر روی زمین راه بروید امکان دارد زمین دهن باز کند...
ملت ایران سپاه قدس الان بیست وچند سال است فعالیتش در جهت نابودی اسرائیل است.
قط در مورد کلاهک های ثابت و جداشونده گفتم و پرسیدم چرا مهمترین قسمت موشک رو بررسی نکردید !!!!
نمیدونم چی بگم دیگه ...
اصلا اون ادم های که منفی دادند میدونند من چه نظری گذاشته بودم که این قدر منفی دادند یا همینطوری مثل ... منفی دادند
عزیزان بزرگوار خدواوند متعال در قرآن کریم در آیه 60 سوره انفال مسلمانان را به آمادگی در برابر دشمنان قرآن واسلام و تجهیز خود به انواع و اقسام سلاحها و تجهیزات جنگی سفارش می فرماید لذا هستی ما و بود و نبود اسلام و ایران و کلیه مستضعفان جهان از هر آیین و دینی که باشند در سایه ایمان به خداوند و اطاعت از دستورات وی در تمام زمینه ها بخصوص مسائل دفاعی می باشد و حتی در ضزب المثلهای فارسی ما نیز آمده که : برو قوی شو اگر راحت جهان طلبی که در نظام طبیعت ضعیف پامال است
آیا با دست کشیدن از صنایع نظامی و دفاعی و روی آوردن به صنایع غیر نظامی و یا سایر امور اقتصادی استعمار و استکبار دست از ما خواهد کشید انشا الله روزی فرا رسد که در اثر رشد فکری و اخلاقی و انسانی مردم روی زمین و محو هر گونه زور گویی و استکبار و استعمار , به قول و فرمایش حضرت امام خمینی (رض) شاهدتبدیل مسلسلها به قلمها باشیم بیائید ایران را دوست بداریم و به پیشرفت و ترقی آن ببالیم و بهمدیگر فحش و ناسزا ندهیم و از طرفی اگر کشور ما در قسمتهائی از صنایع خود با بعضی از کشورها چه دوست چه غیر دوست همکاری و یا تبادل علمی می نماید به دیده احترام بنگریم و این موضوع در تمام کشور ها بخصوص در کشور های اروپائی و حتی امریکا نیز وجود دارد که قطعه ها یا قسمتهای مهم صنایع خود را از دیگر کشور ها وارد می نمایند و این به معنی وابستگی ویا عدم پیشرفت آن کشور نیست
به امید فردایی بهتر و ایرانی آباد و پیشرفته ,
زنده باد اسلام و قرآن
اللهم عجل لولیک الفرج
اصلا موشک هم نبود مهم نیست یه کلاش به ما بدن بسه ؟
همین دیروز موشکهای ضد زره آزمایش شد.
راستی مگر رزمایش را ندیدی ؟ اگر می دیدی کمی انصاف بخرج می دادی.
آدم باید خیلی بی انصاف وخائن باشد که این همه عظمت را نبیند . یکی از سربازان زمان طاغوت تعریف می کرد که یک روزی فرمانده یگان ما خیلی خوشحال بود سوال کردیم برای چی خوشحالی ؟ جواب داد ما توانستیم اسلحه ژه 3 را مونتاژکنیم . این را بگذار کنار موشکهای شهاب 3 وبعد قضاوت کن که این موشکها افتخار آفرین نیست در زمانی که تحریم همه جانبه هستیم . اگر منصفی و وطن پرست!
پارانوئیدیها
ایران هم اکنون از آمریکا قدرتمند تر می باشد و آمریکا هم از این قدرت میترسد که 34 سال است میگوید به ایران حمله میکنم.
به نظر من تمامی این سلاح هایی را که الان رونمایی کرده است خیلی کمتر از یک ربع قدرت سلاح هایی است که هم اکنون در اختیار دارد.
کشوری که رهبری همانند حضرت آیة الله سیّد علی خامنه ای دارد بهترین کشور است.